PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10047791}

Świt Ameryki

American Primeval
2025
7,6 14 tys. ocen
7,6 10 1 13909
7,0 5 krytyków
Świt Ameryki
powrót do forum serialu Świt Ameryki

Ja rozumiem, że o gustach się nie dyskutuje i każdy może ocenić serial tak, jak mu się podoba. Ale jeśli ktoś wystawia tutaj 9/10 albo nawet 10/10, to co z takimi serialami jak Kompania braci, Gra o tron czy Breaking bad? Są słabsze? Równe? A może równiejsze? Ktoś tu pisał o realiach historycznych - prawda ale nie do końca. Była taka masakra w Utah, zginęło nie 200 a 120 osadników. Mormonów wśród nich nie było a ocalały tylko dzieci. Ale reżyser nie musi trzymać się twardo faktów bo od tego są historycy. Powinien natomiast trzymać się logiki i nie pozwalać biegać ze zręcznością kozicy górskiej głównemu bohaterowi ze strzałą w nodze i to wśród skał, drzew i krzaków. Z tą strzałą (lub dziurą po niej) główny bohater pokonuje kilku Indian w walce wręcz a następnie likwiduje grupę bandziorów dostając wcześniej od nich kulkę. Nie powinien też reżyser pozwalać bohaterom sypiać pod gołym niebem bez konkretnego przyodziewku czy ogrzewania w środku zimy gdzie głęboki śnieg wokoło a drzewa skrzypią od trzaskającego mrozu. A pozwolił na to i wiele innych rzeczy. Jak choćby zdjęcie przez chłopca ortezy z kończyny, którą miał od wielu chyba lat a po jej odrzuceniu biegał szybciej niż Forest Gump (który też, nota bene, zrzucił i to z obu nóg). Złamany (zmiażdżony) przez konia piszczel goi się na drugi dzień w cudownie napotkanej chatce emeryta (a może rencisty jakiegoś?) i znów możemy hasać po gęstych kniejach malowniczego Utah. Walki, jakkolwiek malownicze i krwawe, urągają podstawowym zasadom taktyki wojennej już to indiańskiej, już to US Army. I nie ma to nic wspólnego z prawdą historyczną bo o ile jestem w stanie uwierzyć, że mormoni wymordowali 120 mężczyzn, kobiet i starców o tyle bitwa z kompanią wyszkolonych, dobrze uzbrojonych i zaprawionych w boju żołnierzy to już inna broszka i dr facto nie miała nigdy
się nie wydarzyła. Ale przymknąłem oko na to, że gladiator wykończył w koloseum cezara jak i na wiele innych niezgodności w świecie filmu o ile fabuła (lub zamysł reżysera) tego wymaga lub wręcz wymusza. Natomiast tutaj nic takiego nie ma miejsca: po co dziurawić komuś brzuch pociskiem czy nożem lub łamać innemu nogę, po co wystawiać delikatnych bohaterów na mróz, ataki inteligentnych wilków obeznanych ze stolarką i inne niedogodności skoro można było te drażliwe momenty po prostu pominąć. Fabuła by na tym nie ucierpiała a uśmiechy politowania nad stekiem bzdur i nonsensów może by znikły z niektórych twarzy. Dobrze wykonane niektóre stroje i broń to plusy tej produkcji. Obsada na poziomie choć w ich grze szału nie ma. Bardzo głośne i wręcz wrzaskliwe momenty nie dodają ani dramaturgii ani uroku. Muzyka średnia, zdjęcia też a i montażowi wiele można zarzucić. Jednak najbardziej razi mnie scenariusz: totalny chaos, przeskakiwanie z jednej sceny do drogiej bez wyraźnej przyczyny, kiepsko zamknięte wątki głównych (i pobocznych również) postaci dolewają tylko oliwy do tego ognia. Mogło być o wiele lepiej tym bardziej, że jest to miniserial i nie trzeba takich konstrukcji rozwlekać by wypełnić kilka sezonów. Wiec na koniec jeszcze raz zwracam uwagę na ranking filmwebu. Możemy ocenić wszystko od 1 do 10 i ani mniej ani więcej. Możemy też w ogóle powstrzymać się od głosowania. Czasami mamy lepsze lub gorsze momenty więc te noty nie zawsze są obiektywne nawet z naszego punktu widzenia ale wielu widzów sprawdza ranking, ilość głosujących i na tej podstawie podejmuje decyzję; obejrzeć czy wybrać coś innego. Może taka "Kompania braci" byłaby lepsza mimo, że obejrzana powtórnie...

ocenił(a) serial na 9
darex2709

nie chce mi sie pisac takiego elaboratu, o grze o tron, że w ogóle nie trzyma się ksiazek i ilości nie dorzecznych i nielogicznych sytuacji nawet jak na film o smokach. W kompani braci bo wspomniałeś o taktyce w "świt ameryki" te pominę, bo jeżeli dla ciebie "kompania", "wyszkolonych" żołnierzy, to ledwie 25 chłopa, to tylko pogratulować. Zaprawiona w boju to była co najwyżej ta zmieranina mormonów, która jak mówiono nie jedną grupe osadników zaatakował i wymordowała. Wojna secesyjna 4 lata później pokazała to "wyszkolenie".
Co do sypiania pod gołym niebem, zauważ że wtedy nie było moteli, ogrzewanie gazowe w podróży dopiero 100 lat później. Na reszte tych spostrzeżeń i subiektywnych opinii nie bede odpowiadał, bopo co skoro brak jakich kolwiek argumentów. Zobacz co potrafi zrbić głodne dzikie zwierze, a ty cos pisałes o dziurawej chatce ze spróchniałymi deskami?

Bosniak_Bosniak

Clint Eastwood w swoich westernach takich nielogiczności jak we wsółczesnych serialach to nie filmował. W polskich , widzowie potrafią czepiać się że taki a taki model auta to w tym roku nie występował a głupotki w zagranicznych łykają. Miałem pomysł na zrealizowanie w Polsce serialu dziejącego się w XIX w USA ale algorytm wie lepiej co widzowie chcą oglądać

ocenił(a) serial na 6
Bosniak_Bosniak

Film nie m

ocenił(a) serial na 6
Bosniak_Bosniak

Film nie m

ocenił(a) serial na 6
Bosniak_Bosniak

Film nie m

ocenił(a) serial na 6
Bosniak_Bosniak

Ty tak na poważnie? Nic, co napisałeś kupy się nie trzyma. Czytaj cudze posty ze zrozumieniem i zastanów się przez chwilę nad odpowiedzią. Jeśli żaden z moich argumentów do Ciebie nie dotarł, to niepotrzebnie straciłeś czas na ripostę bo Twoje wnioski to totalne nieporozumienie i brak logicznego myślenia albo fundamentalnej wiedzy z zakresu szkoły podstawowej.

ocenił(a) serial na 9
darex2709

To samo mogę napisać na temat twojego pierwszego postu.

ocenił(a) serial na 6
Bosniak_Bosniak

Zostawmy te przekomarzania. Serial dopiero wszedł na ekrany Netflixa i czas pokaże z jakim odbiorem spotka się u widzów. Jeśli utrzymają się wysokie noty i pozytywne opinie jak np. Twoja, to znaczy że wysiłek ekipy filmowej i kasa producentów nie poszły na marne.

Bosniak_Bosniak

No tak, ale dziwne te wilki. Oszczędzają konie niczym nie chronione a demolują chatynkę z bali, by widz miał fan... inteligentne bestie.... No i chatynka w dziczy, ale drożyna do niej odśnieżona... O reszcie bezsensów było na samym początku... A szkoda, bo pomysł niezły, reżyseria, tempo OK ... ale ostatnia scena...kicz i żenada!

ocenił(a) serial na 9
darex2709

Nie masz pojęcia, o czym piszesz. W bitwie nad Little Bighorn amerykańskie wojsko zostało zmasakrowane przez Indian, i to pomimo przewagi liczebnej. Co do wilków, które dostają się do spróchniałych chałup: to jak najbardziej się działo. Wilki w USA i Kanadzie mogą ważyć do 90 kg.

radoswumciaccc

czekałem na wilka który wejdzie przez komin. Widać było że ktoś z fotela klimatyzowanego biura wytwórni ingerował w scenariusz.

ocenił(a) serial na 6
radoswumciaccc

To Ty nie masz pojęcia o czym piszesz. Sprawdź jeszcze raz swoje informacje i przeproś albo znów wyjdziesz na głupka.

ocenił(a) serial na 6
darex2709

Dziękuję, że ktoś poza mną to widzi!

ocenił(a) serial na 6
darex2709

Dokładnie te same spostrzeżenia. Emocje czułam tylko na początku, później było tylko gorzej i gorzej, aż zdechło…

darex2709

Masz ode mnie wirtualne piwo. A masz takie wysokie oceny ponieważ to są oceny ludzi, którzy mają z tego korzyści żeby promować ten serial (najczęściej opłacane trolle) albo od ludzi którzy oglądają tylko Netflix. Przez większą część roku Netflix ma seriale nijakie, słabe, beznadziejne ale dopieszczone marketingiem albo pojawi się takie coś jak Świt Ameryki. Serial który trzyma się jakoś kupy, jest w miarę dobry a myślą widzowie tej platformy ze zobaczyli arcydzieło. A ten serial jest na takim poziomie że na innej platformie taki serial jest wyłączany po 2 czy 3 odcinku, bo mają lepsze a na Netflix to szczyt marzeń, sufit. Niestety ale taka jest rzeczywistość. 

ocenił(a) serial na 6
spotify

Dzięki za wirtualne piwo. Zgadzam się z Twoją opinią, że Netflix połyka własny ogon. Użytkownicy mający tylko ten jeden abonament nie wiedzą co dzieje się na innych platformach. A konkurencja jest naprawdę duża.

darex2709

Zjadał zawsze swój ogon, tylko żadna inna nie wydaje tyle na marketing co Netflix. Obecnie konkurencja jest nie tylko duża ale pod względem Originalsow dużo dużo lepsza już od dawna

ocenił(a) serial na 6
spotify

Co racja, to racja. Nie wiem ile Netflix wydaje marketing ale wiem, że na innych platformach seriale są znacznie lepsze. Aczkolwiek tam też zdarzają się niezłe wtopy.

ocenił(a) serial na 9
darex2709

Tak jak np sleboda

ocenił(a) serial na 6
Bosniak_Bosniak

Nawet na to nie spojrzałem. Sam tytuł już mnie osłabił

darex2709

Zgadza się że na innych są też wtopy. Bo każdy już próbuje na ilość. Poza tym nie myli się ten co nic nie robi. W każdym razie na innych jest tyle wtop w roku co na Netflix sukcesów ;)

ocenił(a) serial na 6
spotify

Dobre! I masz rację. Korzystam z Netflixa sporadycznie i raczej przypominam sobie jakieś starsze produkcje. A z nowości ciężko jest coś wybrać a łatwo się naciąć.