W tej wiadomości chciałbym zwrócić się do wszystkich ludzi, którzy oglądali tę bajkę. Jestem niezmiernie ciekaw, co to było, gdyż jedyne polskojęzyczne źródło o niej to Wikipedia (swoją drogą - na Wikipediach w innych językach tego nie ma). Zaintrygował mnie fakt, że ta niewinnie wyglądająca produkcja znalazła się na Cartoon Network, bo jak na nią patrzę, to przypomina mi coś a la Mini Mini albo Nick Junior. Jeśli oglądaliście tę bajkę w dzieciństwie, powiedzcie mi coś o niej, bo ja urodziłem się w roku rozpoczęcia w naszym kraju emisji Cartoon Network Polska, więc tego czegoś nigdy nie miałem okazji zobaczyć.
Kurczę, to chyba najbardziej zapomniany serial z Cartoon Network!
Cóż. Oglądałem tę bajkę bardzo dawno więc za wiele nie pamiętam poza tym, że mi się podobała. Z tego co pamiętam każdy odcinek opowiadał inną (pouczającą) historię.
Kurde, niby to jedna z najulubieńszych bajek mojego dzieciństwa (rocznik 1993) a nie pamiętam już wiele. Każdy z tych żywiołków odpowiadał za coś, ten w ciemnych okularach to Słońcuś czy jakoś tak, z brodą to Łazik. Wymowa bajki była mniej więcej taka, jak w większości bajek dla dzieciaków - szanuj środowisko, kochaj zwierzęta itd. No i oczywiście do dziś mam w głowie tę sympatyczną piosenkę wstępną (jak się wpisze w Youtube "The Tidings intro" to wchodzi):
Żywiołki, Żywiołki - o siedmiu cudach świata bajka ta,
Żywiołki, Żywiołki - dzieciom wyczarują świat,
bać się ich nie trzeba,
lepiej z nimi śpiewać
Wiele bym dał, żeby to znowu zobaczyć :).