W odcinku Skok Śmierci - bodaj w czasie 1h i 3 minuta jest scena jak siedzą w knajpie a w tle na fortepianie grana jest melodia Sweet Sweet Tulipan - motyw z tego serialu.
Skok śmierci jest z 1985 roku a piosenka w/g źródeł powstała w 1986 roku.
Autor tekstu: Jacek Cygan
Kompozytor: Andrzej Korzyński
Rok powstania 1986
Wykonanie oryginalne: Urszula
Jakim cudem ten motyw był grany rok wcześniej ?!
Czytałam o tym jakiś czas temu na innym forum..Przesyłam linka :) (końcowe posty)
http://forum.kinopolska.pl/viewtopic.php?p=57123&sid=b98ff3cb9e24d2ad972c5c32798 fbefc
Hah - dzięki serdeczne za odpowiedź :-)
Szperałem deko czasu i nic nie wyszperałem...bardzo dziękuję :-)
Pozdrawiam.
Ja dopiero po czasie zorientowałam się, że coś jest nie tak z datami i "sweet tulipanem"..
Bardzo cenię i lubię stare nasze seriale - 07 należy do grona do których chętnie wracam :-)
Pozwoliłem sobie przeglądnąć Twoje oceny i widzę, że chciałabyś zobaczyć Wściekłego.
nie ma problemu - prześlij na PW ( chyba jest tu cos takiego ) Twojego meila i postaram sie w wolnej chili Ci go przesłać.
Bardzo dziękuję :-) Co prawda obejrzałam "Wściekłego" już wcześniej (na Kino Polska baaaardzo często się pojawiał), ale chętnie wieczorkiem jeszcze raz sobie go obejrzę...
A co do "07" - ten serial chyba nigdy mi się nie znudzi... S.Cieślak pojawia się od czasu w bibliotekach - niestety do mojego miasta nie dotarł jeszcze :)
Książkę o powstawaniu serialu ( http://lubimyczytac.pl/ksiazka/179401/07-zglasza-sie-kulisy-powstawania-serialu ) pewnie już też masz przeczytaną ;-)))
Hej.
Kolejny raz jestem zaskoczony - nie czytałem tej książki ale chętnie w wolnej chwili to zrobię. Widzę, ze jest dostępna - więc problemu nie będzie.
Co zaś się tyczy Wściekłego - pierwszy raz miałem styczność z tym filmem w TV spory czas temu - chyba w latach 90. Pamiętam, ze troch zgłupiałem bo nijak mi to nie pasowało do całego serialu a z drugiej strony podobieństwo było uderzające. Nie było dostępu do sieci więc cokolwiek znaleźć na owe czasy w tej tematyce graniczyło z cudem.
Ale sam film - też jest w porządku jak powtórzę się - cały cykl o 07 ; można w kółko z małymi przerwami :-)