PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10042364}

1670

2023 -
8,0 115 tys. ocen
8,0 10 1 115334
7,5 57 krytyków
1670
powrót do forum serialu 1670

Po raz kolejny męczy przewidywalne do bólu wciskanie w kolejny film wizji problemów społecznych w wersji neomarksistowskiej.

Serial osadzono w ciekawych czasach historii Polski, które tym bardziej są na miejscu, gdyż jest prawdopodobne, że dziś znajdujemy się na podobnym zakręcie dziejów - wewnętrzne kłótnie "szlachty" i osłabienie Rzeczypospolitej na arenie międzynarodowej.

Jestem przekonany, że znaczna część przywarów sarmackiej Polski jest dziś powtarzana w krzywym zwierciadle. Dlatego można było w sposób inteligentny obśmiać te cechy polskiej tożsamości, które i dziś mogą prowadzić do utraty niepodległości. Można było obśmiać po równo ciemny zaścianek oraz postępowy jasnogród ukazując w ten sposób, że to wewnętrzne kłótnie osłabiają Polskę - wtedy i teraz.

W zamian mamy na siłę wciskaną tęczową agendę oraz globalne ociep.... a nie, sorry teraz już zmiany klimatyczne. Przebrnąłem jakoś przez 3 odcinki, ale nie mogę się wprost doczekać jak polscy troglodyci spalą kolorowego na stosie,a osobę niepełnosprawną utopią w jeziorze. Wszak nerflixowa konwencja zmusza to wpychania widzowi nieistniejących problemów.