PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38548}

24 godziny

24
2001 - 2010
7,4 19 tys. ocen
7,4 10 1 18630
7,4 8 krytyków
24 godziny
powrót do forum serialu 24 godziny

o czym ;)??

ocenił(a) serial na 9

mam pytanko. każdy sezon jest o czymś innym ?? jesli tak to niech mi ktoś powie o czym jest sezon 2-3 bo jesli bede chcial sobie obejrzec ten serial to chyba wiecej nie dam rady bo jest az 8 a czasu na tyle to mi nie starczy. 1 sezon jest opisany wiec prosze o male strzeszczenie 2 i 3 sezonu;)

ocenił(a) serial na 10
mati77

To tak, 2 sezon koncentruje się wokół planowanego ataku terrorystycznego na terenie USA. Terroryści chcą użyć bomby atomowej, której skutkiem może być nawet wojna z państwami Bliskiego Wschodu. Jedyną osobą zdolną do zapobiegnięcia zamachowi jest Jack, który po tragicznych wydarzeniach z 1 sezonu ( nie powiem jakich, może jeszcze nie skończyłeś ) odszedł z CTU...
Jeśli chodzi o sezon 3, Jack jako dyrektor operacyjny CTU pracuje ze swoim partnerem Chasem Edmundsem nad sprawą Ramona Salazara, jednak prawdziwym zagrożeniem jest śmiertelny wirus, którego rozprzestrzenieniem grożą terroryści. Ważny jest też wątek polityczny, w którym David Palmer stara się o reelekcję, walcząc z senatorem Keelerem.

Powiem CI tylko, że 24 jest jak narkotyk, więc jeśli masz mało czasu to lepiej w ogóle nie próbuj, bo jak tylko skończysz 2 sezon, to zabierzesz się za kolejny, i tak dalej, aż do końca, bo nie da się przestać ;]

ocenił(a) serial na 9
HankMoody

dzieki ;) w sumie jesli mnie tak pochłonie bez reszty jestem w stanie Go ogladac :) myslalem ze jak jest 8 sezonow to po 3-4 serial traci na wartosci ale skoro uwazasz ze jest taki wciagajacy to zobacze :) jaki jeszcze serial mozesz mi polecic w tym stylu :) duzo akcji watki polityczne itp ;)??

ocenił(a) serial na 10
mati77

Niee, tutaj każdy sezon trzyma mniej więcej równy poziom, 6 lekko odstaje ale też jest niezły. :) Sam jestem ledwo po skończeniu 24 godzin, więc mogę zadać to samo pytanie. Gdyby ktoś był skłonny odpowiedzieć, będę wdzięczny :P

HankMoody

Ciężko będzie znaleźć coś w podobnym klimacie, żeby jednocześnie spełniało wymagania po obejrzeniu 24. Na wstępie zapytam czy oglądaliście również prequele do sezonów 4, 5, 6 no i oczywiście 24: Redemption, który jest wstępem do sezonu 7. Jeśli nie, mogę Wam wrzucić te wcześniejsze, bo może być je trudniej znaleźć.

Co do innych filmów w podobnym klimacie, to może być na prawdę ciężko, bo wszystko będzie porównywane z 24 =). Polecę coś również z górnych półek, może nie do końca to samo co 24, ale mnie jako fana urzekły również i te seriale. Więc tak:

1. The Confession: Spowiedź - to nie film o polityce ani akcji, odcinki są króciutkie i jest ich mało. Ale obie główne role, w szczególności ta Kiefera to majstersztyk, ma się wrażenie, że to Jack Bauer. Więc polecam obejrzeć.

2. Dexter - zwlekałem z tym serialem bardzo długi czas, dlatego, że nie byłem przekonany co do fabuły. Ale w końcu się skusiłem i obejrzałem wszystkie sezony jeden po drugim w jakiś miesiąc, nie wliczając 2 końcowych z ostatniego sezonu, na których premierę musiałem czekać. Polecam, bo naprawdę wciąga, a narracja głównego bohatera (moim zdaniem) powoduje, że w jakiś sposób utożsamiamy się z głównym bohaterem, przywiązujemy się do niego i jego otoczenia.

3. Flash Forward: Przebłysk Jutra - świetny pomysł na film, czy dobrze wykorzystany? Szkoda, że tylko jeden sezon, bo serial miał naprawdę wielki potencjał. Polecam, bo mnie bardzo wciągnął i nie mogłem się pogodzić z tym, że nie będzie kolejnego sezonu. Wystarczy obejrzeć pierwszy odcinek i zapewne Was wciągnie :P

4. Kontra: Operacja Świt - ten serial ma chyba najwięcej wspólnego z 24 pośród tych które wymieniłem. Jest akcja, strzelanie, trochę polityki. Podobają mi się bardzo sceny walk, szczególnie w 2 sezonie, fajnie to wygląda, bardzo realistycznie. Do głównego bohatera też się trochę przywiązujemy, może nie tak jak do Jacka, no ale nic nie poradzę :P.

To tyle, co mi przyszło na myśl. Pewnie znalazłoby się coś bardziej podobnego do tego najlepszego serialu jaki kiedykolwiek oglądałem, ale wątpię by było to zrobione z takim zaangażowaniem, obsadą no i nie oszukujmy się - budżetem. Jedyne co może przeskoczyć poprzeczkę postawioną przez 24 Godziny, to jego kolejne sezony. Zobaczymy, może film okaże się tak dobry, że producenci zmienią zdanie i postanowią nakręcić kolejne sezony? Raczej moje złudzenie. Czytałem gdzieś natomiast, że film 24 ma być pierwszym z planowanej trylogii.

Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 9
Demolka25

tak tak, ja tez czytalem gdzies ze ma byc trylogia, ale w późnijeszych newsach wogole juz tego nie podkreślali w zwiazku z tym ze są ogromne problemy z nakreceniem I czesci

wogole bardzo maly budzet przewiduja na tą I czesc - ok. 40 mln dolarow, co to jest? a na dodatek zdjecia sie jeszcze nie zaczely i premiera jest non stop odkladana w czasie - film ma sie ukazac w 2013/2014 a i to nic pewnego wiec szkoda, bo fani ze tak powiem stygną...

Gallardinho

40 mln to tyle ile Kiefer chce na zrealizowanie tego filmu, a producenci chcą postawić na swoim stojąc przy 30 milionach. Jest to właśnie jeden z głównych powodów przez które opóźniają się pracę nad filmem. Nie wliczając tego, że Sutherland jest / był zajęty serialem "Touch".

Mam nadzieję, że w 2013 jak zapowiadają, zdjęcia się zaczną.

ocenił(a) serial na 9
HankMoody

jeszcze można polecić śmiało serial " The Killing" jest motyw detektywów, zabójstwo, wątki polityczne i mroczny klimat. Film nie jest podobny do 24 godzin ale jest bardzo wciągający ( jednak ostrzegam nie dla wszystkich bo to cięższe klimaty )

mati77

Obejrzałem w ciągu ostatnich kilku dni, bardzo mnie wciągnął, więc polecam również.