PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=769613}

Altered Carbon

2018 - 2020
7,4 52 tys. ocen
7,4 10 1 51905
6,3 19 krytyków
Altered Carbon
powrót do forum serialu Altered Carbon

Jestem po dwóch odcinkach. Czy mi się wydaje czy Poe wzorowany jest na Edgarze Allanie Poe? Co ciekawe Jamers Purefoy w serialu Following gra seryjnego morderce wzorującego się na Poe właśnie. Przypadek? A może nie, było tak w oryginale?

ocenił(a) serial na 7
Tigerxp

No nie, jak na to wpadłeś, Sherlocku?! Pewnie Kruk Ci podpowiedział...

Tigerxp

W którymś odcinku zobaczysz nawet jego podobiznę, gdy krew będzie spływała do małej kratki.

ocenił(a) serial na 4
Cysiek1991

W oryginale hotel nazywał się Jimi Hendrix, więc głównym "tematem" hotelu był psychodeliczny rock. Nie jestem już pewien na 100%, ale wydaje mi się, że w książce hotel nie posiadał takiej personifikacji swojej świadomości. Był po prostu myślącym hotelem.

Kirkman

Dobrze pamiętasz ;)

Tigerxp

Ma nawet plakietkę na marynarce z napisem "Edgar" ;)

Tigerxp

Serial faktycznie dobry.
Tylko jakim cudem w 24 wieku są normalne papierosy skoro już teraz mamy e-cigarette?
Druga rzecz to ubiór. Przez ponad 300 lat się nie zmienił.
Dziwne.
Kolejna kwestia to taka, że momentami fantastyka ociera się o absurd. Transfer świadomości? To się nigdy nie wydarzy, a jeżeli już to na pewno nie za 100 lat. Początek 1 epizodu dzieje się gdzieś w okolicach 2100 roku, potem przeskakujemy o 250 lat do przodu.
Ja wiem, że to fantastyka, niekoniecznie musi mieć odzwierciedlenie w rzeczywistości, no ale to takie moje luźne dywagacje.

ocenił(a) serial na 8
Tigerxp

Jedna z moich ulubionych postaci tego serialu. I faktycznie to cybernetyczny Poe. Cos mi mowi ze beda chcieli zrobic kolejny sezon ale to juz bedzie slabsze od pierwszego sezonu.