Jeśli chcę przeczytać przed obejrzeniem serialu, to wystarczy mi 1 część czy cała trylogia? Serial bazuje tylko na pierwszym tomie czy fabyła z udapłych tomów i zbudzonych furii też się tam znalazła?
z tego co pamiętam - tom 1. Ale luźno. Z tym, że uwaga: luźno nie znaczy źle. Po prostu bardzo ciężko oddać ten świetny świat. Zrobiono to mimo wszystko bardzo dobrze. Luźno nie znaczy, że przeinaczono. Oddano ducha ale no nie co do słowa, zdania (tu miał być spoiler ale się powstrzymałem). Szkoda że nie ma sezonu 2 (dalsze tomy według mnie są o wiele łatwiejsze do adaptacji).
Dzięki. Szczerze książka mnie nie powaliła (właśnie skończyłem!), więc mam nadzieję, że luźna inspiracja wyszła produkcji na dobre - tak jak było z Gwiezdnym pyłem czy Człowiekiem z wysokiego zamku ;) Z resztą niedługo sam sprawdzę :)
wiesz..ja mam zajawkę na sf (książki filmy gry). Filmweb (mój profil) nie oddaje ułamka. Serial mi się bardzo podobał. No ale wiesz ja tam lubię czasem z innej strony - np. pamięć absolutna. Podobała mi się nowsza wersja ale ze względu na pokazanie więcej świata w którym dzieje się akcja czyli w skrócie - za tło :D. Nie wiem jakie książki lubisz ale z czystym sumieniem polecę Tobie nietypową pozycję (kto wie..może dla Ciebie nie no ale dla mnie nietypową o tyle, że gustuję trochę w innych sf) czyli: Kiedy zawodzi grawitacja. Książka dla mnie super. No przeczytałem mnóstwo razy i za każdym razem bawiłem się wyśmienicie. Trochę jak Koń wojny (nie tematyka ale moje powroty). Co by nie było: życzę uczty kinomaniaka :D