PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=623838}

Amerykańscy Bogowie

American Gods
2017 - 2021
7,4 21 tys. ocen
7,4 10 1 21416
7,1 7 krytyków
Amerykańscy Bogowie
powrót do forum serialu Amerykańscy Bogowie

Normalnie nie mam kłopotów z tym gdy treść nie zgadza się z moim światopoglądem, o ile nie stara się ona tworzyć zastępczej rzeczywistości. W American Gods twórcy serialu żyją w innym świecie i jest to nad wyraz widoczne w postaciach jakie są prezentowane. Główny bohater - czarny typ z więzienia, w sumie oszust i złodziej, ale jest tak chaotyczny i pokrętnie niezorientowany w niczym. Nic nie widzi, nic nie rozumie, praktycznie jest totalnie oderwany od jakiegokolwiek stanowiska. Gdyby miał coś powiedzieć na jakikolwiek temat powiedziałby "nie wiem". To taki człowiek przyszłości: bez rodziny, bez poglądów, bez celu. W serialu na każdym kroku sączy się nienawiść do kultury białych ludzi. Zobaczcie scenę murzynów - niewolników, płynących do stanów. Ich Bóg "Anansi[?]" zaczyna gadać takie bzdury, że jakoby w obecnych czasach murzyni WCIĄŻ SĄ prześladowani przez policję i strzela się do nich bez przyczyny. Serio? Serio? Te wszystkie sprawy o "brutalność" policji wobec czarnych, gdzie czarni kogoś napadli a podczas zatrzymania zaatakowali policjantów. W USA tak samo policja strzela do białych, którzy nie stosują się do komend policjantów. Różnica jest taka, że biali rozumieją, że mają położyć dłonie na karku, a czarni się rzucają i "f*** da police" albo "i didndu nufin". Kolejny przykład - biali amerykanie z małego miasta OCZYWIŚCIE rasiści, OCZYWIŚCIE kochają broń, mają jakieś przepaski a'la Naziści, scena z drzewem - przypominanie linczu na czarnym - jakoby czarnych tam wieszano. Póki co jedyny związek w tym serialu jest międzyrasowy, innych nie zaobserwowałem. Nawet to wrzucanie długiego homoseksualnego aktu dwóch facetów arabskiego pochodzenia, a potem totalne przerysowanie islamu. Gość się modli, a biała idiotka siedzi obok patrzy i się do niego uśmiecha. Słonko wstaje, czysta radość i szczęście. Wyobrażacie sobie co by było, gdyby przy muzułmaninie który się modli siedziała sobie i paliła biała "niewierna"? Zresztą araby są w filmie też "prześladowani" przez białych, głównie poprzez widoczne w ich scenach odrzucenie i ignorowanie. Kolejna scena: meksykanie płyną do USA. Pokazują miłych dobrych ludzi, wśród nich nawet..Jezus. Co robią biali mieszkańcy USA? Strzelają i zabijają wszystkich, kobiety, dzieci, starców i Jezusa.

Serio???!!!!

Zresztą występuje też postać białego z Europy wschodniej [ew. z Rosji]. Brudny, śmierdzący, zapuszczony, taki kałmuk - lubiący się w mordowaniu zwierząt -.- [tak, to niby jakiś tam Bóg, chyba z mitologii ruskiej].

Nawet ta społeczność białych - mężulek zdradza żonkę, potem ginie, żona tamtego odgryza mu przyrodzenie, żona denata grzebie go z przyrodzeniem w odbycie, potem chce uprawiać miłość oralną na grobach, chce, żeby czarnoskóry [główny bohater] się w nią spuścił, by na nią nasikał [sick!]

Długo by tak wymieniać to wszystko, a to przecież tylko 6 odcinków. Ten serial naprawdę MOCNO uderza w wartości w USA i Europie, ciekawi mnie co będzie dalej. W sumie "wiarę" kładzie od razu z założenia. Rodzinę już położył. Wspólnotę - jak najbardziej, tradycje - faszyzm. Biali - zło, a w szczególności biali mężczyźni - każda taka postać w tym serialu jest zła i pokrętna. Każda czarna jest albo neutralna albo pozytywna.

Obrzydlistwo, ale ciekawie nakręcone.

ocenił(a) serial na 8
Kapiszczur

Trochę szkoda mi ludzi, którzy doszukują się spisków, propagandy tam gdzie jej nie ma. W efekcie trudno ci czerpać przyjemność z seansu - bo na upartego takie przekazy podprogowe można sobie wyimaginować w każdym filmie i serialu :)
Twoja sprawa, polemizowałbym z każdym twoim wyssanym z palca zarzutem, i nawet brakiem przygotowania do napisania wpisu i nie sprawdzenia na wikipedii kim był Czarnobóg, ale wiem jak to się kończy na filmwebie, więc mi się po prostu nie chce.

Asvers

Dokładnie, szkoda czasu.

ocenił(a) serial na 7
Kapiszczur

Nawet jeśli by tak było - to wszystko co zostaje przedstawione w serialu, nadal ma miejsce w aktualnych czasach. Idź walczyć za swoje wspaniałe patriotyczne wartości wychodząc na ulicę i, najlepiej, bijąc czarnych homoseksualistów wyznania muzułmańskiego. :)
1. Rasizm nadal jest problemem i policja w USA faktycznie znacznie mniej przychylnie patrzy na czarnoskórych, a te wszystkie sytuacje kiedy strzelają do nich bez ostrzeżenia itd. naprawdę mają miejsce. "biali rozumieją, że mają położyć dłonie na karku, a czarni się rzucają i "f*** da police" - właśnie przez rasizm i to jak policja traktuje czarnych, reagują w taki sposób. Już nie mówiąc o tym że znacznie większy odsetek morderstw i poważnych zbrodni jest wśród białych, jeśli chodzi o czarnych to większość przestępstw jest na poziomie kradzieży, czy czegoś podobnego. Memy ze strachem kiedy biały człowiek grzebie dłużej w plecaku nie biorą się znikąd. ;)
2. "długi homoseksualny akt" był bardzo ładnie nagrany, gdyby to nie było dwóch mężczyzn tylko dwie kobiety to pewnie byłbyś wniebowzięty, prawda? Ale niestety musiałeś to oglądać przez co Twoja męskość musiała bardzo ucierpieć. :(
4. "Wyobrażacie sobie co by było, gdyby przy muzułmaninie który się modli siedziała sobie i paliła biała "niewierna"? " - tak, wyobrażamy sobie - kompletnie nic jeśli byłby to normalny, równie tolerancyjny muzułmanin? Nie każdy kto wyznaje innego boga niż przenajświętszy protektor Polski Pan Jezus, zaślepiony przez media ignorancie.

Wnioskując z Twojego posta swoim "światopoglądem" nazywasz nietolerancję i megalomanię rasową, no gratuluję :) Idź założyć swoją bluzę Polski Walczącej i włącz dobre kino z heteroseksualnymi białymi niemuzułmanami.

TazZar0

to co jest przerażające to fakt, że twórcy seriali rywalizują między sobą o coraz to dziwniejsze pomysły, im bardziej kontrowersyjny i przekraczający granicę temat tym lepiej. Właściwie to większość widzów mało co szokuje czy zmusza do refleksji pt. "czy to aby nie jest już za dużo?". Wydaje mi się, że tutaj jest pies pogrzebany. Część widzów uzna ten serial jako kolejna typową produkcję a część będzie patrzyć na rozwoj akcji z niedowierzaniem. Dla każdego granica jest inna. Niektórzy nie widzą nic złego w kilku minutowym seksie dwóch mężczyzn( tak dokładnie, niektórych to "jeszcze" szokuje, więc państwo bardzo tolerancyjni uszanujcie to, że nie każdy jest tak postępowy jak Wy). Tak samo się ma kwestia Jezusa. Co do murzynów w USA. Nie mogę się zgodzić co do tego, że to biali są winni większości przestępstw "poważnych" jak to nazwałeś. Proszę Cię.... Skąd masz te "statystyki"? Fakty są takie, że w USA panuje paranoja na punkcie rasizmu. Czarny może pozwać białego za byle co tak na prawdę i wygra sprawę bo każdy sędzia będzie się bał, że zostanie posądzony o rasizm.

"Nie każdy kto wyznaje innego boga niż przenajświętszy protektor Polski Pan Jezus, zaślepiony przez media ignorancie.

Wnioskując z Twojego posta swoim "światopoglądem" nazywasz nietolerancję i megalomanię rasową, no gratuluję :) Idź założyć swoją bluzę Polski Walczącej i włącz dobre kino z heteroseksualnymi białymi niemuzułmanami."

I po co ta agresja? Aż tak Cię to wpienia, że ktoś MOŻE mieć inne poglądy od Ciebie? Co takiego złego przeczytałeś w tym poście? Nie było żadnych obraźliwych wzmianek w przeciwieństwie do Twojej wypowiedzi. Hmm i to co mnie najbardziej zastanawia, dlaczego w dzisiejszych czasach słowo "patriota" ma wydźwięk negatywny. W USA patriotów nie brakuje i jest to wręcz pożądane, podobnie jak filmy wojenne budzące do patriotyzmu, które swoją drogą są podkoloryzowane na korzyść USA oczywiście. Jakoś nikogo to nie burzy. Ciekawe dlaczego... Niestety lecz wychodzi na to, że osobą zaślepioną przez media jesteś właśnie Ty.

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
TazZar0

ty tak na serio??

ocenił(a) serial na 4
TazZar0

@tazar0 można jakieś statystyki do tej długiej kłamliwej tyrady? Skąd ty niby wiesz, że policja patrzy nieprzychylnie na czarnych? Może dlatego, że czarni tworzą wielkie gangi, zamknięte osiedla, każdy tam notorycznie łamie prawo i ma sądowy zakaz noszenia broni, a i tak ją mają i noszą. Odsetek zabójstw białych? Ty wiesz co to jest proporcja? Proporcja jest taka, że w więzieniach jest 50% czarnych [a chyba nawet już 54%], reszta to latynosi i biali. Czarnych jest około 10% społeczeństwa. To tyle jeśli chodzi o przestępstwa czarnych. Zamieszki - plądrowania - gwałty - kradzieże - morderstwa. Czarni NIESTETY przodują tym kilkakrotnie więcej od białych, jeśli zaczniesz pisać kolejne bzdury, chętnie przedstawię statystyki FBI, chociaż pewnie zaraz powiesz, że FBI kłamie, statystyki rządowe kłamią, prawdę mówi tylko CNN i TVN i GW, to wtedy rozmowa nie ma sensu.

Co do homo aktu - cóż, kwestia gustu, mnie to obrzydziło i tyle, pokazywanie perwersji wcale mnie nie kręci.

Co by się stało gdyby w realu kobieta siedziała koło modlącego się muslima - widać, że masz 0 pojęcie o islamie i jeszcze masz czelność używać słowa "ignorancja". W każdym kraju, gdzie przemoc wobec kobiet jest penalizowana, muzułmanie są bardziej tolerancyjni, ale i tak rozmowa o traktowaniu kobiet przez muzułmanów i bronienie ich w tym wymiarze - jesteś chory umysłowo, przykro mi, ale jesteś.

Kapiszczur

U missing the point, ale i tak nie skumasz.

Kapiszczur

Bardzo przydatna opinia. Dziękuję. Moje zaniepokojenie już wzbudziło że aż 3 z 8 aktorów na głównej stronie filmwebu o tym serialu to murzyni. Murzyńskie produkcje są okropne, przykład ostatni to Luke Cage. Jak jeszcze serial przepełniony jest homoseksualizmem, to będę się od niego trzymać z daleka.

Niewierny_Tomasz

Dokładnie! Czarni aktorzy zazwyczaj grają bardzo kiepsko i widać, że wybierają tych ładniejszych, niż bardziej utalentowanych. To ostatnio nagminne. Druga rzecz, to w prawie każdym serialu czarny jest szefem (czegokolwiek), jest wyżej postawiony społecznie niż ktokolwiek, szef policji, burmistrz miasta itd. zauważył ktoś? W realu na 100% tak nie jest.
Natomiast największym przegięciem jest wymiana białych bohaterów na czarnych, np. Darkest Tower, czyż żona Cheta Bakera w jego biografii "Born to be blue", która była biała, a w filmie jest czarna!
Na szczęście są tysiące filmów z lat 1950-2005, w których czarni nie są "doklejeni" na siłę, potrafią grać i są integralną częścią filmu.

ocenił(a) serial na 8
Niewierny_Tomasz

Nie licząc Shadow Moona, pozostałe postacie są czarne, bo jest to uzasadnione fabularnie i poniekąd uwarunkowane kulturowo.
To bogowie z różnych wierzeń, kultur i grup etnicznych. Więc to oczywiste że Anansi czy Bilquis będą takiej, a nie innej karnacji. Warto też o tych bogach poczytać, a wtedy ich zachowania staną się bardziej jasne i zrozumiałe. Nie zauważyłem w tym serialu żadnej nachalnej propagandy, postacie idealnie oddawały charakter swoich pierwowzorów.

Ale oglądać nie musisz, taka paranoja to już tylko i wyłącznie twój problem ;)