PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=542567}
7,7 6,0 tys. ocen
7,7 10 1 6041
Angel Beats!
powrót do forum serialu Angel Beats!

Świetne

ocenił(a) serial na 8

Świetne anime 8/10
Było wiele śmiechu (odcinek specjalny, ten z egzaminami i ogólnie jakieś tam gadki Hinaty albo
te kłótnie w grupie gdzie każdy drugiego nazywał idiotą xD), ale też dużo łez (historia Yuri,
Iwasawy, Otonashiego, Hinaty, Naoiego, Yui <dla mnie szczególnie smutne były tych 3
pierwszych>). Szkoda tylko, ze nie poznaliśmy historii postaci pobocznych co przyznam szczerze
bardzo mnie ciekawiło. Duży plus za ten odcinek specjalny bo przy nim aż nie mogłam tchu
złapać ze śmiechu. Polubiłam większość postaci (tylko Yui mnie denerwowała ale to pewnie
dlatego że takiego typu postaci nie za bardzo darzę sympatią) co szczerze u mnie jest
rzadkością. Właśnie przez to, że ich tak bardzo polubiłam to ciężej było mi się z nimi rozstać..
Każdy z nich był wyjątkowy na swój sposób (szczególnie TK.. Dąt let mi kraj xD).
SPOILER
pytanie: czemu Otonashi spotkał Kanade w realnym świecie skoro nie żył?

ocenił(a) serial na 10
czekolada143

W większości się zgadzam. Choć Yui później mnie zaskoczyła bardzo pozytywnie, ba nawet wzruszyła. A co do pytania na końcu:
Bo właśnie to anime nie do końca opowiadało o tym, że oni nie żyją. I to mnie właśnie urzekło. Alegoria życia, dialog człowieka z Bogiem o sens istnienia. A to, że w "tamtym" świecie Kanade powiedziała, że Otonashi nie ma serca nie musiało dokładnie znaczyć, że go nie ma. Może to była prosta gra słów. Przybył do świata "bez serca", aby potem to serca zyskać i oddać je przyjaciołom, których w tym świecie poznał. Ba może ten świat nie był życiem, po życiu. I właśnie to jest ciekawe, że poza nauką, którą to anime niesie, kryje się tajemnica. Zagadka tego, gdzie oni tak naprawdę byli, czemu tam byli. I jeśli utracił serce z powodu zostania pośmiertnym dawcą, to czemu żyje? A co jeśli te historie ich śmierci tak naprawdę nie były wspomnieniami tylko czymś zupełnie innym. Doskonale widać to w historii Hinaty i Yui. Pokazywane są sceny, które nie powinny się wydarzyć. Ba może nie tyle się wydarzyły, co dopiero mają się wydarzyć(wybita szyba, spotkania w szpitalu)....
I tak dalej. Mógłbym cały dzień, ale nie chcę mitrężyć Waszego czasu. :D Właśnie to jest fantastyczne, że pozostawiono wiele niedomówień, co po części irytuje, ale pozwala też na dialog po seansie zarówno z innymi widzami jak i samym sobą.

ocenił(a) serial na 8
Igrek_filmaniak

Ale te sceny z Hinatą i Yui to były tylko jej "fantazje" i marzenia. A co do twojej teorii to było tam nawet powiedziane że "do tego świata trafiają ci którzy za młodu doświadczyli cierpienia i nie mogli się tą młodością cieszyć" oraz przecież O pytał się Yuri "jak ZGINĘŁA". A tak btw. to szczerze dokładnie nie wiem czy to co obiecał i mówił Hinata do Yui było do końca prawdą, bo może chciał żeby Yui po prostu poczuła się lepiej i jej dusza mogłaby odejść w spokoju dzięki czemu H pomógłby w realizacji planu Otonashiego.

ocenił(a) serial na 10
czekolada143

Może tak jest, że Hinata powiedział to aby jej ulżyć, ale tego jak i wielu innych rzeczy nie możemy być pewni. I to własnie mi się spodobało w tym anime, że wiele spraw jest pozostawionych bez zakończenia co pozwala na głębszą refleksję. Co prawda to anime ma wady:
- nie wie czym chce być komedia, tragedia... w jednym
- wiele postaci albo nie zostało przedstawionych(mój faworyt TK), albo było im poświęcone za mało czasu. Spokojnie mogli zrobić 2 razy więcej odcinków, aby wszystko ładnie opowiedzieć.
Ale po mimo nich i tak świetna pozycja ;)

ocenił(a) serial na 8
Igrek_filmaniak

Zgadzam się z tym, że mogli przedstawić więcej historii (tutaj TK i Noda w szczególności a także Oyama oraz Shiina i ta cicha blondynka SPOILER SPOILER w mandze ponoć powiedziane było że ktoś ją zgwałcił KONIEC SPOILERA KONIEC SPOILERA)
Seria była na tyle ciekawa, ze wytrzymałabym nawet i 40 odcinków byle tylko więcej się dowiedzieć.

ocenił(a) serial na 10
czekolada143

Mam podobnie. Mogły by być jeszcze ze dwie, trzy serie, by opowiedziane zostały historie wszystkich postaci. Zaraz - ta blondynka, która cały czas nadawała przez radio do Yurippe?

ocenił(a) serial na 8
SanAngle

Tak ta. W mandze trochę różniła się od postaci z anime i właśnie były takie przypuszczenia przyczyny jej śmierci.

ocenił(a) serial na 10
czekolada143

Dobra czas znaleźć mangę i ją przeczytać.