Mam problem, jak powinno się czytać mangę i oglądać anime, w jakiej kolejności? Podajcie tytuły, plis, bo jestem totalnie zagubiona.... ;/
Mangę w większości przypadków czyta się od prawej do lewej (choć są też takie, które czyta się od lewej do prawej) i z góry na dół.
Co do kolejności, czy najpierw manga czy anime, to już głównie od Ciebie zależy. Choć muszę ostrzec, że zawsze są jakieś różnice między mangą a anime. W skrajnych przypadkach mogą de facto opowiadać różne historie.
Co do tytułów, to ciężko coś polecić bez bardziej szczegółowych wymagań: coś ma być to coś bardziej wesołego, czy może "kino akcji" z setkami trupów? Czy bardziej filmy czy może seriale?
Żeby jednak od czegoś zacząć to z pełnometrażowych polecam filmy Studia Ghibli, np. "Mój przyjaciel Totoro", "Spirited Away" czy "Księżniczka Mononoke", żeby wymienić tylko kilka.
Jeśli chodzi o seriale to mogę polecić "Steins;Gate" oraz "Death Note" - ostrzegam jednak - po ich obejrzeniu (a zwłaszcza tego drugiego) nic już nie będzie takie samo ;-)
Na wszelkie pytanie odpowiem w miarę moich możliwości :-)
hej, dzięki za info ;) ja ogólnie czytam i oglądam mange/anieme więc wiem co i jak ;) Co do Death Note zgadzam się ;) Chodzi mi głównie o Angel Beats, bo zaczęłam czytać mangę Angel Beats! i po jakimś czasie zaczęłam oglądać anime AB Haven's door i są to dwie zupełnie inne historie, w sensie chodzi o to samo, ale od samego początku jest mnóstwo bohaterów , których w mandze nie było i akcja toczy się inaczej i jestem confiust!