PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10019207}

Angielka

The English
2022
7,6 4,6 tys. ocen
7,6 10 1 4606
8,3 6 krytyków
Angielka
powrót do forum serialu Angielka

Po co?

ocenił(a) serial na 7

Krwawy melodramat ujęty w ramy westernu, na granicy pastiszu. Wizualnie piękny, scenariuszowo wyśmienity (choć niektóre dialogi nadto odjechane), jednak pozostawia osad melancholii, a przede wszystkim niedosyt. Po co ten serial został nakręcony? Dla pieniędzy? Za mało komercji. Dla wyrobienia planów Amazona? Może. Kto nie jest fanem gatunku, może spokojnie sobie darować.

micgo27

Być może dla historii. Odkrywanie losów Cornelii jest fascynujące, przerażająco smutne. Emily Blunt mówiła w jednym z wywiadów ze ma dość kina z silnymi od A do Z kobietami. Wydaje mi się , ze wspaniale złamała ten schemat. Siła bohaterki wynika z jej przeżyć, z losu, który ja spotkał. Do tego uderzyła mnie przedstawiona dosłownie brutalność życia. Nie zawsze dobrym ludziom dzieją się dobre rzeczy i nie zawsze za rogiem czai się happy end. Być może rzadko.

ocenił(a) serial na 7
LeiaSkywalker

Masz rację. Ten aspekt mi uciekł, może dlatego, że w serialowej rozrywce poszukuję głównie rozrywki właśnie, a nie "przerażające smutnych" losów bohaterów. Z drugiej strony trudno mi uwierzyć, że pazerne sępy od Bezosa wyłożyły pieniądze na serial wyłącznie dla dobrej "historii".

LeiaSkywalker

Tak, historia. Dobrze opowiedziana historia. To takie ludzkie i pierwotne. Warto też czasem przypomnieć sobie, jak ten świat zbudowano, na ilu kościach stoi. A ten serial to w końcu cos innego od dziesiątek eskapistycznych filmów i seriali fantasy, które opanowały przemysł filmowy i których ja osobiście mam już przesyt.

ocenił(a) serial na 7
micgo27

Troche tu czuc braci Coen i Tarantino jak dla mnie.

ocenił(a) serial na 8
aronn

Jasne geniuszu , może jeszcze Szepitko ? Czuć to możesz swoje przepalone zwoje , lebiego .

ocenił(a) serial na 7
Jacek_Pedzisz

Juz,ulzylo troche?Wczesniejszy zatarg boli? :D

ocenił(a) serial na 9
micgo27

Po co? Zabawne pytanie. A po co kręci się seriale i filmy, można przecież robić tyle różnych rzeczy.