Całkiem ciekawy jednak mam wrażenie, że trzeba by drugi raz oglądnąć, żeby wszystko do kupy poskładać ale dla mnie był momentami przynudnawy.
Nie do końca wyłapałem 2 rzeczy:
- kiedy Melmont zrobił dziecko Kornelii? Najpierw jest scena pierwszego spotkania kiedy prosi o pieniądze na uwolnienie Thomasa i nie ma tu żadnej sugestii, żeby mieli mieć jakiś romans ani żeby ją zgwałcił. Zwłaszcza, że przez 6 odcinków pokazane jest jak rodzi się uczucie z Elim, a tu w pół sceny puściła się z jakimś wąsatym rzeźnikiem. Albo coś mi umknęło albo to lipa w fabule.
- za co Thomasa wywalili z wojska? Jest scena gdzie pokazuje szeryfowi wypalony znak TT na ręce taki sam jak 3 żołnierzy którzy dokonali masakry. Ale przecież on już wtedy nie był w wojsku i chcial temu zapobiec a i jeszcze wcześniej bronił żony tego zabitego wodzą.
Melmont ją zgwałcił na drugim spotkaniu (gdy czytała list) i ukradł pieniądze przeznaczone na wykupienie Thomasa. A z wojskiem, to też nie wiem - to był znak za dezercję.
1.Melmont zgwałcił Kornelię 15 lat przed początkiem serialu, sceny w odcinku 4 są oczywiście generalnie prequelem. Były dwa spotkania - na pierwszym ją oszukał, na drugim miał odebrać pieniądze, ale list od Thomasa do zdemaskował (niestety była na tyle nierozważna by wytknąć mu to w twarz na osobności zamiast od razu zaprosić jakąś policję czy coś).
Więc to wszystko stało się dawno temu.
2. Za nic. Thomas nigdy nie był w wojsku.
Znak TT to jego znak jako hodowcy bydła którym naznaczał bydło. Wraz z uchwytem trzymającym literki T - wychodziło coś jak DD - Dishonorably Discharged - wywalonych z wojska morderców nie naznaczono, więc gdy zgłosili się do niego do pracy to zgodził się gdy dali się naznaczyć. Szeryf zauważył, że nie jest to normalne DD jak w znamieniu wojskowym - tylko jego TT.
A skąd on miał znak - sam go sobie zrobił, bo uważał się za współwinnego masakry.