Nie oglądałam ani całej Buffy , ani całego Anioła. W kazdym serialu mam jakieś zaległości. Teraz nadrabiam, nadal na wyrywki, bo po obejrzeniu w TV 7 sezonu Buffy przerzuciłam się na 5 sezon Anioła. Nie trudno zgadnąc że po to by pooglądać Anioła i Spike'a w akcji. W jednym z odcinków ( w tym gdzie Angel i Spike walcza o puchar coli ;-) ) pada zdanie o tym że mieli już dwa wampiry z duszą ,zanim pojawił się Spike.stanawiam się kim był ten trzeci, i dziwi mnie że Anioł w BtVS kiedy rozmaia z Buffy mówi o tym że dotąd była sam z duszą a teraz proszę wcale nie jest to oryginalne. Coś podobnego powtarza zresztą gdy Spike pojawia się w W&H.
Czy ktoś może mi zdradzić tajemnicę trzeciego wampira z duszą? Czyżby Dru ?
Szczerze mówiąc oglądałam sezon piąty w całości i nie pamiętam żeby w którymkolwiek momencie w tym odcinku padło zdanie że był trzeci wampir z duszą. A w obydwu serialach aż do końca sezonu 6 Btvs i 3 Ats jest wyraźnie powiedziane że Angel jest jedynym wampirem z duszą i dlatego PTB było nim tak bardzo zainteresowane.
Plus w pamiętam że tym sezonie Spike został sprowadzony przez Wolfram & Hart by wzbudzić w Angelu wątpliwości co do Shansu i jego misji właśnie dlatego że był drugim wampirem z duszą.
Dru dostała duszę dopiero w komiksach i to tylko na chwile.
Z ciekawości sprawdziłam transcript tego odcinka http://www.buffyworld.com/angel/transcripts/096_tran.html.
Gunn mówi w nim coś w tym stylu że były już dwa wampiry z duszą zanim Spike umarł w sezonie siódmym Btvs i nie było żadnych zakłócę z Shansu. Nie mówi natomiast nic o tym że były dwa wampiry z duszą zanim pojawił się Spike.
Dokładnie cytując “This doesn't add up. There were already 2 souled vampires in the universe before Spike fried. Why is this happening now?”