UWAGA! SPOILER!!!!!!
Zastanawia mnie jedna kwestia. Dzisiaj skończyłem oglądać Another i myślę sobie czy coś
mi jednak umknęło. Pytanie jest takie: Czy istnieje jakiś konkretny powód dlaczego to
właśnie Reiko była to dodatkową osobą, czy może to czysty zbieg okoliczności?? Oglądałem
to anime dosyć uważnie, żeby nic nie przeoczyć, bo jak się pewnie wszyscy zorientowali,
fabuła jest niesamowicie zagmatwana, dlatego jeżeli ktoś ma coś na ten temat do
powiedzenia to proszę, aby udzielił mi odpowiedzi, bądź chociaż udzielił się w temacie. ;)
PS. Swoją drogą, anime rewelacyjne. Nie dałem 10 tylko ze względu na to, że ok. 7-8
odcinka akcja mnie trochę znużyła i mimo, że produkcja ma zaledwie 12 epizodów to
zaciąłem się właśnie w tym momencie. Na szczęście nie miałem nic do roboty, więc
zabrałem się za dalsze oglądanie ;) Nie pożałowałem ! Polecam!!! i pozdrawiam ;d
Czy istnieje jakiś konkretny powód dlaczego to
właśnie Reiko była to dodatkową osobą?
+No to odpowiem po swojemu bo spędziłem sporo czasu aby rozgryźć to gó... anime.
Jeszcze za życia była tam nauczycielką przez co zmarła w wyniku klątwy. Dodatkową osobą zawsze był ktoś z poprzednich roczników, należący do tej klasy, być może losowo trafiło na nią. Z tego co tam wiem nauczyciele nie wchodzili w skład klątwy, (samobójstwo wychowawcy na oczach klasy było aktem desperacji i załamania nerwowego) Jednak ona była jako uczennica w tej klasie, wtedy właśnie w wyniku klątwy zmarła matka głównego bohatera-prawdopodobnie gdyż jej zgon miał miejsce w tym samym roku-.Nie wiem jaki był zamysł twórców ale ostatecznie zjawisko nie jest wyjaśnione, ani też nie jest do końca powiedziane czemu czasami klątwa działała a czasem nie. Bo na pewno wykluczanie jednego z uczniów przez resztę klasy nic nie dawało. To był raczej proceder który miał ich pocieszyć że może nie będą umierać :)
Nauczyciele byli "wliczani" do klątwy. Mógł zginąć uczeń,uczennica z klasy 9 nr 3 ,rodzice,dziadkowie i rodzeństwo tych uczniów i nauczyciel oraz jego asystent.