Uważam iż serial ten mimo że jest genialny, to pozostawił mnie z uczuciem wewnętrznej pustki ponieważ po takim serialu który tworzył się 6 lat i miał być tylko pojedyńczym występkiem oczekiwałem pozamykania wszystkich wątków i klarownego wyjaśnienia, jedyne co dostałem to jeszcze więcej pytań.
Chciałbym dostać sezon 2 w innym miejscu runeterry, być może nawet w innym czasie.
Mam nadzieję że oni podczas tych 6 lat pracy wpadli na pomysł że może rozciągną trochę fabułę i zrobią 2 sezony, być może w niedługim czasie (może wakacje 2022?) zobaczymy sezon 2
Nie spodziewałabym się kolejnego sezonu tak szybko. Tak piękna animacja wydaje się niesamowicie pracochłonna plus dopracowanie wszystkiego na ostatni guzik zawsze trwa. Może końcówka przyszłego roku jest bardziej realna.
No i to nie jest możliwe przy tak zakończonym sezonie żeby to tak zostawili bez ani me ani be. Historia Vi i Jinx wymaga jeszcze conajmniej paru odcinków na zamknięcie ich wątku. Nie mówiąc o całym Piltover po zniszczeniu rady i akademii która była jego sercem. Przecież tam będzie czysta anarchia. Chce to zobaczyć na własne oczy xD
A moim zdaniem całkiem nieźle to zakończyli. Widz jest w stanie się domyślić jakie konsekwencje miały konkretne działania. Daje to jednocześnie otwarte drzwi na drugi sezon, ale nie musi on powstawać. (Jednak biorąc pod uwagę jak Victor wygląda w grze a jak pod koniec sezonu to myślę że jednak drugi sezon powstanie).
Trochę pogooglowałam i właśnie się dowiedziałam, że nie miał być pojedynczym występkiem. Twórcy od razu mówili, że chcą poświęcić się kilku sezonom. Ale mimo wszystko wolałabym mieć trochę bardziej zamknięte zakończenie.
Z tymi 6 latami produkcji bym raczej patrzył z przymróżeniem oka. 6 lat temu powstał pomysł, którym w wolnym czasie zajmowali się raczej hobbistynie, z własnych pieniędzy osoby z nim powiązane ( na moje bardziej rozmowy, jakieś szkice, rozmowy jakie było by to zajebiste i jak bardzo gracze na to czekają ) jednak dopiero po długim czasie sama firma zainterweniowała w projekt , dała finansowanie i dostaliśmy to co dostaliśmy. Miejmy tylko nadzieje że z fanowskiego projektu pracowników zostanie jak najwięcej w dalszych projektach, a nie przejdzie to w maszynke do robienia pieniędzy. W końcu świat Runtery to nie tylko Pilltower i Zaun, a potęciał który za tym płynie jest porównywalne na ten moment do Marvela i DC, choć to może troche na wyrost bowiem, te firmy mają już swoje lata, a na budowe świata miały dziesiątki lat.
Podejrzewam że mają już scenariusz napisany na całość serialu a nie tylko jeden sezon. Po prostu czekali jaki będzie odbiór pierwszego sezonu a że jest bardzo dobry to ruszają z dalszym ciągiem. Wydaje mi się że z sezonu na sezon będą rozszerzać świat, pokazywać coraz więcej miejsc i postaci.
W sumie to wszystkie wątki się domknęły. Mel dorosła i postanowiła ruszyć w swoją stronę. Viktor właśnie spotkał swojego największego wroga - własne sumienie. Zakochany w wizji własnego mesjanizmu Jayce ostatecznie został mordercą dzieci. Vi dokończyła "dzieło" swojego życia, na które dosłownie każdą decyzją jaką podjęła pracowała - stworzyła potwora. Powder umarła. Silco skończył dokładnie jak Vander. Heimer w końcu odkrył co tak naprawdę jest najważniejsze. Ecko zostanie nowym mesjaszem. A "świat" czekają konsekwencję dobrych chęci - wojną ;).
Znając lor Ligi, jak i serial muszę się nie zgodzić. Wątek Viktora tak naprawdę dopiero się rozpoczął, Jayce z kolei dopiero uświadamia sobie jaki wpływ na miasta mają jego decyzje. Mel była raczej supportem serialowym dla postaci Jayca, aniżeli prowadziła wątek swojej postaci. Wątek Vi i Jinx się domknął, tu muszę się zgodzić, co bardzo mnie cieszy z perspektywy cliffhangerów serialowych. Czekam na dalszą historię. Ekko i Heimera może w 2 sezonie stworzą wspólnie Z-Drive i doczekamy glorious evolution w wykonaniu Viktora i jego sporu z Jaycem.