Witam
Jeżeli już taki temat powstał to przepraszam, ale poszukiwałem podobnego i nie znalazłem.
Chciałbym, abyśmy wypisywali wszystkie tajemnicze sytuacje, które nie zostały wyjaśnione przez twórców oraz abyśmy wspólnie na nie odpowiedzieli.
Mnie osobiście zadziwiło czemu odcinku 7 ,,Zimowe przesilenie" Iroh zobaczył Aanga oraz Kła (smoka-przewodnika Roko), którzy normalnie byli niewidzialnie, ponieważ znajdowali się w świecie duchów. Jakieś sugestie, aby to wyjaśnić ?
Ja sobie dzisiaj tez to pytanie zadaje, dlaczego Iroh widział tego smoka dzisiaj rozpocząłem oglądanie tego serialu od początku oczekując na 2 sezon Korry :)
Sugeruję, że w przeszłości Iroh otarł się o śmierć i od tego momentu palcem u nogi jest w zaświatach. Cóż, był generałem Narodu Ognia, więc mogło mu się to przydarzyć.
Mnie interesuje jedno - w jednym z odcinków, w księdze trzeciej, w którym Katara zamierza wraz z Zuko zemścić się na magu ognia, który zabił jej matkę, Zuko idzie w nocy do namiotu Sokki, by zapytać go, co się wtedy wydarzyło. Spotyka tam skradającą się jego dziewczynę(Sokki, nie Zuko), której imienia zapomniałem. Kiedy Zuko ją zauważa, udaje, że jest na spacerze i ucieka.
Kiedy Zuko wchodzi to namiotu, zastaje tam Sokkę lezącego wśród świec, trzymającego w ustach... kwiatek? Właściwie wolę nie wiedzieć. Mowi chyba "Witaj skarbie", i odwraca się, ale zauważa Zuko :P
I ja mam takie pytanie - kiedy Zuko wyszedł z namiotu, Sokka zawołał swoją dziewczynę. Ciekawi mnię, co się tam póżniej działo?
Na razię seks odstawmy na bok, powymyślajmy trochę, to będzie śmieszniej :)
Jest wyjąsnione w serii, że Iroh bratał się i ze smokami (dowiadujemy się od kultystów w ostatnim sezonie) i z duchami (admirał bokobrody sugerował, że iroh był podejrzany o konszachty ze światem duchów - albo jak iroh odradzał mu zaatakowanie ducha księżyca jeszcze na statku, albo już przy sadzawce z duchem księżyca gdy iroh próbował otwarcie powstrzymać pajaca).
Iroh jest postacią która dużo więcej wie o świecie niż prawdopodobnie ktokolwiek inny w serii - licząc z aangiem i tym fakirem co aanga stanu avatara uczył. Nie widzę powodu dla którego ktoś z taką wiedzą i doświadczeniem nie miałby widzieć duchów tylko dla tego, że nie widzieli ich "zwykli" ludzie. to dziwić może tylko dla tego, że akcja dzieje się na początku, mało o nim wiemy i nie wydaje się nikim szczególnym. Wątpię by kogokolwiek zdziwiło to w jednym z ostatnich odcinków. Nigdzie przecież nie jest powiedziane, że Aang nie może widzieć duchów nie będąc akurat w ich świecie - tam po prostu ich szuka ale gdyby przyszły do niego to kto wie? Wiadomo avatar to avatar ale jednak poza reinkarnacjami i talentem do każdego żywiołu zasadniczo avatarzy to zwykli ludzie. Widzą duchy bo są z nimi w kontaktach z urzędu, czemu nie mieliby ich widzieć inni ludzie którzy mieli z duchami swoje przygody?^^ zresztą Katara Saka i Yue widzieli - przypominam - duszę Aanga lecącą do porwanego przez Zuko ciała pod koniec 1 sezonu.
mnie wkurza co innego:P odcinek w którym Zuko kradnie strusiokonia tej rodzinie która pomogła Iroha uzdrowić - ugościła ich i nakarmiła. Potem znikają z opowieści całkiem i nie wiadomo czy jakoś wynagrodzono im ich dobre serce czy pozostawiono na pastwę losu w jeszcze większej biedzie^^ 30 sekundowa scena powiększania ich inwentarza z rozkazu władcy ognia Zuko byłaby moim zdaniem na miejscu w ostatnim odcinku^^
Mnie raczej zaciekawiło to co się stało z matką Zuko i z siostrą Zuko.... A wy co sądzicie, bo przecież na końcu było, że Zatara pokonała siostrę Zuko no i co dalej?? A z mamą było tak, że na końcu Zuko przychodzi do swojego ojca, który jest w więzieniu i pyta się gdzie jest jego matka(i co dalej!?!) :\
w sumie też ciekawe sprawy, w serii nierozstrzygnięte...
nie wiem co na to legenda korry - ja nie oglądałem jeszcze, ale może tam coś niecoś wyjaśniono?
Przeczytaj komiksy - "The Promise" i "The Search". Tam jest wyjaśnione wszystko, co stało się z Azulą i Ursą (matką Zuko). Poza tym świetna rozrywka :)
http://www.mangaeden.com/en-manga/avatar-the-last-airbender---the-promise/
http://www.mangaeden.com/en-manga/avatar-the-last-airbender---the-search/
Nie wiem, czy gdzieś jest po polsku, nie umiałam znaleźć.
Rincewind85,
W pierwszej księdze Korry nie jest w sumie nic wyjaśnione. Bardzo mało tam nawiązań do Aanga. Za to w drugiej księdze, "The Spirits", jest już tego trochę więcej. Jak na mój gust, wręcz za dużo.
Pozdrawiam wszystkich fanów serii :D
Z tego co wiem, nie ma oficjalnego tłumaczenia na polski (a szukałam długo), nigdzie komiksów nie kupisz. Znalazłam jedynie fanowski przekład "The Promise" na jakimś blogu, ale nie był, hmm, powalający