Słyszałem i czytałem wiele pochlebnych opinii na tema tej kreskówki , ale nie wiem czy mi się spodoba i stad moje pytanie. Do osób w jakim wieku jest to skierowane , bo mogę być na to za stary :)?
To serial dla wszystkich, wierz mi:)
Co do kategorii wiekowych - 1 Księga jest bardziej skierowana dla dzieci w wieku 10 lat, ale 2 i 3 są już mroczne i dla starszej widowni. Avatar rósł po prostu razem ze swoją widownią:)
Gorąco polecam ci serial, jest naprawdę rewelacyjny!! I, jeśli mogę coś zasugerować, obejrzyj go w oryginale - polski dubbing jest o wiele gorszy:)
Przeważnie patrzeć należy na wiek głównych bohaterów - 12, 15 lat. Więc sporo wątków jest naciąganych i naiwnych, bo kierowano je do młodych ludzi. Z drugiej strony poruszane są cięższe tematy, jest wojna, śmierć i sporo różnego rodzaju aluzji, więc jeśli wytrzymasz moralizowanie i zbiegi okoliczności od czasu do czasu, będziesz się świetnie bawić.
w 2 i 3 księdze nie zachowywali się jak typowe dzieci (jakie dziecko staje przed wyborem zabić-nie zabić, bądź kontrolowanie człowieka poprzez jego krew...?:))
Dokładnie. Wiele jest poważnych wątków. W drugiej księdze np motyw państwa totalitarnego. Cała masa wątków moralnych. Jestem właśnie w połowie 3 księgi i już jestem pewny, że wystawie 10/10. To prawda bajeczka ma troche moralizatorstwa, ale nie jest ono aż tak płtkie jako mogło by się wydawać, kilka postaci jest tutaj świetnych, są bardzo kompleksowo rozbuowane, osobiscie uwielbiam Iroh. Nie jestem jakimś tam fanem animacji, japońskiego anime też widziałem nie za dużo, ale Awatar jest puki co najlpeszą rzeczą z jaką się spotkałe z tego gatunku, ma wszystko co potrzeba. Naprawdę warto zobaczyć.
Zgadzam się z przedmówcami. Jakie dziecko zrozumie ciągły sarkazm Toph?:D Co do moralizatorstwa to rzeczywiście no ale na tym chyba polega bajka by miała morał. Poza tym nie jest to takie zwykłe moralizowanie bo jest oparte na wierzeniach hinduistycznych. Mam 24 wiosny na karku i prawie zapomniałem że trzeba spać i jeść oglądając Avatara. Polecam gorąco. Potęga tego serialu rośnie wraz z długością jego trwania więc jak się przebrnie pierwszą księgę to dalej wessie jak bagno.