PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=194037}

Awatar: Legenda Aanga

2005 - 2008
8,4 36 tys. ocen
8,4 10 1 35747
9,2 5 krytyków
Awatar: Legenda Aanga
powrót do forum serialu Awatar: Legenda Aanga

Czyli serialu animowanego, który jest dobry także i dla dorosłych
-Ma to być serial przygodowy s.f. albo fantasy.
-Gdzie odcinki mają wspólną fabułę (nie jak w Batman TAS)
-z ciekawymi postaciami i ciekawym głównym wrogiem.
-muszą być postaci kobiece.

z anime próbowałem chyba wszystko, ale każda seria była albo zbyt prosta i banalna dla mnie.
Albo była zbyt dramatyczna. Ja bym wolał coś pośrodku tych skrajności.

widziałem:
-Awatar: Legenda Aanga (super)
-Legenda Korry (dobra, ale zbyt schematyczna)
-Liga sprawiedliwych (niezła, ale nie ma nic co sprawiłoby, żebym miał chęć to oglądać)
-Avengers: Potęga i Moc (niezła, ale nie ma nic co sprawiłoby, żebym miał chęć to oglądać)
-Spider-man TAS (bardzo fajne)
-X-men TAS (jakoś tego nie trawie, ale ogólnie większość rzeczy z x-menami jest dla mnie nie
interesujące)
-X-men ewolucja (dziecinny)
-Wakfu (ale zniechęcił mnie brak jakiegoś rozwiniętego głównego wątku)
-Kung Fu Panda: Legenda o niezwykłości (bardzo słabe, choć filmy wymiatają)
-Pingwiny z Madagaskaru (świetne)
-Batman TAS (Bardzo fajny, niestety odrzuca mnie brak powiązania odcinków)

ocenił(a) serial na 10
MistrzSeller

Ghost in the Shell, ale po filmach możesz się zrazić więc polecam serial Ghost in the Shell 1st GIG i 2nd GIG.

ocenił(a) serial na 9
elohelo123

chodzi mi o seriale przygodowe, nie mroczny cyberpunk.
Poza tym chodzi mi o fantastykę, która będzie miała w sobie fantastyczne elementy, a nie pojedyncze kawałki jak w japońskich anime (gdzie wszystkoz fantastyki dzieje się w przyziemnym świecie, gdzie są tylko sami ludzie, żadnych kosmitów, robotów i innych niezwykłych stworzeń)

MistrzSeller

Polecam Tokyo ravens myślę że pasuje do twoich sporych wymagań.
Na początku pewnie nie będziesz wiedział o co chodzi, ale wszystkiego się dowiesz z czasem.

MistrzSeller

Może i trochę za późno ale mogę polecić Król Szamanów świetny serial animowany

ocenił(a) serial na 8
MistrzSeller

Wydaje mi się, że te trzy pozycje powinny być w sam raz:
Siedmiu samurajów -> http://www.filmweb.pl/serial/Siedmiu+samuraj%C3%B3w-2004-228907
Samurai champloo -> http://www.filmweb.pl/serial/Samurai+champloo-2004-167103
Ōban Star-Racers -> http://www.filmweb.pl/serial/%C5%8Cban+Star-Racers-2006-343613

MistrzSeller

Ja osobiście polecam Fairy Tail przygodowe postacie główne to kobiety i męszczyżni . Polecam też rosario to vampire o szkole dla wilkołaków wampirów i innych nadnaturalnych postaci dużo postaci głównych to kobiety ale opiera się ten serial na chłopaku . Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 10
MistrzSeller

Może spróbuj Oban: Star Racers? Bohaterka ma proste, choć silne motywacje, jest kilka fajnych i głębokich postaci (jak choćby jej ojciec), a całość ma bardzo interesujące i świetnie zarysowane uniwersum. A jeśli podobały ci się wyścigi w "Mrocznym Widmie", to ten serial powinieneś wchłonąć od razu;)

ocenił(a) serial na 10
MistrzSeller

Polecam serial "Liga młodych", mi bardzo przypadł do gustu i widzę sporo podobieństw do Legendy Aanga. ;)

MistrzSeller

Polecam wodogrzmoty małe odcinki wydają się głupie ale jeśli uważnie oglądniesz zobaczysz ciekawy sens

ocenił(a) serial na 10
MistrzSeller

Wodogrzmoty Małe

MistrzSeller

Mogę dorzucić ''Misja Lanfeusta'' - Serial animowany z gatunku fantasy - (choć nie jest to poziom Awatara) to uważam że autorzy stworzyli całkiem ciekawy świat i bohaterów .

Może cie jedynie odrzucić kreska animacji, ale uważam że idzie się do nie przyzwyczaić .

MistrzSeller

Albo ''Papirus'' http://www.filmweb.pl/serial/Papirus-1998-223821 - (choć tematyka zupełnie inna niż ''Awatar'') - A target tak jak i w przypadku ''Awatara'' sugeruje serial animowany dla dzieci, to uważam że dorosły też nie będzie się nudził .

A jeżeli ciekawi cie też sf - To polecam ''W pułapce czasu'' - http://www.filmweb.pl/serial/W+pu%C5%82apce+czasu-2007-381588 - Szkoda tylko że tak ja w przypadku ''Awatara'' aktorska wersja animacji jest po prostu kiepściutka .

Mam nadzieje że choć jeden tytuł choć trochę przypadnie ci do twojego gustu ;)

MistrzSeller

polecam ci Naruto to jest moim zdaniem najlepsze anime lecz nie uraż sie ze to jest anime bo jest bardzo ciekawe

jakotako24

Naruto najlepsze anime? - Cóż nie będę się spierał ;)

MistrzSeller

Gdzie obejrzałeś legenda korry?

MistrzSeller

Mam dokładnie ten sam problem. Kiedyś ktoś polecił mi Dragon Prince . Nawet nawet może ci sie spodoba.
Jak to dobrze że ktoś o to pyta bo nigdzie nie ma chyba aż tak podobnego jak avatar a szkoda. Oglądałam chyba 5 razy .

MistrzSeller

ciezko mi powiedziec czy to troll czy nie, zaloze ze nie, zeby moja wypowiedz miala jakikolwiek sens. zdaje sie ze kolega szuka czegos co bedzie lustrzanym odbiciem awatara, w takim wypadku polecam obejrzec go od tylu. nigdy i nigdzie nie znajdzie sie seria ktora wykorzysta czas ekranowy w tych samych proporcjach co ten ideal awatar. z punktu widzenia rezyserow serii czy tez pisarzy mangi pisanie czegos bardzo podobnego do istniejacej juz serii jest kompletnie pozbawione sensu bo malo kto faktycznie chce ogladac to samo tylko ze inaczej pokolorowane. zalecam szukanie czegos co porusza podobna tematyke/ma podobna chemie miedzy bohaterami. i przede wszystkim pozbycia sie tej awersji do wszelkiej japonskiej animacji bo przypadkowo sie sklada ze to najwiekszy zbior animacji na swiecie i prosta implikacja jest to ze jesli tu czegos nie znajdziesz nigdzie tego nie bedzie. skoro Fullmetal Alchemist Brotherhood jest odrzucany pomimo bycia najlepiej oceniana seria od jakichs 10 lat, zajmujaca pierwsze miejsce na praktycznie wszystkich listach, oraz HunterxHunter rowniez bedzie stracony z powodu braku kobiecych postaci pozostaje chyba Seven Deadly Sins z tych ktore znam. idk, poszukaj czegos na MALu co ci podpasuje z opisu bo sam najlepiej bedziesz wiedzial co chcesz, bron boze nie zapuszczaj sie do Shindenu. akcja, fantasy, przygoda, shounen to jedne z najliczniejszych, pod wzgledem serii, kategorii wiec jest niemala szansa ze cos znajdziesz. https://myanimelist.net/anime/genre/1/Action

ocenił(a) serial na 9
Seedless_Watermelon

Nie szukam po prostu czegoś równie dobrego. Na tym polega słowo podobne.
"skoro Fullmetal Alchemist Brotherhood jest odrzucany pomimo bycia najlepiej oceniana seria od jakichs 10 lat"
To, że coś jest wysoko oceniane przez ludzi nie znaczy, że jest faktycznie dobre, a ten serial był płytki i dziecinny. Nie miał tak dobrych postaci jak Awatar.

Ja pytam o konkretne tytuły podobne, a nie o podawanie linka do gatunku, który nie ma z Awatarem nic współnego, bo skupia się na naparzaniu a nie na fabule i postaciach.

MistrzSeller

Trochę dziwnie wracać do tego samego tematu po 4 latach na nieużywanym koncie ale jeśli twój gust się nie zmienił to polecam anime Magi i Boku no hero akademia. Obydwa dobrze pasują.

ocenił(a) serial na 9
_PLeo_

Mi nie chodzi o płytkie naparzanki, mi chodzi o coś jak Awatar z porzadną fabułą i z porządnymi postaciami

MistrzSeller

No buku no hero akademia jest trochę płytkie ale Magi ma świetną fabułę i masz tam poważne tematy np niewolnictwo, życie w slumsach czy różne systemy polityczne. Polecam nie zawiedziesz się.

MistrzSeller

''Smoczy książę'' był już wymieniany mimo to polecam również - Odpowiada za niego z tego co wiem jeden z twórców Avatara.

MistrzSeller

Może ci przypadnie do gustu lub nie. Takze bardzo dobrze wspominam aanga i uwielbiam przygodowe fantasy. Z mojego doswiadczenia nic mu praktycznie nie dorownuje ale poroboje sie dalej czyms posilkowac :D
Polecam:
Kingdom (Damskiej glownej postaci nie ma i jest japonskie. Malo osob o tym slyszalo, ale mam to gdzies nawet jesli nie chciales takowego pochdzenia produkcji. Bardzo polecam.)
Witch
Smoczy książę
w sumie moze tez Artur i minimki

ocenił(a) serial na 9
MistrzSeller

A ja polecam Tajemnicę Przeszłości. Może trochę babskie anime, ale zmusiłam męża do oglądania i nawet mu się podobało :) Zdecydowanie nie dla dzieci, ale dla dorosłych jak najbardziej.

ocenił(a) serial na 5
MistrzSeller

jesli udalo ci sie znalezc jakies seriale podobne do avatara to napisz tutaj jakie to byly, bede wiedzial czego unikac

celebes

Widocznie to nie twoje gusta ;)

ocenił(a) serial na 8
MistrzSeller

To ja polecę jeszcze serial anime "Made in Abyss". Serial jest bardziej podobny do Spirited Away niż do Aanga, więc nie wiem, czy spodoba się autorowi wątku, ale może znajdą się tacy czytelnicy, którzy jeszcze o nim nie słyszeli, a przecież szkoda byłoby nie znać takiej perełki :)

drawn

Tak to jest arcydzieło, chociaż może nie do końca pasuje do tematu, zbyt brutalne i mroczne żeby wrzucać do jednego worka z Aangiem. Swoją drogą autor tego tematu mógłby powiedzieć czy jego upodobania sie zmieniły przez te parę lat.

ocenił(a) serial na 8
MistrzSeller

MistrzuSeller z całym szacunkiem Avatar jest tylko jeden i nic innego go Ci nie zastąpi, drugiego takiego samego nie znajdziesz. I przewidziany jest właśnie dla dzieci, nie dorosłych w woli ścisłości. Może dlatego właśnie wygląda jak wygląda i nie ma w nim krwawych naparzanek. Co oczywiście nie zmienia faktu że jest to najlepszy serial animowany jaki kiedykolwiek miałam przyjemność oglądać - już 3 razy (jako osoba dorosła dla jasności).

aneciocha1993

Wiadomo że takiego samego się nie znajdzie i to nawet nie chodzi o to że Avatar jest świetny, tylko też dlatego że każdy serial nawet podobny opowiada własną historie i ma własnych bohaterów :)

Mimo to warto szukać a być może pewnego dnia, znajdziemy serial który również tak mocno pokochamy :)

ocenił(a) serial na 8
buterfly

Zgadzam się :-) warto szukać i nie skreślać historii na starcie, dać się porwać opowiadaniu :-)

aneciocha1993

Też tak uważam ja dałem się porwać Avatarowi teraz liczę na to że serial aktorski który tworzy Netflix, też to zrobi i jednocześnie zatrze złe wspomnienie po filmie :)

MistrzSeller

Oglądałam kiedyś na ZigZap jeszcze serial Tara Duncan nie jestem niestety pewna czy się spodoba bo każdy ma zupełnie inny gust, ale może akurat ?

__nessa__

I jeszcze Huntik Łowcy Tajemnic ale to w realnym świecie totalnie

MistrzSeller

A przepraszam. Taki serial animowany jak "W pułapce czasu" oglądałeś??? Chyba spełniłby twoje oczekiwania. Tylko kilkanaście odcinków, wspólni bohaterowie, postać kobieca, co odcinek inna przygoda, ale prowadząca do wspólnego rozwiązania w całościowej fabule serialu, jeden wróg, który knuje i snuje i krzyżuje plany głównych bohaterów.

ocenił(a) serial na 10
MistrzSeller

Ostatnio sobie odświeżam Avatara i też zaczęłam szukać podobnych produkcji i tak trafiłam tutaj. Ja proponuję ci Generator Rex, pamiętam że seria miała odcinki powiązane ze sobą, a postaci były ciekawe.
Z innych to Łowcy trolli na Netflixie, fabuła wciąga już od pierwszego odcinka, może się wydawać lekko dziecinne, ale historia łączy się w logiczna całość, bohaterowie mają dobrze umotywowane zachowania, no i jak ktoś lubi Guillermo del Toro to powinien być zadowolony. A mówię to po obejrzeniu wszystkich odcinków będąc dorosła i oglądając to z dorosła siostrą i ojcem.
I jeszcze Star Butterfly, w teorii może się wydawać dla dzieci, ale tu fabuła też się łączy w całość, jest dużo humoru, ale są też poważniejsze wątki.

ocenił(a) serial na 10
MistrzSeller

Odkopuję nieco temat, ale napiszę. Myślę, że spodobałby Ci się Smoczy książę. Wspólni twórcy z Awatarem (m.in Aaron Ehash, czyli wcześniejszy główny scenarzysta Awatara, Giancarlo Volpe, wcześniej pracował jako reżyser Awatara, teraz jest głównie producentem Smoczego Księcia). Serial ma ciekawe postaci (również te drugoplanowe), które rozwijają się na przestrzeni serialu. Zawiera również niesamowitą ścieżkę dźwiękową, ciekawy świat i co chyba najważniejsze, nie jest jeszcze skończony. W recenzjach 3 sezonu Smoczego Księcia można było wyczytać, że jest oceniany jako jeden z najlepszych seriali fantasy. Wysokie oceny na imdb i filmwebie. Mnie nieco boli brak tego serialu na metacritic. Na RT same pozytywne recenzje, tylko jest ich mało, bo łącznie około 24. Serial ma wiele wspólnego z Awatarem, począwszy od małych smaczków, po budowę świata, serialu i bohaterów.

MistrzSeller

Nikt jeszcze nie wymienił Xiaolin Pojedynek Mistrzów, myślę, że jeżeli lubi się Avatara to Xiaolin też powinno przypaść do gustu, choć nie jest tak rozbudowane jak Avatar to trzeba przyznać, ale postacie są wyjątkowe.

ocenił(a) serial na 10
MistrzSeller

"Szmoczy książę" jest to cudowny aerjial na kanale TV filmy możesz obejrzeć na nim krótki materiał o tym serialu