Barbarzyńcy (2020)
Barbarzyńcy: Sezon 1 Barbarzyńcy sezon 1, odcinek 6
odcinek Barbarzyńcy (2020)

Barbarzyńcy | Bitwa

The Battle 49m
7,3 349  ocen
7,3 10 1 349
Barbarzyńcy
powrót do forum s1e6

Świetne zdjęcia i montaż, Netflix w końcu pokazał o co chodzi z castingiem w filmach i serialach historycznych, aktor wcielający się w Warusa to po prostu mistrzostwo, ma niestety kruczki historyczne, ale to nie serial dokumentalny, zresztą miniserial HBO - Czarnobyl też w wielu względach odstał od prawdziwej historii, naprawdę zdziwiony jestem aż tak niską oceną. Nie chcę mówić, że jest genialny, subiektywnie dobrze odbieram zawsze takie seriale, stąd też może zawyżona nota, bo jestem fanem tego gatunku, ale obiektywnie na pewno nie zasługuje na mniej niż 7/10. Naprawdę kawał dobrego serialu ciekawie przedstawiającego tamte wydarzenia.

Ounterios

Może ocena podrośnie z liczbą glosów. Na IMDB jest 7,4.

użytkownik usunięty
Ounterios

Dla mnie 8/10, a subiektywnie dałem 9/10 ze względu na to, że to dla mnie dodatkowo możliwość podszkolenia niemieckiego. Obejrzę ten serial jeszcze co najmniej jeden raz.

Ounterios

"Netflix w końcu pokazał o co chodzi z castingiem w filmach i serialach historycznych, aktor wcielający się w Warusa to po prostu mistrzostwo"

Warus jednak (jak pisał jeden z historyków) miał być "fizycznie otyły, duchowo spełniony". Od razu aktor przykuł moją uwagę.

Arminiusz mi całkowicie nie pasował - nie chodzi o wygląd, a o sposób grania. W ogóle nie był przekonujący dla mnie, a w scenie, w której przekonywał Warusa, że oskarżenia Segestesa są nieprawdziwe, miał wręcz winę wypisaną na twarzy. Warus mu ślepo zaufał - na pewno nie po takich wystąpieniach, gdzie niepewność rysowała się mu zarówno na twarzy, jak i w głosie. To musiała być charyzmatyczna postać. Potrafił manipulować doświadczonym zarządcą Warusem (to nie był jakiś figurant) oraz przekonać do siebie i swoich planów skłócone plemiona germańskie. To nie lada wyczyn. Coś na miarę Cesare Borgia;)

Jak nie widzieliście, to o wiele lepiej nagranym serialem (o dziwo dokument (mocno) fabularyzowany), jest serial Rozkwit imperiów: Osmanowie (jest na Netflix)

https://www.filmweb.pl/serial/Rozkwit+imperi%C3%B3w%3A+Osman...

Barbarzyńców oglądało mi się całkiem dobrze, ale nie porwali mnie tak, jak np. Vikingowie, nie mówiąc o takich cudach jak Dynastia Tudorów, czy Prawdziwa historia rodu Borgiów, po których ukończeniu martwiłem się... "i co ja teraz, będę robił:) Jak żyć panie, skoro serial się skończył:)
Osmanowie pod koniec wywołali u mnie silne emocje - to zdecydowanie więcej, niż spodziewam się po fabularyzowanym dokumencie. Tymczasem barbarzyńców, jak wspomniałem, oglądało mi się przyjemnie:)