PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=746188}

Belfer

2016 - 2023
7,8 123 tys. ocen
7,8 10 1 123498
5,5 31 krytyków
Belfer
powrót do forum serialu Belfer

Morderca

ocenił(a) serial na 8

Szkoda, że już 2 odcinki przed końcem okazało się, że to Julka Molenda

Adamski_

Ano:)

ocenił(a) serial na 9
Korneliusz_Zych

No i w sumie dobrze. Tylko widz wie kto zabił, no i morderca. Można przypuszczać, że teraz akcja nabierze tempa, bo Belfer ma 2 odcinki by dojść do tego kto zabił. Jedno jest pewne 2 sezon będzie o czymś innym.

Klubbers

jak my się tak łatwo domyśliliśmy dlaczego on ich zabił to Pawłowi ma to zająć 2 odcinki? ja jednak obstawiam jakiś zwrot akcji

ocenił(a) serial na 9
Marie_

On już może się domyślił, ale bardziej chodziło mi o dowody i doprowadzenie dziewczyny przed wymiar sprawiedliwości. Kuś nie żyje, więc policja będzie chciała zamieść sprawę pod dywan, bo przecież morderca zlikwidowany. Znajdą u niego pistolet od tej policjantki i dorzucą mu zabójstwo swoich przydupasów, a motywem będzie zemsta za to, że go sprzedali. Wszystko się tak ułożyło, że ciężko będzie Pawłowi doprowadzić to do końca

Klubbers

ok, tylko wszyscy wkoło (aktorzy) mówili o tym, że kto zabił dowiedzieli się dopiero w 10 odcinku, nie chodzi o wymiar sprawiedliwości, tylko o to. Dlatego ja dalej mam wątpliwości co do Julki, a podejrzanych też już po drodze było paru

ocenił(a) serial na 9
Marie_

No właśnie... Podobno tylko Piotr Głowacki wiedział wcześniej kto jest mordercą, a tak to reszta dowiedziała się w 10 odcinku. Tylko jakoś nie mogę tego w żaden sposób dopasować, dlaczego miałby wiedzieć wcześniej.

Klubbers

nie słyszałam akurat tego, nawet wydawało mi się, że to Stuhr wiedział wcześniej, ale może chodzić po prostu o to, że się Głowacki domyślił wcześniej, a przy 10 odc okazało się, że miał rację

ocenił(a) serial na 9
Marie_

Zobaczymy za tydzień co się wydarzy. Może po śmierci Kusia, Julka się przyzna, albo będzie chciała współpracować i złoży jakieś zeznania (zwrot w sprawie). Ciekaw jestem tylko, czy CBŚ dojdzie do tego, że Kusia zabito nie z broni policyjnej tylko z gnata od Molendy.

ocenił(a) serial na 7
Klubbers

Też właśnie mężowi mówiłam, czy będą szukać pistoletu od kulki w czole, czy odpuszczą. Nie żyje, to nie żyje, sprawa zamknięta.

ocenił(a) serial na 6
Klubbers

Głowacki w wywiadach mówił, że się domyślił, a nie że wiedział.

Klubbers

Być może to Cielecka z pasierbem Sebastianem? Obydwoje mogli mieć motyw.

ocenił(a) serial na 6
Korneliusz_Zych

Adamski, taki jesteś tego pewien? Może właśnie za pewien! ;)

Adamski_

Wszystko na to wskazuje... szkoda, że tak szybki

ocenił(a) serial na 8
Adamski_

Serio młoda Molenda zabiła ? no jestem trochę rozczarowany mimo wszystko trochę to sztampowe. A może to tylko ściema ? żeby ratować tego chłoptasia

ocenił(a) serial na 6
Adamski_

Faktycznie sporo na to wskazuje. Ale czy córka Molendy miała jakiś sensowny motyw?

Charlie_TSW

Miała, właściwie to chyba nikt nie miał tyle ile ma ona. Przede wszystkim zazdrość o ojca, który w stosunku do niej jest szorstki, zimny i surowy. A tu romansuje z koleżanką z klasy. W dodatku nielubianą. No i obcinanie włosów to taka typowa dziewczyńska sztuczka na oszpecenie koleżanki.

ocenił(a) serial na 8
Charlie_TSW

Miała motyw. Ojciec jest oschły i surowy wobec jej brata i jej samej a nagle okazuje się, że miał romans z nielubianą koleżanką. Ona pewnie nie chciała jej zabić, ale byla wściekła, może pijana i tak się skończyło.

ocenił(a) serial na 6
k_007

No faktycznie, to brzmi sensownie. Niemniej liczę, że twórcy jeszcze nas zaskoczą.

ocenił(a) serial na 8
Charlie_TSW

Jak cos jeszcze się okaże to szacun dla twórców!

ocenił(a) serial na 9
Charlie_TSW

Co mogą wymyślić jeszcze... Trochę naciągane, ale jak będą chcieli to zrobią morderczynie z Cieleckiej. Może Julka była na tym ognisku i się pokłóciła z Aśką i o tym mówili przydupasy Adrianowi, a on sobie resztę dopowiedział. Aśka mogła strzelić focha i opuścić ognisko, pobiegła do lasu a tam spotkała Kaśke Molende, która zabiła. Baaardzo naciągane. :D
Ja osobiście obstawiam, że Julka dowiedziała się, że Aśka jest w ciąży z jej ojcem i chcąc uniknąć skandalu i rozpadu rodziny planowała pozbyć się ciąży Aśki. Może nie chciała zabić, a tylko kopnąć ją w brzuch w nadziei, że ta poroni. Niestety rozwaliła dziewczynie śledzione i było po zabawie.

Adamski_

Który moment na to wskazał że to Julka Molenda?

ocenił(a) serial na 8
miron_k_5

Ten, w którym tych 2 baranów powiedziało, że powiedzą wszystko Adrianowi. Belfer wyszedł a Adrian ich zabił, żeby chronić dziewczynę i zwalił na nich.

ocenił(a) serial na 8
miron_k_5

W innym temacie ktoś opisał dlaczego zabiła Julka, a ten odcinek tylko to potwierdza

miron_k_5

Racja. Dzięki.

ocenił(a) serial na 9
miron_k_5

błyskawiczne odstrzelenie 2 kolesi przez Kusia i to, że tylko jemu chcieli powiedzieć

ocenił(a) serial na 6
Adamski_

Moim zdaniem do śmierci Asi przyczyniła się nie tylko Julka Molenda, ale też pozostałe koleżanki z klasy Może to było takie babskie ognisko w lesie Były narkotyki, każda z dziewczyn zazdrościła czegoś Asi Ewelina chłopaka, Julka kontaktów, uwagi ojca, dziewczyna przygotowująca się do olimpiady wyników w nauce, Jowita sama przyznała że jej nie lubiła Wszystkie po maturze chciałyby wyjechać a tylko Asia miały już wszystko załatwione

werronikaa

mordercą jest maciek dąbrowa, jestem prawie pewna

ocenił(a) serial na 9
werronikaa

Zgadzam się w 100% że brało w tym udział kilka dziewczyn, dokładnie z takich przyczyn jak napisała Werronikaa, jednak mam cichą nadzieję, że Kuba Żulczyk nas czymś zaskoczy bo słabo to wygląda dowiedzieć się prawdy 2 odcinki przed zakończeniem sezonu.

ocenił(a) serial na 10
werronikaa

To również jest prawdopodobne. W ostatnim odcinku ta dziewczyna w krótkich włosach nie śpi po nocach, bo się uczy. Czyli BARDZO zależy jej na ocenach, może nawet tak bardzo, że byłaby w stanie zrobić krzywdę koleżance? Wszystko jest możliwe. Ale Julka lub jej brat na pewno maczali w tym palce.

Adamski_

Hej. Wszyscy jak i ja sam sugierujemy się tym , że Kuś zastrzelił swoich przydupasów po to , aby niedoszli do tego że to Julka jest mordercą...a teraz tak sobie myślę , na ile by to zmieniło scenę zabójstwa Kusia w odbiorze , gdyby okazało się że mordercą Aski był Jasiek !!!! Może Kuś dowiedział się o tym od swoich przydupasów i postanowił ich zabić , aby nie wsadzić Jaśka który jest bratem jego ukochanej..zrobił to ze względu na Nia...no i ten ostatni text Kusia do Jaśka -"ZABIŁEŚ WOGOLE KOGOŚ" (może to takie oczko w strone widza)...gdyby tak sie stało...Kusia byłoby mi jeszcze bardziej szkoda...jak dla mnie ulubiona postać.

ocenił(a) serial na 10
thegame237

Dla mnie też to była ulubiona postać <3 Tak, możliwości są dwie, że to Julka albo jej brat, a Kuś chciał ich chronić.

Adamski_

W jednym z wywiadów aktor grający Maćka mówił że w ostatnim odcinku będzie niespodziewany zwrot i postać którą typujemy na zabójce okaże się niewinna.

ocenił(a) serial na 7
Adamski_

nie uważasz, że gdyby to była Julka to by coś powiedziała jak Kusia zamknęli. Ona była w nim zakochana, a dobrze wiedziała, że jak go zamkną to nie pozwolą mu żyć bo za dużo wie. Moim zdaniem to nie ona

Adamski_

Myślę że jednak nie Jujka... to byłoby zbyt banalne. Mam 2 inne typy. Jednym z nich jest matka Asi.. ale podstawowy typ, to Kumiński:
http://www.filmweb.pl/serial/Belfer-2016-746188/discussion/Moje+podejrzenia...,2 838315

ocenił(a) serial na 7
Adamski_

A wiecie, teraz jeszcze przypomniało mi się, że zanim ruszył serial, to czytałam wywiad z Cielecką, widziałam jakiś trailer, albo foto... Gdzie Cielecka była aresztowana. Teraz za Chiny ludowe nie mogę tego znaleźć, ale nawet wtedy mężowi mówiłam, że Cielecką - której nie lubi - aresztują. No i 8 odcinków za nami, a ta na wolności... Może to jednak ona...?

ocenił(a) serial na 9
Piaff

Może weźmie odpowiedzialność za córkę, żeby ta przez głupi błąd nie siedziała reszty życia w więzieniu

ocenił(a) serial na 8
Adamski_

Nie ma szans, że to Julka, nie daliby nam na tacy tak szybko mordercy.

congamalina

Tak, a ten odcinek, oprócz tego niepełnosprawnego (Kuby?) i jego "zaangażowania" nic nam dosłownie nie wniósł. W końcu, że Kuś zabił, żeby chronić Julkę można się było domyśleć bez odcinka nr 9, a Paweł musiał całą akcję do tego zmontować.....

ocenił(a) serial na 7
Marie_

No, mam może nic, ale Belfer znalazł miejsce dręczenia Asi, stracił kolegę i wreszcie nagrał jakiś dowód - reakcję Julki na tekst o zabawie. Niewiele to pchnęło cokolwiek do przodu, ale lepiej jak sezon na 10 odcinków aniżeli 9 ;-)

ocenił(a) serial na 9
congamalina

na pewno nie ona jakoś zbyt prosta odpowiedz

ocenił(a) serial na 8
darmorka

ona może coś wiedzieć, może kryje mamę? W końcu tatuś Molenda miał romans z Asią, może nie brała w tym udziału, ale WIE. Ale mama Molenda to kobieta z klasą, więc jakoś mi też nie pasuje...Trzeba przyznać, że super nas wodzą za nos :) Mimo wszystko obstawiam KOBIETĘ. Może Mamę Asi?

ocenił(a) serial na 8
congamalina

Oj,mętlik w głowie niesamowity. :-)
Na początku obstawiałem ojca,argumenty z Julką i matka też nie są głupie.Teorie o uposledzonym były b.dziwne i nie wierzyłem.Z zapowiedzi 10 odcinka wynika,że Zawadzki przesłuchuje Julkę(tak mi sie zdaje).Od dłuższego czasu opcja grupowego zabójstwa wydaje się najbardziej prawdopodobna,pewnie na imprezie ludzie wypili(lub wciągnęli) coś,emocje i alkohol sięgnęly góre i doszło do zabojstwa.
Jezu,cały tydzień czekania! :-( Ja chcę juz 10!

ocenił(a) serial na 9
kubix28

Na początku typowałem w pierwszej kolejności Cielecką, a następnie Ewelinę. Teraz Cielecką usunęli za bardzo w cień i raczej odpada, dlatego zostaje mi Ewelina. Co wskazuje na Eweline- pierwszy odcinek i reakcja na rozmowę policjantów w barze,Ewelin dzwoni do chłopaków i nie pyta co się stało, nie pyta o Aśkę tylko z miejsca pyta o Maćka tak jak by wiedziała co się dokładnie stało tylko chciała widzieć jaka była reakcja chłopaka na to co zobaczył, dziewczyna jest w nim zakochana i z zazdrości zabija swoją najlepszą koleżankę.

ocenił(a) serial na 9
mbabisz

A czy ktoś widział zapowiedź 10 odcinka, ma jakiś link do zwiastunu, lub może opowiedzieć co tam się działo? Podobno Molenda walił Jaśka pasem? Było coś jeszcze ciekawego?

ocenił(a) serial na 9
Klubbers

Molendę policja dorwała, znaleźli u niego w sejfie pistolet którym Jasiek zabił Adriana, ale pewnie miał jakichś świadków którzy byli z nim w tym czasie i go puścili, dlatego Molenda lał pasem Jaśka bo się domyślił że to Jasiek zabił tamtego.

A ja teraz jeszcze stwierdzam że jak nie Ewelina zabiła to jeszcze ten chory brat mógł to zrobić, jego nikt nie podejrzewa bo jest chory ,a w każdym z tych miejsc w których się coś działa on był.

ocenił(a) serial na 9
mbabisz

Co do chorego to może być w tym trochę racji. Mógł być na ognisku i widział jak się znęcali nad dziewczyną. Mogli go też podpuścić żeby sam się znęcał wmawiając mu że to są tylko żarty. Pewnie wystarczyło mu powiedzieć, że Dąbrowa woli spędzać czas z Aśką niż z bratem i mógł dostać szału. Chociaż z drugiej strony robiąc z chorego dzieciaka mordercę... trochę słabe. Od razu jakieś instytucje by się oburzyły i media by rozszarpały producentów.

Może brat Dąbrowy widział jak ją bili, i potem chciał jej pomóc. Odwiązał ją z tego drzewa i próbował pomóc, ale ta zmarła w lesie. Na samym początku pilota było widać jak braciszek szybko wyprzedził Dąbrowe i tego co się kocha w Ewelinie. Wiedział od początku gdzie znajduje się ciało, bo sam mógł je tam zostawić gdy Aśka zmarła. Gdy znalazł jej telefon od razu wiedziałem, że on coś wie.

Klubbers

wygladalo na to ze:
- Ewelinka spala z Dabrowa, ale potem on ja olal w szkole (potem w zwiastunie)
- CBSP capnelo Molende
- Molenda lal Jaska
- i mocno sciskal dlon Belfra - jakby w gescie przyjazni/pojednania.
- cipunka zemdlala na olimpiadzie
- Zawadzki przesluchiwal Julke
- belfer mowil "Ty to zrobiles" do kogos kto na stopklatce przypommina Dabrowe

ocenił(a) serial na 8
Vojtala

Tutaj rozkminiony zwiastun:
http://www.filmweb.pl/serial/Belfer-2016-746188/discussion/Zab%C3%B3jca+jest+jed en,2836562

Na samym końcu jest post.

mbabisz

To musi być ktoś z licealistów, ponieważ koledzy Kusia powiedzieli, że na ognisku w lesie był ktoś jeszcze. Pytanie co robiła młoda Walewska z dwoma zbirami na ognisku w lesie? Najbardziej prawdopodobne, że mógł to być Jasiek lub klasowy diler. Oni sie kolegowali z tymi dwoma od Kusia.