PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=746188}

Belfer

2016 - 2023
7,8 124 tys. ocen
7,8 10 1 123570
5,5 31 krytyków
Belfer
powrót do forum serialu Belfer

Scenarzysci troche zamieszali w ostatnich odcinkach zostwili malo wskazowek takze mozna tylko pozgadywac - o co w tym wszystkim chodzi !?
Belfer przyjechal po to zeby wyjasnic gdzie znikaja uczniowie - Iwo mozna sie domyslac ze z Harcerzami byl a gdzie Tymek i Magda (kim ona w ogole jest) ?
do kogo dzwonil Tymek - "wrocil po nią"
komu Tymek zostawia te wspolrzedne i po co ?
po co ktos zabil Eweline (motyw mieli tylko "Harcerze" i Lucek a wiemy ze to nie oni)
sekta ? terrorysci ?

wi_ma

Motyw miała Magda, bo Ewelina widziała ją u Lucka. Tymek też ma - powiedzmy - pół motywu. Wie, że "Wera" nie jest tym, za kogo się podaje (znalazł ją na zdjęciu z belfrem w Dobrowicach), wie, że belfer to wtyka, boi się, że ich działania mogą go wydać. Tylko nie wiemy, za co wydać, bo na razie wygląda na to, że jego jedynym przewinieniem jest to, że wie, co się dzieje z Magdą. Oczywiście, jeśli w Wałbrzychu nie znaleziono zwłok hakera, który mu pomagał... Pytanie tylko, kto bezpośrednio udusił Ewelinę - Magda nie sądzę, żeby dobiegła, przecież jeszcze zmyliła trop Luckowi mówiąc o prysznicu, raczej w jakiś sposób kogoś nasłała. Tymek - chyba ta linka zbyt mocno na profesjonalnego zabójcę wskazuje, więc to raczej ktoś, kto z nim był w kontakcie, kto wiedział, co Tymek znalazł na temat belfra w Dobrowicach, ale nie bezpośrednio on. Może ktoś z CBŚ? Borys? Od początku wygląda podejrzanie. Radek jeśli coś kryje, to ma powód (nieważne, czy moralnie uzasadniony, czy nie, a raczej nie, bo zbyt biernie się przyglądał, jak AT masakruje Iwa, a Lucka rąbnął w sytuacji mocno niehumanitarnej), a ten się zachowuje jak pan i władca, chociaż parę razy musiał uznać służbową wyższość Radka.
Mnie zaczyna zastanawiać Luiza - czy Tymek jej faktycznie pokazywał, kim jest belfer? Bo ja mam wrażenie, że po tym, jak oni sobie "pospółkowali" (jakby to powiedział Terminator) w serwerowni, Luiza musiała iść, a Tymek stwierdził, że musi jeszcze zostać coś sprawdzić - i sprawdzał Dobrowice bez niej (nie mówiąc o tym, że włamanie do komisariatu miał w ogóle podczas wizyty u hakera, wcześniej sprawdzał tylko jakieś artykuły z tabloidów typu "Belfer i panna"). Nie przypominam sobie, żeby jej to pokazywał, chociaż może gdzieś mi to umknęło.
Ale za to teraz Luiza jest kimś w "Balladynie" (raczej nie Balladyną, bo nią jest Magda), a chyba wcześniej nie była. A Balladyna chyba wróci na tapetę w ostatnim odcinku (ciekawe, jak upchną w nim jeszcze te kilka innych coraz bardziej koniecznych do wyjaśnienia wątków, obstawiam, że przełożą część na kolejny sezon).
A kto przeprowadził mazanie zdjęć Tymka? Mało prawdopodobne, żeby to CBŚ na prośbę belfra zrobiło oficjalną akcję, co nie zmienia faktu, iż samochód był przestawiony, a policja wiedziała, kiedy go na jakiejś bocznej uliczce osiedlowej zatrzymać.
Całość rozwinęła się ciekawie, tylko nieco zbyt późno, mogli nam twórcy bardziej stopniowo to wszystko dawkować.

ocenił(a) serial na 9
By_the_Bay

Ja bym chyba wykreśliła Magdę. W ostatnich kadrach z żyjącą Eweliną słychać było tego quada, na którym jechał Lucek. Ona wtedy siedziała w domu. Ale tak analogicznie, prawdopodobnie miała świadomość tego, że Ewelina nie da rady dobiec, bo t było prawie na końcu lasu. Więc tak jakby karma do Eweliny wróciła.

Pokazywał jej zanim poszła. Były te artykuły o "Olimpiadzie na haju".

wi_ma

jeszcze pare pytan mi przyszlo do glowy
wykonalem 2/3 planu ,po co Ivo chcial w ogole zabic Karoline ?
Harcerz mowi ze Halucyne przywiozl Lucek z Sopotu to skad sie wzieli "rodzice" moze to jednak Magda miala byc dziewczyna kora da sobie rade ? ona w koncu strzelila selfie z Belfrem ktore pozniej dostala Marta
co Iwo powiedzial temu typowi w magazynie na szczotki ?

wi_ma

Może Karolina też była panienką do towarzystwa dla Lucjana i jego przydupasów? Iwo chciał się zemścić czy coś? Chciał zabić też Magdę (Halucynę) bo ją w to wciągnęła? Celem Iwo były te dwie dziewczyny i nauczyciel biologii: dlaczego akurat on? To będzie spore zaskoczenie coś czuję :) Ja jeszcze nie rozumiem co miała na celu masakra w szkole. Zakładam, że Iwo był po prostu świrem i nie kryła się za tym żadna głębsza ideologia. Chyba, że "Leśne skrzaty" wyznaczyły mu takie górnolotne "zadanie" co by potwierdzić, iż faktycznie zasługuje na miano jednego z nich - ale ryzykowaliby zabijanie przy tym ludzi? Bez sensu.

ocenił(a) serial na 9
wi_ma

Metoda zabójstwa Eweliny i Radka sugeruje, że mamy do czynienia z tzw. profesjonalistą. Uduszenie garotą i wstrzyknięcie trucizny w klubie wymaga bezpośredniego podejścia. To nie pasuje nawet do najbardziej psychopatycznego licealisty.

Jak dla mnie Magda i Tymek byli "sterowani" przez jakiegoś gliniarza. W grę wchodzą tylko Kowalczyk lub Orzechowski. Obaj mogli dać lewy cynk o Ruskich Luckowi, do każdego z nich mógł dzwonić Tymek, w końcu obaj - jako oficerowie policji - mogli wiedzieć o śmierci Walewskiej i sposobie ułożenia ciała. Dodatkowo Kowalczyk wyraźnie zasugerował Kędzierskiemu, że wie o tym, że Ewelina była wtyką. Mógł obawiać się, że Kędzierski namierzył niejasne związki Tymka z całą sprawą i ten go "sypnie".

Do momentu śmierci Eweliny myślałem, że za wszystkim stoi Magda bo coś za dużo było tej Balladyny a ona ostatecznie przejęła tę rolę. Teraz myślę, że była tylko narzędziem w rękach kogoś wyżej. Może się jeszcze okazać, że tych "narzędzi" było więcej, niż ona i Tymek.

wi_ma

UWAGA SPOILER!

Na filmpolski pojawiła się obsada 8. odcinka. Nie ma tam m.in. brata Tymka i Patryka, tak więc na pewno nie są oni związani ze sprawą. Co ciekawe, w rolę "zatrzymanego" wcieli się reżyser serialu - Maciej Bochniak.

golleador

oraz Michał Sobociński - osoba odpowiedzialna za zdjęcia do serialu.

wi_ma

ale caly czas zapominamy ze Belfer przyjechal rozwiklac zagadke gdzie zniakaja uczniowe liceum.
rozpatrujemy rodzice nie rodzice,Harcerze Lucek itp na koncu wiadomo okaze sie ze wiekszosc tego do slepe zaulki,zmyly.
Pytanie przed finalem jest podstawowe co tam sie dzialo w tej szkole :)
tak puszczajac wodze fantazji ja strzelam tak :
jakby to byla produkcja "made in usa" to bym w ciemno od razu szedl w taka opcje : jakies sluzby, organizacja rzadowa albo pozarzadowa ( taka firma z prison break) zabiera najbardziej ogarniete dzieciaki z domow dziecka poprawczakow czy innych rodzin patologicznych i tu mamy takie prywatne elitarne LO w ktorym sa umieszczeni.Kto sie chce wycofac albo "obcy" ktory dowidaduje sie za na temat tej "firmy" za duzo ginie - powiedzmy np Karolina.
w "Belfrze" jest troche amerykanskich wzorcow stad taki moj strzal :)

wi_ma

no i troche udalo mi sie zgadnac :)

wi_ma

Dzisiaj w pracy ustaliliśmy że oficjalne teorie mamy dwie.

Pierwsze jest dla beki i nie ma kompletnie sensu, a polega na tym że zaskoczeniem będzie to iż w finalnym odcinku Stuhr zdrapie Halucynie tą czarną dziarę na plecach... i wygra telewizor!!!

A tak na poważnie - najbliżej nam to tego że Halucyna i Haker działają pod przykrywką. Halucyna mogłą uciec np. z domu dziecka i tym jest szantażowana, Hakiera pewno złapali na jakimś włamie.
Problem w tym że dla kogo i po co pracują to już wróżenie z fusów - ja bym się skłaniał ku opcji że ktoś chciał się pozbyć handlarza bronią i przejąć jego biznes - mogł być to nauczyciel, blondas z CBŚ a nawet sam Kedzierski ( i to dlatego właśnie odstrzelił handlarza z zimną krwią).
3 tygodniowe znikniecie Magdy i Haker to był wyjazd.. na skrobankę za granicę (dziecko mogło być Lucka). Ta teoria nawet nieźle tłumaczy czemu zgineła Ewelina. Nie tłumaczy niestety strzelaniny w szkole, 2/3 planu i dlaczego musiała zginąć ta laska. Ale może Iwo też działał na polecenie tego kto chce przejąć biznes?

Oczywiście teoria z sektą też jak najbardziej aktualna i możliwa. Chociaż może jednak zdrapka? ;)

Vojtala

łee i wszystko jasne, na ostatniej scenie pewnie wjedzie reklama lotto, nie mam po co jutro oglądać jak wszystko wiadomo XD

strzelanina w szkole miała być przećwiczeniem przejęcia elektrowni przez ludzi z lasu, tłumaczy to agent pokazując coś, chyba plany belfrowi w barze

Vojtala

mi jakos sekta odpadla bo niby co mialaby robic i jakos tak malo liczna - kilka osob ;) dlatego obstawiam jakis tajny program,eksperyment moze :)
oczywiscie ze Tymek i Magda moga byc TW,dokladnie tak samo jak Belfer.On byl zamieszany w przestepstwo i dostal od Radka propozycje nie do odrzucenia. Byc moze Tymek i Magda tez sa zwerbowanymi TW przez np jakiegos srednio :) uczciwego policjanta wiadomo kazdy policjant ma swoich ucholi czy innych TW i czasem ich zglasza (TW "Korczak" - Pawel Zawadzki a czasem nie jak Ewelina)
Magda moze np dilowala prochami dla Lucka moze call girl byla a Tymek faktycznie sie gdzies wlamal.Ona zreszta tak jakby sie nim opiekuje w ostatnim odc wpada do niego "o*ujales" jak widziala ze TYmek grzebie na vlogu .Musi tez ogranac sytuacje z tym oratorium i zaprasza do siebie Luize ktora chce tam isc. a co do dziry to moze byc slepy trop ,jak sie ma brzydka dziare mozna jak "zakryc" wieksza i ladniejsza :)

P.S Po 2 odc balem sie ze tworcy wrzuca Al Quaide czy inne GRU FSB ale chyba nam bedzie to oszczedzone :)