... jak to będzie? Czy historia z książki "Biała królowa" to tylko pierwszy sezon, a później zekranizują "Czerwoną królową" jako drugi sezon czy będą łączyć wątki? A może w ogóle
nie będzie drugiego sezonu? Podejrzewam, że książki dziejące się chronologicznie później jak "Dwie królowe" czy "Wieczna księżniczka" sobie darują skoro świat już to dostał
w postaci "The Tudors", ale z drugiej strony na przykładzie seriali o Borgiach nigdy nic nie wiadomo ;)
W każdym bądź razie "Biała królowa" ze wszystkich przeczytanych książek pani Gregory podobała mi się najbardziej (zaraz potem "Czerwona") i już nie mogę się doczekać
premiery serialu :)
Ja czytałam jedynie Czerwoną i też mi się bardzo podobała. BBC na pewno zrobi świetny serial.
PS. kiedy usłyszałam pierwszy raz o White Queen to myślałam, że będzie to serial o Elżbiecie I
W sumie jakby chcieli zrobić chronologicznie, to zaczęli by od "Władczyni rzek", a później "Białą..." i "Czerwoną...", ale to nie zmienia faktu, że niezmiernie ucieszyła mnie wiadomość o tym serialu :) nie mogę się doczekać. Mogą też zrobić tak, że po prostu wymieszają wszystkie trzy książki.
Napisy na końcu odcinka jasno określiły, że serial powstał na podstawie trzech książek: "Biała królowa", "Czerwona królowa" i "Córka twórcy królów" :) Wobec tego obawiam się, że kolejnych chronologicznie sezonów nie będzie :( Chociaż...może zdecydują się na ekranizację "Wiecznej księżniczki" albo "Władczyni rzek". Mam taką nadzieję :)
Z serii o Wojnie Kuzynów, jest jeszcze White Princess, o córce Elżbiety :) Niewydane jeszcze w Polsce (czekam! <3), więc jeśli White Queen odniesie sukces to jestem pewna, że pomyślą nad WP jako 2 sezonie.
A Władczyni Rzek może być spin offem :D Jestem bardzo za, bo to zdecydowanie mój ulubiony tom z całej serii. Jakobina jest wspaniała <3. I bardzo bym chciała zobaczyć Złą Małgorzatę, jako to Isabela powiada ;).
Oooo, o White Princess nie słyszałam! Myślałam, że z tej serii nie przetłumaczono tylko The Other Queen. Super, ja w takim razie też czekam! :) Byłoby świetnie gdyby postanowili kontynuować serial. Władczyni Rzek też mi się bardzo podobała - mam nadzieję, że pomyślą też o sfilmowaniu tej książki. Mnie chyba najbardziej z książek o Wojnie Kuzynów przypadła do gustu właśnie Biała Królowa, może dlatego, że to była pierwsza książka Philippy Gregory, jaką przeczytałam :)
"The Other Queen" jest z serii o dynastii Tudorów i mówi o Marii Królowej Szkotów :D A z serii o wojnie kuzynów zostały jeszcze "The White Princess" i "The Last Rose", przy czym o tej drugiej niewiele wiadomo.
W sumie zastanawiam się, czy nie ściągnąć z Anglii "WP", bo jednak nie chce mi się czekać na tłumaczenie XD
No fakt ;) Wybacz, moja pomyłka :) Chodziło mi o to, że w ogóle z "zaległych" książek Philippy Gregory (tych z zakresu beletrystyki historycznej) nie przetłumaczono tylko tej książki :) Super, że jeszcze co najmniej te dwie książki przed nami! Chociaż ja jeszcze nie przeczytałam "Córki Twórcy Królów" ;) Czeka w kolejce. A co do serialu i jego kontynuacji, znalazłam coś takiego - http://gravesdiggers.livejournal.com/46860.html :) Z tym, że jeśli te przypuszczenia okażą się prawdą, to bardzo dziwne rozwiązanie...
Jeśli chodzi o najlepsze źródło wiedzy o książkach Philippy Gregory to chyba tutaj: http://www.goodreads.com/author/show/9987.Philippa_Gregory Na jej domowej stronie zawszę się gubię, a tutaj poukładane i w ogóle XD. Więc polecam jakby co :)
To rozwiązanie jest nawet więcej niż dziwne... Rozumiałabym 2 sezon ustawić na pokazanie walki Henry VII/Richard III. No bo w sumie śmierć Edwarda byłaby dobrym miejscem na skończenie 1. Ale ja scenarzystą nie jestem, zostawiam to BBC. Jestem przekonana, że cokolwiek wymyślą, będzie to miało jakiś sens XD.