Blaszany bohater

Tin Man
2007 -
6,9 1,3 tys. ocen
6,9 10 1 1303
Blaszany bohater
powrót do forum serialu Blaszany bohater

Tak świeżego spojrzenia na starą, dobrze wszystkim znaną baśń się nie spodziewałem, jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Bohaterowie stworzeni prawie od podstaw, poszczególne wątki baśni pomieszane i wrzucone we współczesne realia - ale z jakim wdziękiem! Krajobrazy urzekają, kostiumy zapadają w pamięć, do tego tragizm Azkadelii - majstersztyk! Całość obejrzałem 'jednym tchem', bardzo mnie wciągnęło :-) Na plus jest także otoczka steampunku, delikatna, acz zajmująca i ciesząca oko. Całość, mimo ograniczonego budżetu - bardzo dobra, choć mogłaby być ciut dłuższa. 8/10 :-) Na pewno wrócę do tego dzieła :-)

ocenił(a) serial na 6
moonster

Zgadzam się z pozytywnym odbiorem tego filmu, natomiast - co do szczegółów - mam nieco odmienne zdanie (wiem, 6 lat minęło). Jestem starszej daty, może dlatego mam szacunek dla oryginału ("Czarnoksiężnik z krainy OZ"), a tu niemal wszystko pozmieniano, łącznie z tytułem, więc trzeba było pójść na całość i napisać zupełnie oryginalny scenariusz; dłuższe to już na pewno być nie powinno. W sumie jednak - warto popatrzeć dla malarskiego zmysłu kamerzysty, dobrej gdy aktorskiej i bardzo przyzwoitych dialogów.

Krzypur

Moim zdaniem nie pozmieniano pierwowzoru literackiego, tylko dopisano ciąg dalszy.