PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=235503}

Bosco

Bosco Daibōken
1986 - 1987
8,1 329  ocen
8,1 10 1 329
Bosco
powrót do forum serialu Bosco

Nie wiem, czy ktoś z fanów pomyślał o stworzeniu opowiadania na podstawie tego serialu, a jeśli nikt inny nie pomyślał, to w takim razie znalazła się tylko jedna chętna osoba, by się podjąć stworzenia takiego dzieła literackiego. A trzeba wam wiedzieć, że ten serial wprost uruchamia naszą wyobraźnię i aż się prosi o napisanie opowiadania na jego temat. Wiem, wiem, ktoś mi tu napisze, że przecież już powstały książki o przygodach mieszkańców lasu Bosco, więc po co pisać nową, ale te osoby nie wiedzą, że ta nowa książka, to ma być powieść na podstawie tego serialu, z tą tylko różnicą, że zakończenie w tej książce z pewnością uszczęśliwi tych, którzy płakali jak bobry, oglądając ostatnie sceny 26 odcinka serialu. Otóż ta książka zakończy się koronacją Emilki na Królową Krainy Fontann i jej ślubem z Żabonem. Ale to nie będzie jedyna książka, bo będą jeszcze dwie kontynuacje "Przygód Bosco", i każda równie ciekawa, jak pierwsza część. Zapytacie zapewne, skąd wiem o tej książce. Otóż znam osobiście osobę, która z wielką radością zajęła się pisaniem owych książek, o których wspomniałam powyżej. Oboje jesteśmy współautorami, gdyż ja również mam swój skromny udział w tworzeniu tej powieści, poza tym codziennie dzielimy się pomysłami między sobą. Owym tajemniczym pisarzem jest ktoś z was, o czym pewno dotąd nie wiedzieliście. :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Osobiście ja sam płakałem niczym stado bobrów, kiedy biedny Żabonek na końcu 26 odcinka ma złamane serce, dlatego zdecydowanie jestem za pomysłem, aby powstały książki na temat "Przygód Bosco" na podstawie serialu z musowym happy endem oraz również książki kontynuujące przygody bohaterów. Choć ja doradzałbym również napisanie czwartej części o przygodach potomków głównych bohaterów, w końcu zakładam, że Emilka i Żabonek doczekają się potomstwa :) Słyszałem o tych planowanych książkach o przygodach Żabonka i jego dzielnej drużyny i jestem w pełni za. Mam tylko nadzieję, że kontynuacje zachowają piękno poprzedniej części oraz klimat "Przygód Bosco". Coś mi też mówi, że pojawią się w nich nasi starzy wrogowie czyli Damia, Kapturnik, Kocur i Karzeł oraz nietoperz Posłaniec. W końcu skoro w serialu nie ponoszą śmierci, pewnie możemy się ich spodziewać w następnych częściach. Szczególnie Damii będę z radością oczekiwał. Ta oto swoista Milady de Winter jest jednym z najgorszych wrogów i zasługuje na niejedną walkę z głównymi bohaterami. :)