PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=235503}

Bosco

Bosco Daibōken
1986 - 1987
8,1 329  ocen
8,1 10 1 329
Bosco
powrót do forum serialu Bosco

Yah! Wreszcie!

ocenił(a) serial na 9

O rety! Aż sama nie wierze! Pamiętam jak to leciało w TV a ja byłam małym szkrabem. Niewiele
pamiętałam z samej bajki, ale postać jak najbardziej pamiętam! Podejmowałam ze 2 próby
znalezienia tej baki- najpierw po opisie postaci u fanów anime- nie udało się, potem tutaj po
anime- (nie wiem czemu, ale nie znalazło) w końcu mój akt desperacji pt wpisze lata jak miałam
od 3-6 lat (bo wcześniej nie pamiętałabym a później już raczej nie oglądałam tv ) i przeszukiwałam
strony jedna za drugą! Wreszcie znalazłam! ( teraz tylko muszę znaleźć serial online). To była moja
ukochana bajka z dzieciństwa! :)

ocenił(a) serial na 10
Zebzysiek

Ho, ho, kto by nie pamiętał księżniczki Emilki... Tylko nie pamiętam, która polska aktorka użyczyła jej głosu. Oprócz niej bardzo mile wspominam Żabona (ach, ten głos Pana Mieczysława Gajdy...). ;) Jedyną wersję polską tej bajki online znajdziesz na YouTubie, ale tylko z lektorem i na razie trzynaście odcinków. Wpisz w wyszukiwarce "[Lektor PL] Przygody Bosco" (bez cudzysłowów), to ci się wyświetlą tytuły odcinków z polskim lektorem. Serdecznie polecam. :)

ocenił(a) serial na 9
joanna_kordus

No ja nie znałam jej tak...oglądałam bajkę po rosyjsku jak byłam mała i tak używali oryginalnego imienia ^^ teraz obejrzałam z napisami rosyjskimi w calosci ^^ na stronach rosyjskich jest całość :))

ocenił(a) serial na 10
Zebzysiek

Ach tak, rozumiem. Ja znam tylko polską wersję językową. Ale powiem szczerze: niezależnie od tego, jak w poszczególnych krajach nazwano księżniczkę, to jest to najlepsza postać w tym serialu i "na wieki wieków, amen" rządzi naszymi sercami. :)

ocenił(a) serial na 9
joanna_kordus

Co prawda to prawda. Niezależnie od zaproponowanego dubbingu/napisów to anime jest the best. Księżniczka naprawdę potrafiłą zawłądnąć sercami zarówno małych jak i dużych. Niestety moje ogładanie z rosyjskimi napisami wynikało raczej z faktu, ze po pl nie było ani napisów ani dubbingu (youtube ma tylko 13 ep tak jak mówiłaś a ja lubię oglądać bez przerw więc szukałam pełne anime). Oczywiście do wyboru miałam jeszcze FR dubbing i hiszpańskie napisy ^^

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Zgadzam się z twoim zdaniem, Joasiu. Księżniczka Emilka już na zawsze pozostanie władczynią naszych serc, a Żabonek naszym wzorem rycerza w lśniącej zbroi, który dla ratowania przyjaciół i ukochanej jest gotów poświęcić wszystko, nawet życie :) Wielka tylko szkoda, że serial tak smutno się kończy. Powiem wam jednak w sekrecie, że znam osobiście pewnego pisarza amatora, który pisze obecnie trzytomowy zbiór opowiadań, z których każde będzie oparte na jednym z 26 odcinków naszego ukochanego. W opowiadaniach tych zamieścić zamierza również sceny dodatkowe nie występujące w serialu, ale jego zdaniem (i moim również) pomagają nam lepiej poznać całą historię i wcale nie psują klimatu serialu, a i ponadto zmieniają nieszczęśliwe zakończenia serialu na happy end. Znaczy serial niby kończy się dobrze, ale na pewno nie dla Żabonka i Emilki. W wersji literackiej jednak wszystko zakończy się zupełnie inaczej :) Dla tych, co ciekawi są więcej informacji w tym zakresie chętnie służę pomocą. Obecnie napisał on już dwa opowiadania na podstawie dwóch pierwszych odcinków i muszę przyznać, że mnie się podobało :)