PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=235503}

Bosco

Bosco Daibōken
1986 - 1987
8,1 329  ocen
8,1 10 1 329
Bosco
powrót do forum serialu Bosco

nie wiem czemu nie puszczaja takich bajek juz w telewizji...Bylo tyle swietnych bajek jak Czarodziejka z Ksiezyca, Daimos, Bosco itp. a nie takie odmóżdżacze jak teraz...:P

ocenił(a) serial na 10
Marilee_chan

Proszę dodać: "Pinokio", "Mikan, pomarańczowy kot", "Łebski Harry", "SuperŚwinka"... ;)

ocenił(a) serial na 10
Marilee_chan

Daimosa nie kojarzę, a z polsatowskich bajek znam tylko Czarodziejkę z Księżyca i Pokemony. Oprócz wymienionych przeze mnie w moim wczorajszym poście kreskówek to jeszcze pamiętam "He-Mana", "She-Rę", "Conana", "Conana i młodych barbarzyńców", "Filiputki"... Oj, było tego sporo. :)

ocenił(a) serial na 10
Marilee_chan

Zapomniałam dodać Kapitana Planetę, a przecież pamiętam, że kiedyś na jednej lekcji biologii puszczono nam jeden odcinek tej pouczającej proekologicznej bajki. :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

A jesli chodzi o Bosco, to oglądałam tę bajkę najczęściej w domu po lekcjach, choć bywało, że widziałam to także, przesiadując czasem w świetlicy szkolnej na przerwach albo kiedy były tak zwane "okienka" między lekcjami. :)

ocenił(a) serial na 10
Marilee_chan

Jeszcze z moich ulubionych TVN-owskich bajek do dziś pamiętam "Piotrusia Pana i piratów" oraz "Omera", a także "Troskliwe misie" (później polsatowskie), "Świetliki", "Dennisa rozrabiakę" i taki serial ze zwierzakami ze sklepu, na które ciągle napadała jaszczurzyca, tylko nie pamiętam polskiego tytułu, po angielsku to chyba było "Littlest Pet Shop" albo jakoś tak. W każdym razie - podczas gdy dzieciaki z mojej szkoły portretowały bohaterów "Bosco", a szczególnie Żabona, i tymi portretami ozdabiały ściany świetlicy szkolnej, ja rysowałam podobizny Dana z "Omera" oraz Piotrusia Pana, bo ci dwaj bohaterowie bardzo mi się podobali, a zresztą ich łatwiej mi było rysować; w ogóle lepiej mi się rysuje chłopaków. Tak czy owak, czy to są bohaterowie z "Bosco", czy z "Omera" albo z innych bajek - zawsze to bardzo ładne towarzystwo. :)

ocenił(a) serial na 10
Marilee_chan

"Generała Daimosa" poznałam dopiero niedawno dzięki mojemu chłopakowi Hubertowi. Parę ciepłych słów na temat tego serialu napiszę na forum poświęconym temu anime, ale tutaj napiszę śmiało, że był naprawdę wspaniały i że warto go oglądać. :)

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Twój chłopak z przyjemnością dodaję się do wypowiedzi. Domyślał się, że spodoba Ci się serial "Generał Daimos" i cieszy się, że się nie pomylił w tej sprawie :) A jeśli chodzi o "Przygody Bosco", to był to zawsze jeden z moich ukochanych serialu animowanych dzieciństwa. Bardzo mi brakuje obecnie serii "BAJKOWE KINO" na TVN. Pamiętam do dzisiaj wiele bajek, jakie wtedy lubiłem oglądać. Obok "Przygód Bosco" były to jeszcze seriale:
1. Omer
2. Super Świnka
3. Małe kucyki
4. Piotruś Pan i piraci
5. Wodnikowe wzgórze
6. Podróże Sindbada Żeglarza
7. Inspektor Gadżet
8. Myszorki na prerii
9. Animaniacy
10. Przygody Animków

W sumie na pewno ich tam leciało więcej, ale te właśnie najbardziej pamiętam, że leciały na TVN i najbardziej je lubiłem. Nawet bawił mnie nieco "Łebski Harry", choć nieco bardziej wolałem inne seriale. Jeśli chodzi o bajki mego dzieciństwa do dzisiaj uwielbiam animowane seriale Walta Disneya, które leciały na TVP 1 w ramach wieczorynki niedzielnej oraz w soboty rano z serii "Walt Disney Przedstawia". Było tam tego sporo, np:
1. Szmergiel
2. Gumisie
3. Aladyn
4. Dzielny Agent Kaczor
5. Kacze opowieści
6. Legenda Tarzana
7. Przygody Myszki Miki i Kaczora Donalda
8. Super Baloo
9. Mała syrenka
10. Mała księga dżungli
11. Nowe przygody Kubusia Puchatka
12. Kacza paczka
13. Chip i Dale - Brygada RR (ten chyba najbardziej z nich uwielbiałem - zawsze lubiłem ich zagadki, trzymające w napięciu zwroty akcji oraz walkę Chipa i Dale'a o względy pięknej Gadżet)
14. Timon i Pumba (ten również strasznie kochałem, do dzisiaj żarty słowne i sytuacje z tego serialu mnie bawią)

Zaś na RTL 7 leciały uwielbiane przeze mnie seriale "Super Pies" oraz "Wezyr Nic-Po-Nim", które po prostu uwielbiałem. Zwłaszcza ten drugi, który do dzisiaj wywołuje we mnie śmiech i radość :) Chyba na tym kanale leciał też "Denver - ostatni dinozaur" z genialnym panem Gajdą w roli głównej, ale mogę się mylić. Na POLONII 1 zaś leciał uwielbiany przeze mnie "Generał Daimos", zaś na Polsacie "Czarodziejka z Księżyca", którą również zawsze lubiłem. Prócz tego na TVN chyba leciał "O czym szumią wierzby" w wersji anime, gdzie bohaterowie byli dziećmi. Był uroczy i śliczny. Żałuję, że nigdzie nie mogę go znaleźć - do dzisiaj jednak wciąż pamiętam piosenkę z endingu tej bajki :) Zaś na TVP 1 w ramach dobranocek leciały też kochane przeze mnie bajki takie jak: "Smerfy", "Muminki" czy "Tabaluga". Do dzisiaj mam do nich sentyment :)

Z najnowszych seriali animowanych dołożyłbym tylko jeden serial - mianowicie "Pingwiny z Madagaskaru" z genialnymi Grzegorzem Pawlakiem i Jarosławem Boberkiem w rolach głównych dubbingowych :) Jednak cudownych "Przygód Bosco" to już chyba nikt i nic nie przebije. Jako dzieciak zawsze kibicowałem Emilce i Żabonkowi oraz strasznie płakałem, gdy twórcy ich rozdzielili na końcu. Poza tym dzięki tej bajce polubiłem głos pana Gajdy, który wcześniej kojarzył mi się jedynie z wrednym Duffym i przemądrzałym Ważniakiem :) Prócz tego jako dzieciak zawsze marzyłem o takiej księżniczce, jak Emilka, by się nią opiekować. No, ale w końcu ją znalazłem, choć długo musiałem szukać.

ocenił(a) serial na 10
kronikarz56

Skoro już mowa o Smerfach i Gumisiach, to ja zawsze żartowałam, że Smerfy Ważniak i Maruda ratują księżniczkę Kalę i że czarno widzę ich współpracę. :D

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

Hehehehehe. No i słuszna uwaga, bo ostatecznie ich współpraca nie zawsze szła najlepiej. Z całej czwórki przecież najwięcej się kłócili Żabon i Żółw, czyli właśnie Ważniak i Maruda :) Za to często, choć chyba nieco mniej, kłócili się ze sobą Ważniak i księżniczka Kala - a raczej Żabonek i Emilka xD

ocenił(a) serial na 10
joanna_kordus

A przy okazji, zapomniałem dodać. Skoro wymieniałem lubiane przeze mnie seriale animowane "Bajkowego Kina", zapomniałem wspomnieć o jeszcze kilku ważnych tytułach:
1. Mikan - pomarańczowy kot
2. He-Man i władcy wszechświata
3. She-Ra
4. Conan Barbarzyńca
5. Kapitan Planeta
6. Pinokio
7. Troskliwe Misie

W sumie więc wiele było uwielbianych przeze mnie w dzieciństwie animowanych seriali. Jednak zawsze na czele bajek mego dzieciństwa będzie królował serial o przygodach dzielnego Żabonka i pyskatej, acz uroczej Emilki :)