PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=430668}

Breaking Bad

2008 - 2013
8,8 326 tys. ocen
8,8 10 1 325659
9,1 64 krytyków
Breaking Bad
powrót do forum serialu Breaking Bad

Przejdę do rzeczy więc BB jest z pewnością jest jednym z najlepszych seriali jakie oglądałem,
według mnie równie dobry jest jedynie TWD. Co do samego BB uważam że serial pokazuje w
naprawdę w dużym stopniu rzeczywistość (głównie przemianę człowieka). Owa rzeczywistość
polega na tym że Walt spec od chemii dowiedziawszy się że ma raka płuc postanowił
wykorzystać swoją wiedzę i doświadczenie w produkcji metaamfetaminy. Według mnie nie był
do końca złym człowiekiem (przynajmniej nie chciał nim być) chciał zadbać po prostu o byt
swojej rodziny po jego śmierci. Fakt poszedł po najmniejszej linii oporu ale zważywszy że miał
nie wiele czasu postanowił to zrobić i według mnie był to naprawdę trudny wybór. Podobała mi
się jego przyjaźń z Jessem i to że wiele razy ratował go z opresji, w sumie Jesse również mu
czasem pomagał np. dał znać Gus-owi że kiedy zabije Walta przestanie "gotować". Więc tym
bardziej mi przykro było patrzeć jak oddalali się od siebie i nienawidzili równocześnie. Powodem
tego było otrucie Brocka strychniną (jeśli dobrze pamiętam) jednak Walt na pewno nie chciał
zabić tego chłopca zrobił to z takich a nie innych powodów aby poprzez Jessego znaleźć słaby
punkt Gusa i go zabić. Gdyby tego nie zrobił Gus pewnie zabił by prędzej czy później ich obu.
Jeśli natomiast chodzi o najmniej lubianą postać Ameryki tutaj nie odkryłem i była nią Skyler
żona Walta. Jej fochy po prostu wywoływały u mnie palpitacje serca połączone z odruchem
wymiotnym. Wolt świetnie to wyjasnił w odc. 14, 5 sezonu-czas 41.40 ten właśnie odcinek
uważam za najlepszy zabicie Hanka porwanie i ucieczka Walta z córką i szczera rozmowa z żoną.
Drugi najlepszy (według mnie odc. to Face Off) czyli zabicie Gusa. Jeśli chodzi o odc. Felina czyli
zakończenie całego serialu to nie wzbudził we mnie przesadnych emocji. Może dlatego że już
wiedziałem że Walt zginie aczkolwiek nie wiedziałem w jaki sposób. Szczerze mówiąc myślałem
że Jesse pociągnie za spust. Jednak nie to mnie ruszyło najlepsze w tym kończącym serie odc.
było to że Walter White był naprawdę szczery. W rozmowie z żoną powiedział że robił to dla siebie
i lubił "gotować"! Nie bez znaczenia jest iście Bondowski "karabin śmierci" wyskakujący z
bagażnika. Jednak pewien niedosyt pozostał i jednocześnie szkoda że to już koniec. W sumie
nie było już innego wyjścia. Rodzina nie chciała znać Walta, ścigała go policja i zabił wszystkich
wspólników (chociaż Lidii mi szkoda fajna dupa). Na koniec mojej przydługiej wypowiedzi jak
myślicie Gdyby Jesse nie spostrzegł że Walter jest postrzelony pociągnął by za spust? W końcu
White po raz kolejny go uratował. Moja ocena to 9/10! Naprawdę dobry serial.

ocenił(a) serial na 10
kamil111_16

Dobry też jest H, albo BE, ale w sumie BB był w porządku... nie oglądałem SA ani D, ale BB jest chyba jednym z najlepszych seriali...

A tak na poważnie, to dobre podsumowanie serialu :)

ocenił(a) serial na 10
kamil111_16

Walking Dead... serio? jestem fanem tego serialu, im dalej tym lepiej. Ale TWD to nie poziom BB... najbliżej BB jest do Rodziny Soprano, którą polecam.

ocenił(a) serial na 9
___ice___

Jeśli chodzi o porównanie TWD i BB to tak jak napisałem, produkcje zbliżone do siebie tylko i wyłącznie klimatem i poczuciem "niepewności". Wiadomo że fabuła w jednym i drugim różni się o 360 stopni. Nie oglądam zbytnio seriali i nie jestem ich fanem więc napisałem że BB jest jednym z najlepszych. Poza BB serialem który oglądam od początku do końca jest TWD, stąd moje skojarzenie. Oba są bardzo dobre. Jeśli chodzi natomiast o twoje stwierdzenie 'ice" że jeśli chodzi o TWD to im dalej tym lepiej to tutaj kij ma również dwa końce. Serial który trwa zbyt długo po prostu staję się nieco nudny a co gorsze przewidywalny! W przypadku BB twórcy tak jak napisałem (oczywiście według mnie) wykorzystali w sumie praktycznie wszystkie scenariusze więc serial został zakończony. Mógłby być kontynuowany ale według mnie mnie nie miało by to już sensu. Natomiast co do TWD owszem pojawiają się nowe wątki ale nowe sezony są coraz słabsze niestety. Cały początek sezonu 4 był po prostu słaby nie ma co tu ukrywać. Uratował go jedynie odc. 8 (Too Far Gone) napad gubernatora i zabicie go, rozbicie grupy Ricka i ucieczka. Odkąd w TWD nastąpiło "osiedlenie" więzienia było po prostu nudno! Może teraz po jego opuszczeniu coś się ruszy bo właściwie prawie cały sezon trzeci był zmarnowany na więzienie. Rick zaczął nawet pod koniec być rolnikiem ;D To ma być serial o zombie? Nowe odc. według mnie też nie zapowiadają się zbytnio rewelacyjnie. Oczywiście Rick będzie starał się odnaleźć córkę, po tym jak pokona "korbe" która mu odwaliła. Widziałem na zwiastunach więc co najmniej 3 odc. będą na to poświęcone... Więc w porównaniu do BB tam (według mnie) tam na bieżąco się coś działo a TWD ostatnio nuda. Przydał by się jakiś "powiew świeżości". Mam nadzieję że w kolejnych odc. tak będzie. Puenta mojej długiej wypowiedzi jest taka że skoro twórcą kończą się pomysły to lepiej zakończyć serial niż powielać już widziane scenariusze. BB skończył z podniesionym czołem TWD nadal "walczy". Poczekamy zobaczymy...

ocenił(a) serial na 10
kamil111_16

mało oglądałeś w takim razie... Zobacz Rodzinę Soprano. Kompozycja chyba nawet lepsza niż w BB.
TWD na początku wcale nie chciało mi się ogladąć... a teraz na prawdę mnie to wszystko ciekawiło. Jak może być gorzej jak kręcony serial jest na podstawie czegoś co jest napisane i to już tylko kwestia gustu. Na pewno nie można powiedziec, że coś jest dokręcane na siłę. Jak np. było w Twin Peaks... gdzie pierwsza połowa i zakonczenie wątku morderstwa niszczyło system, a potem jakieś dziwne dokręcanie na siłe i nawet niezłe zakończenie.
Ja w ogóle TWD nie umieścił bym nigdzie, bo to dobra produkcja ale przeciętna na tle wielu innych genialnych seriali.

ocenił(a) serial na 9
___ice___

Owszem tak jak napisałem mało oglądam seriali. Rodzine Soprano pamiętam trochę jeszcze z TV, może masz racje odświeżę sobie ten serial. Jednak z jednym nie do końca się zgodzę. Pierwsze dwa sezony były lepsze od 3 i połowy czwartego (chodzi o TWD) Nie twierdzę że jest już tragicznie ale poziom nieco spadł w porównaniu z poprzednimi sezonami (to nie tylko moje zdanie). Na pewno nie zamierzam nie oglądać TWD ale mam nadzieję że będzie lepiej. Tak jak już wspomniałem wątek więzienia ciągnął się już zbyt długo i zaczynało być nudno. Co do jednego TWD nie mogę odmówić, charakteryzacja i niektóre sceny uśmiercania są na naprawdę dobrym poziomie. Lepszym niż w większości filmów obecnie kręconych niestety. No ale to wątek o BB a nie o TWD więc nie będe się rozpisywał. Powiedziałem już wszystko co miałem do powiedzenia na ten temat.

kamil111_16

"ucieczka Walta z córką i szczera rozmowa z żoną. " Jeśli dobrze pamiętam chodzi ci o rozmowę przez telefon, a ona nie była szczera. Walt wiedział, że słyszy go policja i mówił tak by cała wina spadła na niego a Skyler była uważana jedynie za ofiarę. Z resztą trudno mieć do niej pretensje, że chciała wiedzieć co dzieje się z jej mężem i co grozi jej rodzinie. Walt ciągle ją okłamywał, nic dziwnego, że mu nie ufała.