PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=430668}

Breaking Bad

2008 - 2013
8,8 326 tys. ocen
8,8 10 1 325659
9,1 64 krytyków
Breaking Bad
powrót do forum serialu Breaking Bad

Ciekawe, czy większość z was też zauważyła, że sposób w jaki Walter rozprawił się z tymi naziolami od wujka tego blondasa Todd'a jest niemalże koncepcyjnie identyczny jak sposób Gus'a, gdy pozbywał się kartelu.

W zasadzie schemat jest taki sam:

1) podstępne zamanifestowanie przeciwnikowi uległości/desperacji,
2) ustawka z przeciwnikiem na jego terenie rzekomo w celu dopięcia interesów,
3) wielokrotna przewaga liczebna przeciwnika, mi jedziemy niemalże bez ochrony,
4) uśpienie czujności przeciwnika w trakcie spotkania
5) jeden "strzał" znienacka i 95% wroga pada, reszta względnie łatwo dobita, wszyscy z naszego team'u wychodzą żywo.

Nie wiem jak wy, ale ja tu widzę ten sam schemat, zresztą przeprowadzony przez 2 osoby (Gus, potem Walter) będące w bardzo podobnej sytuacji wyjściowej do planu.

lisu_9

W sumie racja, oprócz jednego - "wszyscy z naszego team'u wychodzą żywo", nie jest to prawdą.
I chociaż Vince ma talent do wspominanych tu milion razy "smaczków", mam wrażenie,że ten schemat powtórzyli trochę nieświadomie. Inaczej na pewno byłaby o nim mowa w jakichś materiałach dodatkowych czy wywiadach.
Ale dobra uwaga z Twojej strony tak ogólnie.

Mikasa08

Co do śmierci Walta, to chodziło mi o to, że przeżył on jatkę z naziolami, by móc potem spokojnie umrzeć... (na co liczył w końcowych odcinkach BB).

Wydaje się to absurdalne, ale Walt za sukces stawiał załatwienie nazioli i (domniemanie) ratunek Jessiego, potem już wiedział, że może spokojnie umrzeć bo o wszystko na końcu zadbał - o rodzinę i jej zaplecze finansowe, życie Jessiego, odegrał się psychicznie na dupkowatych właścicielach od Grey Matter itd.

lisu_9

Nie ma wątpliwości, że Walt umarł szczęśliwy i spełniony. I rozumiem Twój punkt widzenia, oczywiście w tej sytuacji masz rację.

ocenił(a) serial na 10
lisu_9

Podobieństw między Waltem i Gusem jest znacznie więcej. Zobacz sobie te linki: http://www.uproxx.com/tv/2013/09/25-amazing-callbacks-final-season-breaking-bad/ i http://geektyrant.com/news/2013/9/16/5-things-you-might-have-missedin-last-night s-breaking-bad. W Breaking Bad jest mnóstwo takich powiązań, smaczków, ciekawostek :)

ocenił(a) serial na 10
lisu_9

Gdy Walt pierwszy raz spotyka sie z Gusem w jedej z jego restauracji, wspomina, ze czlowiek ktory ich umowil , twierdzil, ze sa do siebie bardzo podobni :)