Jestem wielką fanką serialu "Buffy" i z ogromną przyjemnością poszłabym do kina na filmową wersję jej przygód. Pod warunkiem jednak, że całością zajmie się Joss Whedon a wystąpią aktorzy znani z serialu. Chyba żaden fan nie wyobraża sobie żeby było inaczej. "Buffy" bez Whedona, Shary, Alyson, Nicka, Anthonego i Jamesa to nie będzie już Buffy tylko nędza profanacja tego ( bądź co bąd ) kultowego serialu. Tak to wygląda przynajmniej od strony widowni ( czyt. fanów).
Whedon od reżyserki, która planuje nakręcić kontynuację "Buffy" dostał propozycję współpracy, ale na "jej zasadach". Miała to być historia pogromczyni, jednak nie miałaby ona nic wspólnego z wydarzeniami z serialu. Tak jakby go w ogóle nie było - inne postacie inny rys fabularny itd. Whedon idealnie to podsumował : "Spędziłem dużo czasu i wysiłku odbudowując świat po katastrofie jaką było rozwalenie mojego pierwszego scenariusza. Dlaczego miałbym przyłożyć rękę do jego zniszczenia po raz drugi?"
Szczerze.. mógłby się zabrać za nakręcenia własnej wersji. Byłaby to kontynuacja historii naszych ukochanych bohaterów. O ile mi wiadomo chyba wszyscy aktorzy deklarują chęć powrotu, o ile o efekcie końcowym będzie decydował Joss. Więc panie Whedon.. do dzieła! Jestem pewna, że to by wypaliło. Nie mogłoby się nie udać!
Wiem że wierni fani ciągle mają jeszcze nadziej, że może jeszcze doczekamy się powrotu Buffy.. tej prawdziwej "na zasadach Whedona"..
Jednak z każdym rokiem te szanse maleją.. aktorzy niestety nie są nieśmiertelni i się starzeją (przede wszystkim chodzi tu o powrót Jamesa Marstersa. A mógłby.. oj mógłby wrócić. . ;)
Starzenie się aktorów to nie problem. Ewentualny film i tak nie może przecież być bezpośrednią kontynuacją serialu, ani prequelem (na to już niestety od dawna za późno), lecz raczej będzie się dziać te 10-15 lat po zniszczeniu Sunnydale. Logiczne że ludzie będą wyglądać starzej. Co do wampirów to zawsze można powiedzieć że brak ludzkiej krwi powoduje u nich coś w rodzaju spowolnionego starzenia. Dalej są nieśmiertelni tylko już nie wiecznie młodzi.To nawet nieźle by tłumaczyło czemu taki Angel nie wygląda w serialu na te swoje 18. W rezultacie mielibyśmy Spike'a a może nawet Harmony:). Gorzej z Drusillą no ale w jej wypadku też zawsze można coś wymyślić.
Problemem Jest za to kontynuacja komiksowa.Wyrzucenie 8,9 i 10 sezonu z kanonu źle wpłynęłoby na ich sprzedaż, a wprowadzono tam kilka istotnych zmian(Przede wszystkim z Giles'em), które trzeba by najpierw cofnąć żeby ci co nie czytali się nie pogubili. Z drugiej strony komiks dzieje się (według wikipedi Buffy) w 2006 wiec czas na to mają.
Inna rzecz że Buffy tematycznie była głównie od dorastaniu i żeby zachować ducha oryginału musiałaby to chyba być historia o szkoleniu następczyni. W sumie Buffy w roli mentorki mogłaby wypaść ciekawie.
Właśnie! Zupełnie zapomniałam o komkomiksach! Ale to dlatego, że nigdy nie miałam okazji ich przeczytać. Dlatego nie wiem co się tam wydarzyło.
Jako kontynuację wyobrażałam sobie właśnie wątek o szkoleniu nowej pogromczyni. A jako głównego przeciwnika Spike'a :) tego pierwotnie złego, jak z 2 sezonu ;)
Co do starzenia się postaci, to oczywiście miałam na myśli głównie aktorów grających wampiry (Spike i Angel), bo wiadomo, że Buffy, Willow czy Giles będą starsi i nie będzie to problemem w razie kontynuacji po jakimś tam okresie czasu od zakończenia serialu.
A czy możesz w skrócie napisać co mniej więcej działo się w komiksach?
Co do Spike'a z drugiego sezonu jako przeciwnika to podzielam Twój sentyment ale trudno mi sobie wyobrazić jak miałoby do tego dojść. W jednym z komiksów Drusilli udaje się czasowo ukraść mu dusze i nic to nie zmienia. Wciąż walczył po tej samej stronie. Spike to nie Angel.
No ale zawsze pozostają światy równoległe dzięki którym można by mieć dwóch Spike'ów w cenie jednego:D Młodszy vs Starszy:D Nie wiem czy to dobre na film ale na pewno interesujący koncept:D
W komiksach w sumie dużo się działo. Chodzi Ci mniej czy bardziej szczegółowe streszczenie?
To tak w skrócie. Postaram się za dużo nie spojlerować:
Przy pomocy Gilesa, Buffy założyła Organizacje zajmującą się odnajdywaniem i szkoleniem pogromczyń.W sezonie 8mym, demon Twiligtht ,przy pomocy swych wyznawców postanawia ją zniszczyć i ukraść Seed of Wonder- źródło wszelkiej magi w rzeczywistości Buffy (tzwn buffyversum). Jest mu potrzebne by stworzyć własny świat w którym byłby bogiem. Giles próbuje go powstrzymać i zostaje zabity więc Buffy niszczy SoW. Twilight zostaje uwięziony w własnym, Pustym świecie. Niestety innym skutkiem tego magia w buffyversum przestaje istnieć. Organizacja Pogromczyń rozpada się gdyż te uważają że decyzja Buffy była pochopna i ma za dużo negatywnych konsekwencji: Nie może zostać powołana nowa pogromczyni a zaklęcia nie działają. Pod koniec serii następuje też ponowne spotkanie Buffy i Spike'a a Xander i Dawn zostają parą.
W sezonie 9 Mamy dalsze konsekwencje zniszczenia SoW. Ogólny spadek kreatywności wśród ludności świata. W kinach same remake'i, reebooty, sequele i prequele. Dobra muzyka nie powstaje a w księgarniach najlepiej sprzedaje się chała typu"zmierzch"(Brr). Wszystko to dziwnie zwiększa ilość samobójstw. Przestały działać portale do innych światów przez co mnóstwo demonów utkwiło. Nie mogą też powstawać nowe wampiry. Próby przemiany kończą się powstaniem bezrozumnych istot które Xander określił jako zompiry. Te z kolei rozmnażają się bez jakiejkolwiek kontroli i stanowią istną plage. Co gorsza Dawn która jest magicznym kluczem zamienionym w dziewczynę zaczyna zanikać. Willow zbiera resztki magicznej mocy by przenieść się do innego świata by móc zaradzić kryzysowi.
Sezonowi 9 towarzyszy seria "Angel & Faith" gdzie Giles zostaje wskrzeszony jako 11 chłopiec(taka komplikacja) i wraca do Buffy. W finale sezonu magia zostaje przywrócona Dawn uratowana.
UWAGA DUŻY sPOILER! czytasz na własną odpowiedzialność!
W sezonie 8 to Angel dowodził sekcie wyznawców Twilight'a. To on zabił Gilesa by pomóc demonowi zdobyć SoW. W serii "A&F" w ramach odkupienia postanawia go wskrzesić . Udaje mu się to bo Rupert sprzedał dusze Eyghon'owi przez co nie mógł on naprawdę odejść z tej rzeczywistości.
KONIEC SPOILERA!
Obecnie zaczął się sezon 10. Pojawia się w nim konieczność spisania od nowa reguł magii. Dosłownie. Cokolwiek zostaje zapisane W księdze "Vamphyr"(ta z czołówki) staje się rzeczywistością. Rożne frakcje starają się w tej kwestii ugrać jak najwięcej. Znowu powstają normalne wampiry, a nowa generacja dostała pare ulepszeń.
Ostatnie tomy skupiają się na życiu prywatnym postaci. Buffy I Spike są razem a Andrew odkrył że jest gejem (szok!). Xander uczęszcza na terapię. Nawiedza go duch Anja'i a D'Hoffryn twierdzi że jej nie wyczuwa. Do tego ma problemy w swoim związku z Dawn która po finale 9tego sezonu jest nieco zmieniona (psychicznie).
Nie wiem czy to cię zaciekawi ale W towarzyszącej temu sezonowi serii "Angel & Faith seazon 10" powróciła Fred. Zmiana reguł magi pozwoliła jej odzyskać częściowo kontrole nad ciałem, ale Ilyria dalej z nią walczy.
o tak w skrócie. Postaram się za dużo nie spojlerować:
Przy pomocy Gilesa, Buffy założyła Organizacje zajmującą się odnajdywaniem i szkoleniem pogromczyń.W sezonie 8mym, demon Twiligtht ,przy pomocy swych wyznawców postanawia ją zniszczyć i ukraść Seed of Wonder- źródło wszelkiej magi w rzeczywistości Buffy (tzwn buffyversum). Jest mu potrzebne by stworzyć własny świat w którym byłby bogiem. Giles próbuje go powstrzymać i zostaje zabity więc Buffy niszczy SoW. Twilight zostaje uwięziony w własnym, Pustym świecie. Niestety innym skutkiem tego magia w buffyversum przestaje istnieć. Organizacja Pogromczyń rozpada się gdyż te uważają że decyzja Buffy była pochopna i ma za dużo negatywnych konsekwencji: Nie może zostać powołana nowa pogromczyni a zaklęcia nie działają. Pod koniec serii następuje też ponowne spotkanie Buffy i Spike'a a Xander i Dawn zostają parą.
W sezonie 9 Mamy dalsze konsekwencje zniszczenia SoW. Ogólny spadek kreatywności wśród ludności świata. W kinach same remake'i, reebooty, sequele i prequele. Dobra muzyka nie powstaje a w księgarniach najlepiej sprzedaje się chała typu"zmierzch"(Brr). Wszystko to dziwnie zwiększa ilość samobójstw. Przestały działać portale do innych światów przez co mnóstwo demonów utkwiło. Nie mogą też powstawać nowe wampiry. Próby przemiany kończą się powstaniem bezrozumnych istot które Xander określił jako zompiry. Te z kolei rozmnażają się bez jakiejkolwiek kontroli i stanowią istną plage. Co gorsza Dawn która jest magicznym kluczem zamienionym w dziewczynę zaczyna zanikać. Willow zbiera resztki magicznej mocy by przenieść się do innego świata by móc zaradzić kryzysowi.
Sezonowi 9 towarzyszy seria "Angel & Faith" gdzie Giles zostaje wskrzeszony jako 11 chłopiec(taka komplikacja) i wraca do Buffy. W finale sezonu magia zostaje przywrócona Dawn uratowana.
UWAGA DUŻY sPOILER! czytasz na własną odpowiedzialność!
W sezonie 8 to Angel dowodził sekcie wyznawców Twilight'a. To on zabił Gilesa by pomóc demonowi zdobyć SoW. W serii "A&F" w ramach odkupienia postanawia go wskrzesić . Udaje mu się to bo Rupert sprzedał dusze Eyghon'owi przez co nie mógł on naprawdę odejść z tej rzeczywistości.
KONIEC SPOILERA!
Obecnie zaczął się sezon 10. Pojawia się w nim konieczność spisania od nowa reguł magii. Dosłownie. Cokolwiek zostaje zapisane W księdze "Vamphyr"(ta z czołówki) staje się rzeczywistością. Rożne frakcje starają się w tej kwestii ugrać jak najwięcej. Znowu powstają normalne wampiry, a nowa generacja dostała pare ulepszeń.
Ostatnie tomy skupiają się na życiu prywatnym postaci. Buffy I Spike są razem a Andrew odkrył że jest gejem (szok!). Xander uczęszcza na terapię. Nawiedza go duch Anja'i a D'Hoffryn twierdzi że jej nie wyczuwa. Do tego ma problemy w swoim związku z Dawn która po finale 9tego sezonu jest nieco zmieniona (psychicznie).
Nie wiem czy to cię zaciekawi ale W towarzyszącej temu sezonowi serii "Angel & Faith seazon 10" powróciła Fred. Zmiana reguł magi pozwoliła jej odzyskać częściowo kontrole nad ciałem, ale Ilyria dalej z nią walczy.
Zdublowało mi się. Dziwne.
Jeżeli tęsknisz za starym złym Spike'iem to polecam "Spike & Dru", oraz "Spike vs Dracula" które dzieją się przed odzyskaniem przez niego duszy. Z późniejszego okresu polecam "Spike:Asylum"(akcja gdzieś pod koniec 5tego sezonu Angela). Są też dwie serie komiksów wydanych po prostu jako "Spike". Pierwsza opowiada o jego relacjach z Halfrek(demon zemsty), druga dzieje się po zakończeniu serialu "Angel". To w niej Drusilla usiłuje ukraść Spikowi duszę. Ciekawą pozycją jest też "Spike: Into the Light" z 2014. Napisana przez James'a Masters'a historia dziejąca się pomiędzy 6tym a 7mym sezonem "Buffy". Zaraz po odzyskaniu duszy ale jeszcze przed torturami Pierwszego Zła.
Ponadto sezon 8my został częściowo(nr 1-19 z 40stu) zekranizowany w Formie motion comics(Niestety bez oryginalnej obsady). Możesz zerknąć jeżeli czytanie tego Ci nie odpowiada.
O matko! Dziękuję! Że ci się chciało tyle pisać.. podziwiam ;) w każdym razie jeszcze raz dzięki wielkie :)
Nie ma sprawy. No materiał rzeczywiście obszerny. Mam nadzieje że w miarę jasno to wszystko streściłem. Jakbyś miała jakieś wątpliwości czy chciała jakichś dodatkowych szczegółów to pytaj.