PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10064929}
6,7 24 tys. ocen
6,7 10 1 23792
5,9 8 krytyków
Cassandra
powrót do forum serialu Cassandra

Czkawka

ocenił(a) serial na 3

Twórcom w końcu odbije się czkawką to co robią z filmografią, a mianowicie wprowadzanie jedynej dla nich słusznej narracji, przepychanie na siłę swoich agend.

Niedzielludek

Zanim zacznę oglądać ten film małe pytanko co do agend. Czy w tym filmie przepycha się WOKE ?

ocenił(a) serial na 8
madhuan

Nie wiem co przez to rozumiecie, ale w serialu syn głównych bohaterów jest gejem, nie jest to w zasadzie specjalnie znaczące dla fabuły i nie nazwałbym tego "przepychaniem się", ale jeśli to dla ciebie dyskryminuje serial to informuję. Poza tym serial świetny, mega fajny klimat.

fizzlymike

Tak, ten wątek nie jest znaczący dla fabuły i nie wnosi kompletnie nic do serialu, a mimo to, poświęcili na to tyle czasu, pokazujac tą relacje i podkreślając to, jak bardzo się muszą z nią ukrywać. Po co? Poza tym nie brakuje głupich wrzutek, jak ta o Scrooge, kiedy czarny rasista musi na siłę zaznaczyć, że ta postać była biała. Ale to wszystko oczywiście typowe dla produkcji netflixa.

ocenił(a) serial na 5
derczy

Dokładnie!

derczy

Wątek nie jest na siłę, bo ma pokazywać doświadczenie przemocy w perspektywie kilku niemieckich pokoleń. 

ocenił(a) serial na 8
derczy

No zgadzam się że to jest na siłę akurat z tym wątkięm Scroodgea, ale to teraz "modne", tak samo jak bycie eko i "ratowanie planety" które i tak nic nie daje :)

ocenił(a) serial na 8
fizzlymike

Wątek na siłę, ale nie skreślałbym serialu przez niego. Obejrzałem do końca i jestem zadowolony.

ocenił(a) serial na 8
Veerooz

Otóż to! Ja to samo.

Veerooz

Ja natomiast z powodów buntu społecznego i opru hołduję sformułowaniu "Go WOKE Go Broke" Nie dołożę nawet najmiejszej cegiełki do sukcesu tej ideologi. Nawet jak bym miał stracić. Jakieś wartości trzeba mieć. Wiem, że to nie popularne a wręcz opluwane stanowisko ale wolę być opluty przez kogoś niż stracić szacunek do siebie.

madhuan

Ale kto Cię opluwa? Możesz oglądać co chcesz w oparciu o swoje poglady

ocenił(a) serial na 8
madhuan

Mnie też te wątki są nie po nosie, no bo ewidentnie są tam po to żeby były a nie bo są potrzebne, ale nie skreślał bym serialu przez nie. Ja to widzę tak, że należy oglądać lub nie i nie komentować, to się kiedyś skończy. Jak wiadomo - psy szczekają, karawana jedzie dalej, chcesz zatrzymać karawanę? Przestań wreszcie szczekać.

fizzlymike

Świetny serial? No ale przecież wystarczyło go przewrócić. Absurd goni absurd no come on!

ocenił(a) serial na 5
madhuan

Tak!

Grosvenor

Ja również dziękuję

Niedzielludek

Dzięki za ostrzeżenie, nie dotykam.

ocenił(a) serial na 1
Niedzielludek

to jest bardzo precyzyjnie dopasowana pułapka. Jeśli łykasz tą propagandę - oni wygrywają. Jeśli nie łykasz i cie to wszystko denerwuje (mnie tak) - to oni też wygrywają, bo celem jest polaryzacja i radykalizowanie.
Pozostaje trenować stoicyzm :/

analiza_propagandy

Masz rację że jest to Przemyśla pułapka. Można jednak oszukać system. Stawiać czynny opór lewej stronie ale w przeciwieństwie do nich nie nienawidzić drugiej strony i nie radykalizować się w prawą stronę. Zdrowy rozsądek z odrobiną empatii.

ocenił(a) serial na 1
madhuan

możesz być świadomą żabą, ale i tak się ugotujesz. taka fizyka. a nawet jeśli będziesz się opierał, to wokół ciebie ugotuje się na tyle dużo osób, że oni cie ugotują poprzez mechanizmy społeczne w ramach których funkcjonujemy.
... stoicyzm chyba jednak nie jest dla mnie.