Twórcom w końcu odbije się czkawką to co robią z filmografią, a mianowicie wprowadzanie jedynej dla nich słusznej narracji, przepychanie na siłę swoich agend.
Nie wiem co przez to rozumiecie, ale w serialu syn głównych bohaterów jest gejem, nie jest to w zasadzie specjalnie znaczące dla fabuły i nie nazwałbym tego "przepychaniem się", ale jeśli to dla ciebie dyskryminuje serial to informuję. Poza tym serial świetny, mega fajny klimat.
Tak, ten wątek nie jest znaczący dla fabuły i nie wnosi kompletnie nic do serialu, a mimo to, poświęcili na to tyle czasu, pokazujac tą relacje i podkreślając to, jak bardzo się muszą z nią ukrywać. Po co? Poza tym nie brakuje głupich wrzutek, jak ta o Scrooge, kiedy czarny rasista musi na siłę zaznaczyć, że ta postać była biała. Ale to wszystko oczywiście typowe dla produkcji netflixa.
Wątek nie jest na siłę, bo ma pokazywać doświadczenie przemocy w perspektywie kilku niemieckich pokoleń.
No zgadzam się że to jest na siłę akurat z tym wątkięm Scroodgea, ale to teraz "modne", tak samo jak bycie eko i "ratowanie planety" które i tak nic nie daje :)
Wątek na siłę, ale nie skreślałbym serialu przez niego. Obejrzałem do końca i jestem zadowolony.
Ja natomiast z powodów buntu społecznego i opru hołduję sformułowaniu "Go WOKE Go Broke" Nie dołożę nawet najmiejszej cegiełki do sukcesu tej ideologi. Nawet jak bym miał stracić. Jakieś wartości trzeba mieć. Wiem, że to nie popularne a wręcz opluwane stanowisko ale wolę być opluty przez kogoś niż stracić szacunek do siebie.
Mnie też te wątki są nie po nosie, no bo ewidentnie są tam po to żeby były a nie bo są potrzebne, ale nie skreślał bym serialu przez nie. Ja to widzę tak, że należy oglądać lub nie i nie komentować, to się kiedyś skończy. Jak wiadomo - psy szczekają, karawana jedzie dalej, chcesz zatrzymać karawanę? Przestań wreszcie szczekać.
to jest bardzo precyzyjnie dopasowana pułapka. Jeśli łykasz tą propagandę - oni wygrywają. Jeśli nie łykasz i cie to wszystko denerwuje (mnie tak) - to oni też wygrywają, bo celem jest polaryzacja i radykalizowanie.
Pozostaje trenować stoicyzm :/
Masz rację że jest to Przemyśla pułapka. Można jednak oszukać system. Stawiać czynny opór lewej stronie ale w przeciwieństwie do nich nie nienawidzić drugiej strony i nie radykalizować się w prawą stronę. Zdrowy rozsądek z odrobiną empatii.