PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=165277}

Chirurdzy

Grey's Anatomy
2005 -
7,9 123 tys. ocen
7,9 10 1 122796
7,0 5 krytyków
Chirurdzy
powrót do forum serialu Chirurdzy

Cześć !
Mam pytanie, jaką specjalizację wybrała April ?

MrRabbit_007

chirurgię ogólną.

estta

Dziękuję za odpowiedź :) !

estta

April ogólną? skąd ? a nie trauma?

Versatile_Nat

ona w ogóle to zdała? w sumie to działa na urazówce chyba..

Versatile_Nat

przepraszam mój błąd. wydawało mi się, że jest na ogólnej, ale po obejrzeniu nowego odcinka wygląda na to, że jest na urazówce. sprawdzałam na wikipedi i jest tam nadal napisane, że jest rezydentką w Seattle Grace.

Versatile_Nat

Z tego, co znaleźli użytkownicy na greysanatomy.fora.pl , egzamin ten, który nie zdała April jest w sumie do niczego niepotrzebny. Zdanie egzaminu to taki prestiż, że jest bardzo dobra w tym, co robi. Pomimo tego, że nie zdała tego egzaminu, zakończyła ona rezydenturę i mus, nie mus, jest attending - lekarzem prowadzącym, który praktykuje w wybranej specjalizacji.
Dlatego np. widzieliśmy, że April została zwolniona, bo nie było pieniędzy w szpitalu. Reszta była "zabezpieczona" tym egzaminem. Nie zdała egzaminu, więc w sumie po co dobry szpital ma trzymać kogoś takiego.
Teraz jest z powrotem przyjęta dzięki Huntowi, no ale, np. wycina jakieś bąble, bo który chirurg z egzaminem tak ważnym zniżyłby się do takiego poziomu? (Może dziwnie brzmi, ale ukazuje dobitnie prawdę) Nawet była taka kwestia, którą April wypowiada do stażysty Rossa, żeby zdał ten głupi egzamin, to nie będzie musiał wycinać tych okropnych strupów czy coś.

Na polskiej wikipedii informacje nie są aktualizowane, warto zajrzeć na angielską. April tam ma: "Attending surgeon", jest po prostu chirurgiem. Trudno znaleźć polskie odpowiedniki do tego wszystkiego. A w Ameryce jest inny cykl kształcenia lekarzy.

Zresztą, jakby April nie była attending, to nie nosiłaby granatowego wdzianka :D

MrRabbit_007

Okey, pogrzebałem trochę z użytkownikami forum i tak:
teraz Mer, Cris, Alex, Jackson, April nie są "typowymi" specjalistami, czyli attendings. Oni są stypendystami, czyli Fellows. I dopiero kształcą się na specjalistów (attendings).
Także na chwilę obecną zdania typu: "Mer i April są chirurgami ogólnymi" są błędne. One/Oni dopiero się szkolą w wybranych specjalnościach, no ale, jak widzimy, mogą sami operować.

A o egzaminie wszystko się zgadza w wypowiedzi, którą napisałem powyżej :)

greysanatomy

Ahaaa :P Dzięki za odpowiedź :)