PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10041113}

Ciała

Bodies
2023
6,9 16 tys. ocen
6,9 10 1 16452
7,2 12 krytyków
Ciała
powrót do forum serialu Ciała

Spoiler!!!

ocenił(a) serial na 6

Ale chwila, bo coś chyba mi umknęło...
Wszystko sprowadza się do tego, że facet dokonuje destrukcji państwa aby stworzyć tzw. nowy porządek czyli jego wyidealizowany świat. Zatem dotarliśmy w naturalny sposób do roku 2053 gdzie ziścił swoje założenie. Ale nagle okazuje się, że aby tego wszystkiego dokonać, musi się cofnąć a czasie aby wszystko przygotować. Tylko przecież on już to osiągnął, więc zachodzi pytanie - po co? Poza tym żeby tego dokonać, musiał dożyć momentu gdy będzie to możliwe , czyli teoretycznie do 2053 kiedy to powstał wehikuł. Na zasadzie "O! Wreszcie udało się komuś zbudować maszynę czasu, więc teraz z niej skorzystam i przeniosę się w przeszłość, aby teraźniejszość wyglądała tak jak wygląda..."Czyli aby rok 2053 wyglądał tak jak wygląda, należało się cofnąć w czasie by go stworzyć. Zatem jak można cofnąć się z okresu jaki jeszcze nie istnieje? Przecież to jest absurd z logicznego punktu widzenia i aktualnej wiedzy o naszym istnieniu. Kolejna bzdura to fakt odrodzenia się naszego faceta. Czyżby prócz podróży w czasie mielibyśmy tutaj również wątek reinkarnacji?

ocenił(a) serial na 7
Bokciu

Czyli mam rozumieć, że z Terminatorem też masz problem?

ocenił(a) serial na 6
emqbro

Nie, ponieważ w Terminatorze wątek podróży w czasie to temat poboczny, a jego scenariusz nie nastręcza tylu pytań i zagwozdek.

ocenił(a) serial na 7
Bokciu

W Terminatorze jest ten sam paradoks, na którym opiera się cała historia wszystkich części.
Wątek poboczny? To tak, jakby napisać, że w "Powrocie do przyszłości" podróże w czasie są wątkiem pobocznym.

ocenił(a) serial na 6
emqbro

Terminator to film akcji sf, Powrót to po prostu komedia...Tutaj zaś mamy produkcję, której clou to pętla czasowa i konsekwencje z nią związane. Dlatego film determinuje pytania i dyskusje w tym temacie. Musisz po porostu rozróżnić formę. To tak jakbyś porównywał filmy Tarantino z filmami Haneke. Tu i tu mamy do czynienia z przemocą.

ocenił(a) serial na 7
Bokciu

Rozumiem, ale przemoc jest niemalże w każdym filmie i wg mnie to np. właśnie przemoc jest wątkiem pobocznym. Wg mnie, zarówno w Terminatorze, jak i PdP to filmy gdzie coś się dzieje bezpośrednio poprzez podróż w czasie, niezależnie od gatunku. Oglądałeś może "Zbrodnie czasu" (mega film!), Primer albo Predestination? Co o nich sądzisz? :)

ocenił(a) serial na 6
emqbro

Z tych trzech tylko "Przeznaczenie" i z tego co pamiętam był bardzo dobry.

ocenił(a) serial na 7
Bokciu

Zatem możliwe, że pozostałe też Ci się spodobają - warto!

ocenił(a) serial na 10
Bokciu

Przecież to jest pętla, która mogła powtarzać się milion razy. Pierwszy raz faktycznie nie wiedział co go czeka po teleportacji, ale każdym kolejnym razem zyskiwał więcej wiedzy i w końcu stworzył pętlę idealną w której mógł żyć „wiecznie”.

ocenił(a) serial na 6
2076

Zgadza się - pętla, tylko odpowiedz mi proszę na zasadnicze pytanie - jaki był cel jego teleportacji?

ocenił(a) serial na 10
Bokciu

Której? Pierwsza pewnie była z ciekawości, później stwierdził, że stworzy pętlę i tak kolejne jego wersje budowały ją coraz idealniej.

ocenił(a) serial na 6
2076

Z ciekawości? A skąd taki pomysł? Mnie z kolei się wydawało, że jego cel był jasny - ukształtować tak przeszłość i zbudować ogromną bombę aby po ponownych narodzinach ją detonować i stworzyć nowy ład.