Witam, mam pytanko, tak jak w temacie, czy zna ktoś książki o podobnej tematyce? Jakieś wojny frakcji w przyszłości, coś w tym guście, cokolwiek, będe wdzięczny za wszelkie sugestie. :)
Jeśli miałeś na myśli temat kolonizacji, bo "wojny" tam niewiele, ale za to wizja podboju przez dużo bardziej rozwiniętą cywilizację o wiele wiarygodniejsza. Zresztą ciężko nawet porównywać tandetny scenariusz tego serialu z tą książką.
Dzięki! Sprawdzę ten tytuł. Tak chodzi mi właśnie o takie klimaty kolonizacji, Jakies sci-fi z elementami thrilleru i dramatu przedstawione w raczej mrocznych barwach niż cukierkowej historyjce dla gimnazjalistów
Blisko ;) "Wyjcie z Cienia" Janusza A . Zajdla 90% pomysłów jakby żywcem wyjętych z tej książki . Jak komuś ciężko czytać to jest świetny audiobook ! Zdecydowanie polecam.
Bardziej przyziemne i apokaliptycznym klimacie, to zdecydowanie "Ludzkie dzieci". Polecam przeczytać książkę i obejrzeć film. No i oczywiście typowe sci-fi:
Star Carrier - (na razie 6 tomów) fragment opisu "Wiek XXV. Tajemniczy władcy Galaktycznego Imperium Sh’daar uznali, że gwałtowny rozwój genetyki, robotyki, infotechnologii oraz nanotechnologii (GRIN) doprowadzi gatunek ludzki do punktu „osobliwości technologicznej”, w którym ludzkość osiągnie transcendencję. Sh’daar uważają, że jest to zagrożenie dla całego Wszechświata – dlatego gatunek ludzki musi zostać powstrzymany, nawet jeśli miałoby to oznaczać jego całkowitą eksterminację."
Odyssey One - (na razie 4 tomy) fragment opisu "Korzystając z najnowszej technologii, umożliwiającej podróże międzygwiezdne, okręt badawczy „Odyseja” wyrusza w dziewiczy rejs. Lecz kosmos nie jest tak pusty, jak może się wydawać z perspektywy naszej planety. „Odyseja” trafia prosto w środek konfliktu między dwoma rasami."
Wysoko cenisz sobie BSG, to powyższe książki też powinny przypaść Ci do gustu.
Co do Star Carrier słyszałem wiele dobrych opinii i właśnie się do niej przymierzam dokładnie szukam jakiegoś audiobooka :")