PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=649928}
7,1 5,2 tys. ocen
7,1 10 1 5203
Continuum: Ocalić przyszłość
powrót do forum serialu Continuum: Ocalić przyszłość

LoL. Końcówka była genialna! Kellog przejmuje Piron, co akurat było do przewidzenia, zważywszy na
inwigilacje Aleca na szeroką skalę... Z kolei Liber8 przejmuje interes po freelancerach a Kiera i
Bradley sprowadzają żołnierzy z przyszłości do naszego czasu, którzy niewątpliwie nie będą
przyjaźnie nastawieni i nie będą podzielać poglądów naszej wesołej gromadki. Zapowiada się
interesująco, szkoda, że trzeba tyle czekać na nowy sezon.

BTW: Mam nadzieje, że jednym z tych żołnierzy będzie Sonya.

Herushingu

a bedzie nast.sezon ?

ocenił(a) serial na 7
Adan69

oczywiście...

Herushingu

dzieki,
nie wiedzialem wlasnie czy stacja zrobi kolejny

Adan69

Nie wiem skąd takie info, nie zostało nic jeszcze oficjalnie potwierdzone, Simon Barry w wywiadzie mówi że w lipcu będzie potwierdzenie. Ale wszystko wskazuję na to że to będzie raczej formalność, nie wierzę że serial skończyłby się po takiej końcówce odcinka. Jakby się uparli to spokojnie mogliby nakręcić 2-3 alternatywne sceny na koniec które mogłyby zakończyć serial w tym momencie.

ocenił(a) serial na 9
czesiooool

Oby premiera była odrazu na początku wiosny a może będzie szansa na szybciej.
co do końcówki to racja zakończyła się nagle i nawet nie musieli kręcić paru wersji by wystarczyło by uciąć ostatnie sekundy.

esuba94

O decyzji najszybciej dowiemy się na twitterze SimonDavisBarry, jest uaktualniany na bierząco

esuba94

może będzie w lutym tym razem, bo 1 sezon leciał w maju 2 w kwietniu a 3 w marcu :D Oby Sonya powróciła, bo ta zniszczona maszyna to była ta którą się Kiera cofneła w czasie w 3x01 i może jest nadzieja że Liber8 odzyska Sonyę ;D

ocenił(a) serial na 10
Herushingu

Finał jak zwykle masakra. 10/10 to za mało. Simon Barry zasługuje na kielona :) Continuum jest serialem, gdzie początek sezonu może jest zawsze trochę wolny i nudnawy, ale końcówka zawsze miażdży :) Ostatnie 3 odcinki zmieniły mnie w małe dziecko, które dostaje kolejne super prezenty na urodziny :P

Jak nie będzie 4 sezony to zacznę słać hatemaile do showcase!!!

ocenił(a) serial na 9
LukC

Jedyne co znalazłem to to: http://seriable.com/continuum-cancelled-renewed-season-4/

Z ciekawostek zauważyłem jeszcze że ta chata nad jeziorem to ta sama co używana była w Stargate SG-1

Herushingu

Odcinek godny miana finału sezonu. Kiera i Liber8 pracujący razem to bardzo miła odmiana. Te kilka momentów zbierania ekipy były genialne :D Cała akcja podmiany Aleca też dobrze zrobiona. Było trochę walk, w sumie nic konkretnego ale dobrze to wypadło, szczególnie konfrontacja dwóch Aleców.

Teraz parę szczegółów, teorii, wątpliwości i ciężkostrawnych rzeczy:
- próba zabójstwa dobrego Aleca – co to miało być? Postrzelali w okno i nie upewnili się czy wykonali robotę? Ja bym tutaj widział jakąś ucieczkę Aleca z Emily, a nie takie pójście na łatwiznę,
- Jason – skąd on się wziął w starym laboratorium? Ewidentnie brakowało sceny rozmowy Aleca z nim.
- Carlos dzwoni do Kiery żeby jej powiedzieć o Alecu którego odbili najemnicy z Pirona. Czemu Kiera nie powiadamia o tym dobrego Aleca przez telefon? Trochę to naciągane, ale wiadomo że wtedy nie doszłoby do ich pojedynku,
- Jak Kiera przedostała dobrego Aleca na dach windy? Nigdy chyba nie zostało pokazane że kostium może zakamuflować kogoś innego, jak widać chyba może,
- kto stał obok Travelera i Curtisa w jednej z ostatnich scen? Jest jedno krótkie ujęcie od tyłu, jego włosy wskazywałyby na Millera, wszak nie zginał on w 12 odcinku podczas ataku Kiery i Brada na bazę Freelancerów. Tylko to nie bardzo pasuje bo przecież Miller nie ufał Curtisowi (zostało to mocno zaakcentowane w webisodzie do 12 odcinka).

Wszystko co tutaj wymieniłem to wręcz drobnostki, ale trochę się tego znalazło. Nic nie zmieni faktu że finał jest świetny i zwiastuje w końcu obiecywany od dawna powiew świeżości. Trochę poczekamy aby dowiedzieć się co z tego wszystkiego wyjdzie.

Na koniec. Ostatnia scena. Nieźle. Czegoś takiego się nie spodziewałem. Liczyłem w sumie że ktoś przybędzie na miejsce ale nie grupa takich żołnierzy. Martwi mnie trochę CGI, wątpię żebyśmy zostali uraczeni jakąś walką, ciekawe jak się to wszystko potoczy.

czesiooool

Szkoda że nie pakazali jak Kiera poszła po pomoc do Travisa :(

kKahlan

Bardzo trafna uwaga, mogli choć przykładowo wrzucić 2 zdania o tym że Alec włączył jego CMR i Kiera się z nim zdalnie połączyła, bo to faktycznie dość duża dziura fabularna. Co nie zmienia faktu że scena jego wyjawienia w laboratorium była genialna :D

czesiooool

Jak już Garza była sam na sam w wiindzie z Kierą to ją przynajmniej mogła przeprosić za przebicie stopy gwoździem :)

ocenił(a) serial na 7
Herushingu

Ciekawa końcówka. Byłem na 100% pewny, że ktoś odpowie na sygnał, co będzie wiązało się z tym że nie zmienili przyszłości. A tu taka niespodzianka.
Niezbyt odpowiada mi postać tego tajemniczego podróżnika. Trochę to za bardzo fantastyczne, chociaż pewnie powiedzą, że jest z 5012 roku i tam ożywianie zmarłych jest na porządku dziennym.
Trochę kiepskie jest też przejęcie firmy przez Kelloga, chcecie mi powiedzieć, że co podkładał złemu Alecowi dokumenty do podpisu i ten podpisywał bez czytania?
Czemu Jason przeszedł na stronę dobrego Aleca? Przecież ten "zły" był dla niego, całkiem w porządku. Wyraźnie się o niego troszczył w związku z tym całym Halo
Jestem też ciekaw czy Kiera będzie współpracowała z Liber8. Niby tamci przestali być terrorystami, ale mimo wszystko mają na koncie dziesiątki ofiar. Wszystko idzie w niepamięć?
No i ostatnie. Dillon przeżył ten wybuch? Przecież Sonya wysadziła z pół komisariatu, a on był od niej z pół metra

ocenił(a) serial na 9
grinshnak

W 3x12 pokazywali go na noszach a w 3x13 Kellog powiedział że zmarł człowiek zarządu. Więc raczej Dillon zmarł (chyba że chodziło mu o tego chorego co pierwsza wersja halo wykryła chorobę)

esuba94

Ktoś tutaj nie oglądał uważnie, reporterka w trakcie wywiadu z Aleciem mówi "Jack Dillon was instrumental in that, too. We pray for his recovery." A więc Dillon na pewno żyje.

ocenił(a) serial na 7
czesiooool

Właśnie o tym piszę, poza tym, te nosze w komisariacie. Dla mnie to bardziej wyglądało jakby zwłoki w worku wywozili. Może policja ukryła fakt że ich szef nie żyje z jakiegoś powodu

grinshnak

W czarnym worku były zapewne zwłoki Sonyi, obandażowana i zaintubowana postać to był zapewne DIllon, tak bym to tłumaczył. Konkretów dowiemy się w następnym sezonie, nie ma za bardzo co gdybać teraz.

grinshnak

W przejęciu firmy pomagała mu zapewne Jacqueline, jak zresztą Kellog sam wspomina. Nie ma co się nad tym zbyt wiele rozwodzić, stało się i już. Jeśli miałbym to jakoś inaczej usprawiedliwiać to tak: akcja tego sezonu rozgrywa się w czasie 3 miesięcy z tego co się orientuje, czyli jest to dość krótki okres czasu. Ale "wystarcza" to na odziedziczenie firmy przez Aleca i rozpoczęcie prac nad Halo. Cała firmą nie zarządza tylko Alec, to jest bardziej rozbudowana struktura. Może wszystko to było przygotowywane na możliwość niewypału Halo? Bardziej martwi mnie raczej jak Kellog uzyskał takie poparcie w zarządzie w tak krótkim czasie? Nie pamietam kiedy dokładnie wstąpił do niego ale to było jakoś około 9-10 odcinka.

Co do Jasona to hmm, równie dobrze można zadać pytanie kiedy on przeszedł na stronę złego Aleca. Kellog wrzucił go w garnitur i tyle było wyjaśnień. Prawda chyba jest taka że twórcy nie wiedzą co zrobić z tą postacią. Rzucają go gdzie popadnie w sam środek akcji. Oczywiście wszystko można sobie "wytłumaczyć" zakręceniem Jasona ale to jest zdecydowane pójście na łatwiznę.

Co do Kiery to wydaję mi się że sama wyjaśniła to bardzo dobrze w swoim monologu w starym laboratorium. Nie ma sensu cytować, lepiej obejrzeć tą scenę jeszcze raz.

ocenił(a) serial na 6
czesiooool

Jak zły Alec wszedł do windy to było oczywiste, że go zamienią, że Kelog będzie CEO też było do przewidzenia po zobaczeniu Kelloga w przyszłości na początku odcinka, natomiast Jason to taka dziwna postać, niby dorosły człowiek, a zachowuje się jak dziecko, idzie wszędzie za tłumem. Najpierw był dobrym Aleckiem potem Kellog kazał mu szpiegować złego Alleca to zaprzyjaźnił się ze złym, a jak Kiera zaczęła spiskować przeciwko złemu to znowu Jason wrócił do "dobrego ojca". Dziwna postać z tego Jasona,no i jako syn starego Aleca to powinien mieć jakąś większą wiedzę o tym wszystkim o przyszłości technologi, w końcu jego ojciec zbudował imperium.
Oczywiście zaskakująca była ostatnia minuta xD (Last Minute) nie spodziewałem się brygady żołnierzy przyszłości. Spodziewałem się raczej jakiegoś starca/bossa który by powiedział: "daliście dupy, przeszłość nie została zmieniona"

ocenił(a) serial na 8
Herushingu

Początek sezonu nudny, ale końcówka dobra:)

Mam jednak wrażenie że ten serial może trwać w nieskończoność.
Teraz Kiera, Alec i liber8 będą zapewne działać razem i będą tymi dobrymi, żołnierze pewnie przejmą pozycję terrorystów a sekta będzie wrogiem obu grup:p

Jestem ciekaw za ile sezonów pokażą kim jest ten podróżnik. Zapewne (skoro nie pokazują dokładnie jego twarzy), to ktoś z głównych bohaterów. Kellog, Alec, Julian a może powrót Kagame?

ocenił(a) serial na 9
Herushingu

Nie wiem czy dobrze naliczyłem ale powinny istnieć 3 sztuki kombinezonu CPS 1 kiery nr.2 kiery z tej Lini czasu i 3 kombinezon eleny z tej linii czasu. Więc travis chyba posiada teraz jeden z nich , drugi kiera a trzeciego nie można podlinkować do nikogo bez CMRa w głowie.

esuba94

Generalnie tak, tylko Travis raczej nie posiada kombinezonu gdyż te wydarzenia z drugiego sezonu zostały "wymazane" przez Aleca cofającego się tydzień wstecz, ten kombinezon powinien teoretycznie dalej być w starym laboratorium. A co stało się z kombinezonem martwej Kiery też nie stało pokazane, jej ciało w tej folii w która jest zawinięta wygląda na nagie, więc pewnie zabrała je druga Kiera.

ocenił(a) serial na 9
czesiooool

Więc uzbrojenie na sezon 4 gdzie przybędą ci wysłańcy wygląda następująco:

2 ludzi z CMR
3 Kombinezony CPS
2 Urządzenia wielofunkcyjne CPS
1 pistolet CPS
Zaplecze Pironu
Zaplecze co zostało po wolnych strzelcach