PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=649928}
7,1 5,2 tys. ocen
7,1 10 1 5209
Continuum: Ocalić przyszłość
powrót do forum serialu Continuum: Ocalić przyszłość

Oglądam drugi sezon i wciąż to samo żałosna apologia systemu korporacyjnego. Przesłanie wynikające z tego serialu "korporacje to mniejsze zło bo ci co z nimi walczą są jeszcze gorsi".
Liber8 są przestawiani jako bezwzględni mordercy i ludobójcy, zaś suczka na usługach systemu jako nieskazitelny jasny charakter, mimo że mentalnie to typ człowieka który w III Rzeszy służyłby ochotniczo w SS.
Czy w trzecim sezonie nastąpi jakaś zmiana, czy dalej przesłanie będzie takie w dwóch pierwszych?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
doktoralban

SPOILER Kochałam ten serial ale za za zabicie Sonyi kończe przygode z serialem, głównie oglądałam go dla Lexy.

ocenił(a) serial na 7
kKahlan

dokładnie, jak oni mogli to zrobić? Nie mogli uśmiercić Tavisa lub Lucasa? Chamstwo i drobnomieszczaństwo! Załamka.

Herushingu

Wiecie może jaka piosenka leci w momencie jak Travis dostaje smsa o śmierci Sonyi? Mam nadzieje że przywrócą ją i jakoś to wykombinują skoro dwóch aleców i Kiery są to niech drugą Sonye skołują, ja już od rana przygnębiona chodze z tego powodu a tak się cieszyłam bo było jej dużo w odcinku wkońcu

ocenił(a) serial na 7
kKahlan

Quinn Archer - Dark Places ----> http://youtu.be/6J8QzxEhUQU

Herushingu

Dziekuję

Herushingu

Chana jakoś przywrócili więc jest nadzieja :) Hope

ocenił(a) serial na 8
Herushingu

Z uwagi na 'political correct' Travis i Lucas nie mogli zginac ;)

piotr_chudzik

Wątpię. Śmierć Sonyi była jedynym logicznym posunięciem w stronę porządnego zakończeniu wątku Liber8, zawsze była kreowana na dowódcę ruchu. Travis i Garza są bardzo "elastyczni", jako ludzi od brudnej roboty ich śmierć nie miałaby takiego symbolicznego znaczenia. A co do Lucasa to ktoś musiał przejąć robotę Betty, chociaż wcale nie obraziłbym się jakby Lucas zginał i Betty zajęła miejsce w Liber8, choć chyba to byłoby zbyt bardzo naciągane. Tak w ogóle, jedynym powodem uśmiercenia Betty wydaję się chęć zmniejszenia ilości akcji na posterunku, co wydaję się być dobrym zagraniem ze strony twórców. Na to co z tego wszystkiego wyjdzie przyjdzie nam trochę poczekać.

kKahlan

W Stargate jej mężus też się buntował i go w 6 sezonie prawie wcale nie bylo dostał podwyżke w czołówce "and Michael Shanks jako" i grał dalej pewnie teraz żonka pokazuje pazurki :D

doktoralban

Nie rozumiem po co ludzie w ogóle zakładają takie tematy. Już sam styl wypowiedzi i opinia na temat serialu sugerują że co byśmy nie odpowiedzieli to i tak nie ma to znaczenia, użytkownik ma swoje zdanie i koniec kropka, a przyszedł tutaj chyba tylko by zbluzgać serial do końca i odstraszyć innych potencjalnych widzów.

Kilka tematów niżej mamy bardzo podobny topic użytkownika per333, który „przeleciał” serial w tydzień, po czym przyszedł na forum wykrzyczeć swoje oburzenie tym serialem nazywając go nawet profanacją gatunku s-f. Jeden z użytkowników próbował podjąć z nim merytoryczną dyskusję, ale niestety poległ.

Tak więc osobiście radzę podejść do tematu na spokojnie i jeśli już coś takiego pisać to pisać to z sensem. Może chodziło o to żeby to wyglądało zabawnie, ale każdy trzeźwo myślący nie weźmie takiej „opinii” na poważnie.

ocenił(a) serial na 4
czesiooool

>przyszedł tutaj chyba tylko by zbluzgać serial do końca i odstraszyć innych potencjalnych widzów.
Do zbluzgania temu postowi daleko. Można robić tematy pieśni-chwalebne ku serialom i filmom to nie mozna napisać ze coś jest kiepskie ? Ja się z tym całkowicie zgadzam i gdybym trafił na ten temat wcześniej to oszczędził bym sobie smaku i apetytu w efekcie dostając kiepskiego serialowego-fast fooda i tracąc czas gdy obiecywano mi zajebiste żarcie..
>Może chodziło o to żeby to wyglądało zabawnie, ale każdy trzeźwo myślący nie weźmie takiej „opinii” na poważnie.
Cóż, chcesz się kreować na "trzeźwo myślącego" ale stosujesz generalizację na poziomie przeciętniaka.

Floyt

>Cóż, chcesz się kreować na "trzeźwo myślącego" ale stosujesz generalizację na poziomie przeciętniaka.
Zgodzę się. Ale może powiem tak - nie chcę się kreować na kogoś kto pozjadał wszystkie rozumy. Po prostu starałem się wyrazić moją opinie. Nigdzie nie napisałem że nie można pisać źle o serialu. Zwróciłem uwagę na fakt że taki temat nie daje w ogóle szans na podjęcie konkretnej dyskusji, co chyba zresztą nawet widać po postach w temacie.

Jeśli ta opinia była dla Ciebie pomocna, ok , rozumiem. Ale z tego co się orientuję przeczytałeś ją na długo po tym jak zacząłeś oglądać serial. Więc teraz moim zdaniem lepiej Ci to zrozumieć. Ja przykładowo nie wyobrażam siebie w sytuacji że pierwszy raz dowiaduję się o tym serialu, wchodzę do tego tematu, czytam i stwierdzam że to serial nie dla mnie.

ocenił(a) serial na 6
czesiooool

Ogólnie serial wypada dobrze chociaż od kiedy jest dwóch Alec'ów Sadler'ów to fabuła zaczyna cierpieć, jestem ciekawy tego rozwiązania, po ostatnim odcinku jestem cholernie ciekawy jak zakończą ten sezon. Albo będzie genialny finał, albo katastroficzny, bo za dużo namieszali ostatnio

ocenił(a) serial na 2
czesiooool

Czesioooo, ja rozumiem, że chcesz, by o filmach, które lubisz, mówić tylko dobrze, albo wcale? Hmmm... bardzo naiwne oczekiwania :)

doktoralban

Twoja decyzja nie wiem po co takie tematy, zawsze możesz pooglądać w telewizorni plebania tudzież ojciec Mateusz itp