Uwielbiam wszystko co dotyczy podróży w czasie - jeśli ktoś z WAS ma do polecenia INNY serial bądź film o tej tematyce to proszę się nie powstrzymywać :)
Co do samego serialu - daję 7/10 - pomysł ciekawy aczkolwiek... no słaba realizacja :( jestem na 4 odcinku pierwszego sezonu i pewnie będę oglądał dalej tylko dlatego, że KOCHAM tą tematykę :)
To pierwszy sezon. Trzeba patrzeć przez palce, bo zazwyczaj 1 sezon to dopiero rozgrzewka. Zobaczymy czy w drugim będzie widać, czy wynieśli jakąś lekcje czy może nie wiele się poprawi. Mimo, że można mu zarzucić milion rzeczy co jest nie tak, co jest źle itd to wraz człowieka coś do tego serialu ciągnie. Myślę że głód SF.. jak to mówią na bezrybiu i rak ryba. Poza tym nie oszukujmy się, serial ma ogromny potencjał i chyba też na jego wykorzystanie się czeka.
2 sezon nie jest potwierdzony.
A jedyny serial jaki oglądałem to alcatraz (oczywiście o tej tematyce)
Sezon świetny a finał ...no jak nie będzie drugiego sezonu to przydałby im się w tej stacji ktoś taki jak Kagame! No, musi być 2 sezon :]
zapewne oglądałeś ale wymienię parę:
"The Time Traveler's Wife"
"Butterfly Efect" (nie wszystkie części są dobre)
"The Time Machine" (polecam obie wersje: 1960 i 2002)
"Time Crimes"
"Next"
Jeśli znasz jakieś inne to chętnie też bym zalukał.
Pozdrawiam!
Oczywiście wszystkie pozycje obejrzałem - ale dziękuję za odpowiedź :)
Ja mogę polecić z czystym sumieniem:
"Dzień świstaka"
"Powrót do przyszłości" - trylogia
"Incepcja"
"I uderzył grom"
"Jutro będzie futro"
"Dom nad jeziorem"
"De javu"
Jak chcesz jeszcze jakieś tytuły filmów o podróżach w czasie to służę pomocą:
FAQ about time travel
Los Cronocrímenes
Les Visiteurs obie części
Donnie Darko
12 Małp
Time Cop
The Jacket
Primer (ale to jest strasznie ciężkie)
Na upartego jeszcze Człowiek Demolka i Idiokracja (bohaterowie budzą się w przyszłości) Terminatora pewno widziałeś.
A z seriali to
Terminator Kroniki Sary Connor, podróżują tam 2 razy w czasie.
Stargate SG-1 też pojawia się motyw podróży w czasie, paru krotnie, światów równoległych też (i do tego to mogę też polecić Sliders, bohaterowie podróżują po światach równoległych) i do tego też film Stargate Continnum. (jest jeszcze Ark of the Truth ten zakańczał serial) i nie wolno ich oglądać jak się nie zna serialu.
Nic więcej mi do głowy nie przychodzi ;)
:(
obawiam się, że wszystko już widziałem w tej tematyce... w seriale typu Star Gate nie chcę się zagłębiać bo nie mam na to czasu a terminatora oglądałem... :)
popatrzę jeszcze na FAQ - może tam coś znajdę... w co lekko wątpię niestety....
Wielki błąd. Stargate wprawdzie nie ma nic wspólnego z podróżami w czasie (chociaż jest kilka odcinków w tej tematyce), ale moim zdaniem nie bez powodu serial jest uważany za najlepszy serial SF wszech czasów. No i sam fakt, że leciał przez 17 tak, i dorobiono filmy kinowe, też o czymś świadczy. Ale tu właśnie zachodzi sytuacja, o której była mowa gdzieś w tej dyskusji - pierwszy sezon jest kiepski. Wręcz zalatuje tandetną niskobudżetówką. Ale później z sezonu na sezon jest lepiej.
Dochodzi do tego, że rozmachem serial znacznie przerasta wszystko, co było w Gwiezdnych Wojnach (w pewnym momencie wojna obejmuje cztery galaktyki, a rozwalają nie tylko pojedyncze planety, ale całe układy gwiezdne). Ja cały serial (wszystkie części, bo serial składa się z trzech części) oglądałem trzykrotnie, i zastanawiam się, czy nie zacząć po raz kolejny :)
Zresztą jak nie chcesz całego serialu, to obejrzyj kinowy film "Stargate Continuum". Jest to wprawdzie zakończenie jednego z ważniejszych wątków serialu, i niektórych rzeczy możesz nie zrozumieć (na przykład kim jest Baal, kim są Tok'Ra, kim jest Teal'c, czy kim są Goaul'd), ale i tak film jest świetny, a przede wszystkim jest o podróży w czasie i jej wielkich konsekwencjach dla całej galaktyki.
Obejrzyj sobie teledysk z serialu:
http://www.youtube.com/watch?v=YvlRzQAt5xk
Po obejrzeniu teledysku stwierdzam, że nie... nie tego szukam. BEZ URAZY :)
nie ten klimat...
Dzięki za teledysk, zazdroszczę tym co maja świat SG jeszcze przed sobą. Mało seriali tak wciąga, może BSG ale to troszkę inny klimat.
A co do Continuum to serial jest potwornie dziurawy, ale ma potężny potencjał