PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=649928}
7,1 5,2 tys. ocen
7,1 10 1 5203
Continuum: Ocalić przyszłość
powrót do forum serialu Continuum: Ocalić przyszłość

Interesujące. Mamy co najmniej jednego nowego podróżnika w czasie, z tym, że nie wiadomo, co
konkretnie robi w teraźniejszości. I do tego determinacja Aleca, co raczej świadczy o tym, że wybrała
nie tego Aleca. Poza tym nudy, bo znów mieliśmy powtórkę z rozrywki, czy Kierę uświadamiającą
sobie, że jej przyszłość jest złą przyszłością...

BTW: Nadal nie rozumiem Carlosa, i jego stosunku do Kiery, bo przecież jest to ta sama Kiera,
Kiera która zna, z tym, że o kilka dni starsza, zaledwie o kilka dni, co oznacza, że nic nie powinno
ulec zmianie, bo nadal jest sobą...

Herushingu

W pełni mogę zrozumieć osoby które twierdzą że ten ostatnie odcinki są nudne. Carlos cały czas ma rozterki wewnętrzne, Kiera jest kompletnie zagubiona i praktycznie nic konkretnego nie robi, Alec dalej strzela fochy na wszystkich dookoła. Ogólnie wszyscy coś knują a tak na prawdę nie wiadomo o co chodzi, i nawet nie ma tutaj miejsca na żadne domysły jak się to wszystko rozwinie.

Patrząc na to z innej strony, wszystko można sobie jakoś umotywować. Carlosowi się nie dziwie, ma prawo mieć duże wątpliwości do tego wszystkiego, co z tego że obecna Kiera jest tylko o tydzień starsza, jak tylko ten jeden tydzień potrafił zmienić ją w tak dużym stopniu. Co do Kiery to hmm, w końcu przyznała otwarcie że wszystko co kochała przepadło, więc uważam że jest to duży krok naprzód. Ostatnia scena odcinka też bardzo dużo wyjaśnia o Alecu, zrobił się z niego prawdziwy bad-ass.

Oglądając zapowiedź następnego odcinka i czytając zapowiedzi kolejnych, myślę że odciek ten należy traktować jako zapowiedź finału.
UWAGA PONIŻEJ MOŻLIWE DUŻE SPOILERY
W końcu na oczy przejrzy DIllon, a przynajmniej odniosłem takie wrażenie w jednej ze scen. W ciągu dwóch następnych odcinków dowiemy się też kim jest tajemniczy John Doe. Na jednym z angielskich for przeczytałem teorie iż najprawdopodobniej jest to syn Kiery! Zaraz po tym aż z ciekawości oglądnąłem odcinek ponownie i myślę że coś w tym jest :) A więc moim zdaniem jest na co czekać.

ocenił(a) serial na 7
czesiooool

Ej, a nie był to ten lekarze z retrospekcji? Chociaż dziwi, że go nie skojarzyła, tudzież nie miała o nim informacji, i do tego dobrze walczy, jak na lekarza...

Herushingu

Lekarza gra Bob Frazer, Johna Doe gra Ryan Robbins. Może faktycznie są nieco podobni, no ale bez przesady, na pewno nie grają tej samej postaci.

ocenił(a) serial na 7
czesiooool

Ok. Osobiście byłem przekonany, że to ta sama osoba, bo wyglądali bardzo, bardzo podobni :D

ocenił(a) serial na 7
Herushingu

Właśnie to rozkminialiśmy z dziewczyną od kwadransa. Ona obstawiała, że to na 100% ta sama osoba, ja miałem wątpliwości. Dzięki, filmwebie! Btw gdyby ktoś chciał się dokładnie przekonać, niech sprawdzi tych dwóch aktorów na imdb, tam są już zaksięgowani do odpowiednich odcinków. Ryan Robbins (John Doe) ma potwierdzone wystąpienia do końca sezonu. Wygląda na to, że sceny z przyszłości w 3x09 to tylko kolejne przykłady na ślepą wówczas Kierę i dystopijną przyszłość w 2077. Jeszcze a propos Johna Doe - zainteresowała mnie książka w jego pokoju hotelowym, to science-fiction o tytule 2071. Może przeginam i nadinterpretuję, ale ta data to sześć lat przed wydarzeniami z 2077, a właśnie o sześć lat miało cofnąć się Liber8. Doe musi jednak być raczej ze wcześniejszych czasów, ciężko mi sobie wyobrazić, by - jeżeli książka miała w chwili wydania aktualną datę - w 2071 drukowano nadal na papierze. Poza tym Doe raczej poznaje miasto i nie dziwi się technologii (rozpoznaje, co jest "cheap standard" w hotelu, więc zna też realia), obstawiam, że jest z okolic maximum 2040 roku. Może to jakiś Sadler-uciekinier? Ostatni trop - Kiera powinna sprawdzić jego dłonie, może ma kropki między palcami...

kilstrit

To zapewne przez trochę dziwne przedstawienie scen na początku odcinka, najpierw mamy scenę z Kierą (faktycznie, to już się zrobiło masło maślane, ile razy można to wałkować ;/) a zaraz potem nagły przeskok do szpitala.

Książka równie dobrze może pochodzić z tej linii czasowej, John Doe w pokoju hotelowym chyba trochę żył zanim trafił do szpitala, więc ciężko tutaj coś powiedzieć więcej. Bardziej interesuje mnie z jakiej linii czasowej on jest, w zapowiedzi następnego odcinka jest scena gdzie mówi że nie wie kim jest Alec Sadler.

ocenił(a) serial na 7
Herushingu

Ja też myślałem, że to ten lekarz.

użytkownik usunięty
czesiooool

Hmm, a tak na dobrą sprawę, co w ogóle Alec robił na końcu i w jakim celu?

ocenił(a) serial na 8

Alek najwyrazniej 'odzyskiwal' jakies czesci z ciala zabtej Kiery. Mozliwe ze ma mu to pomoc pchnac do przodu projekt Halo. Swoja droga, kojarzy mie sie to troche z e skonstrulowaniem Skynet'u na bazie procesora ktory przetrwal po zniszczeniu T-800

ocenił(a) serial na 9
piotr_chudzik

Też coś takiego podejrzewam. I tylko to. Potrzebował czegoś z przyszłości, żeby w teraźniejszości mu pomogło osiągnąć założony technologiczny cel.

ocenił(a) serial na 9

http://www.theloop.ca/showbiz/tv-guide/news/article/-/a/4102550/-Continuum-Q-A-S imon-Barry-on-Minute-of-Silence-
Wywiad nt. odcinka z Simonem Barrym.

"It tapped into some of the things that we’re trying to say with the show and also connect to the final scene of the episode which was to remind people that embedded technology was something that was very pervasive. So the final act of Alec removing Kiera’s chip from the head of her dead double sort of brought things full circle in terms of that embedded technology."

Potrzebny był mu chip.

ocenił(a) serial na 5
Herushingu

Od początku nazbierała się cała masa pytań, jednak zamiast jakichkolwiek odpowiedzi otwiera się kolejne wątki. Możemy sobie więc tylko pogdybać i nawet, jeśli dojdziemy do jakiś wniosków, to ktoś może cofnąć się w czasie i wymazać całą linię... Poza tym strasznie spadło tempo i obawiam się, że to będzie już ostatni sezon tego serialu.

użytkownik usunięty
acidity

Niestety też mi się wydaje, że to ostatni sezon. A jego początek był taki obiecujący. :-(

Już wcześniej była o tym mowa, że twórca wypowiedział się w jednym z wywiadów że swój plan rodzielił na 6-7 sezonów serialu :)

ocenił(a) serial na 5
kKahlan

To nie do nich należy decyzja. Zadecyduje oglądalność, a że poziom poleciał w dół, to szanse na kolejny sezon spadają.

acidity

zależy od oglądalności, a jaka jest w porówaniu do 1 i 2 sezonu to nie wiem :(

ocenił(a) serial na 6
kKahlan

Nie idzie znaleźć oglądalności dla tego serialu i sezonu 2 i 3 jeżeli chodzi o Showcase.. Bo dla Syfy znalazłem, ale Syfy nie ma nic do gadania, bo oni tylko kupują od nich prawa do emisji w USA.
W każdym bądź razie Showcase to mała kablówkowa stacja, że w zasadzie nie realne jest aby ten serial miał złą oglądalność. Dla przykładu s01e01 pierwszy odcinek serialu miał 0.9mln co było... rekordem oglądalność stacji w historii.
W pierwszym sezonie był odcinek który miał oglądalność zaledwie 0.38mln. Średnia oglądalność pierwszych 7 odcinków 1 sezonu wyniosła 0.54mln - dalej brak danych.
W drugim sezonie premierowy ep miał 0.37mln - dla reszty brak danych. I mimo takiej oglądalności serial dostał i sezon 2 i sezon 3. Także nie obawiałbym się o losy tego serialu. Zwłaszcza że prawa do emisji są sprzedawane na całym świecie w tym i do Polski, także serial na siebie zarabia.

Przez to szukanie natknąłem się na ogromnego spoilera dotyczącego Johna Doe z 9 odcinka 3 sezonu.. ależ jestem wkurzony.. bo jest ogromnym spoilerem. Czegoś czego się w sumie nie spodziewałem. No ale napaliło mnie to na oglądanie kolejnych odcinków..

ocenił(a) serial na 6
Zetnakatel

Dodam jeszcze, że dla mnie sezon 3 jest najlepszy.

Zetnakatel

jaki spoiler?? o Johna Doe

ocenił(a) serial na 6
kKahlan

Chcesz abym Ci napisał ten spoiler ?

Zetnakatel

na priv ale w znajomych musimy być posłałam zapro :) Lubie spoilery bo niewiedza mnie dobija

ocenił(a) serial na 6
kKahlan

Poszło ;)
Wcześniej przygotowałem już link gdzie napisałem. Także jeżeli ktoś też chciałby wiedzieć wystarczy przejść tutaj http://www.wklej.org/id/1378708/

Zetnakatel

O tym "spoilerze" pisałem już w 2 poście tego tematu. Osobiście sam na to nie wpadłem po oglądnięciu odcinka, wiec początkowo też byłem wkurzony jak to przeczytałem, ale również mnie to mocno nakręciło na resztę odcinków. Spoiler napisałem celowo w cudzysłowiu gdyż to są wszystko domysły fanów, żadnego oficjalnego potwierdzenia na pewno wcześniej niż w serialu nie dostaniemy.