Właśnie obejrzałem pierwszy odcinek drugiej serii. Jest w nim masa błędów logicznych. Z cichociemnych robi się kretynów, którzy popełniają skuchę za skuchą. Oglądam ten serial, bo jest mi bardzo bliska jego tematyka, ale żenują mnie poczynania scenarzystów.
Cieszmy się ze w ogóle takie seriale powstają."Czas honoru 2" powstał za nieduże pieniądze walcząc do końca z ograniczeniami budżetowymi, mnie również tematyka cichociemnych jest bliska, ale już się nie będę czepiał scenariusza i tego co bym chciał i nie chciał. Krytykować jest zawsze łatwo, a zrobić serial w Polsce uwierzcie mi że naprawdę trudna sztuka.
Łatwo skrytykować że słaby scenariusz że aktorzy z sitcomów, ale z jednej strony przecież to ich zawód czym mają zarabiać na życie jak nie serialami, scenariusz no pewnie że mógłby być lepszy, nic przecież nie ma idealnego. Ja sam bym chętnie na ekranie zobaczył pierwowzory mjr Piwnika "Ponurego", mjra Dekutowskiego "Zapory" czy mjra Borysa "Pługa
Jest niedziela, duża część ogląda serial dla przyjemności a nie dla szczegółów znanych z książek dla cichociemnych, serial ma przybliżyć tematykę i klimat i to mu się udaje.
Najdziwniejszy był numer ze zgubieniem gestapowców i wymianą trumny w czasie gdy ci szukali ciężarówki.
Nieźle się uśmiałem z tej sceny.
Mam jednak przeczucie że druga seria ma szansę być lepsza niż jedynka.
to nie jest dokument!
a scenariusz i w ogóle pomysł jest wspaniały więc bez przesady!
nie podoba się? to nie oglądaj i już!
wedłu7g mnie odc. 14 był wspaniały i miło się oglądało ;)
Ja nie napisałem że całość mi się nie podoba, opisałem tylko scenę która wyglądała dziwacznie.
A oglądał będę choćby z tego powodu że w tym czasie w telewizji nie ma nic ciekawszego.
wymiana trumny akurat to nie było nic dziwnego. Przecież ci co ścigali mogli potem zatrzymać tą ciężarówkę a uciekający mogli pokazać trumnę że to nie to ciało które jest pod obserwacją, że pomylili ciężarówkę (i wtedy wina mogła pójść na tego faceta z kostnicy że wrobił szkopów). A że udało się bez zatrzymania to już inna sprawa. Tak więc ja staram się filmów nie czepiać bo prawie zawsze można znaleźć rozwiązanie
z ta kostnicą to byla totalna głupota! akurat ludzie ktorzy musza sie ukrywac jadą z ciałem do kostnicy zamiast je szybko pochowac lub gdzies ukryć.
ale poza tym serial dobry, widzialam wszystkie odcinki i czekam na kolejne ;)
a co do obsady:
maja ostaszewska, pani doktor i zakonnica-swietne
antoni pawlicki-genialny!
wesołowski i różdżka mnie nie przekonuja
reszta jest ok :)
a dla mnie nowa Wanda jest o wiele lepsza .. jak dla mnie ostaszewska kazda role gra tak samo wanda z zona z Katynia niczym sie nie rozni , to samo zachowanie itd. a poza tym Rożdzka jest duzo ladniejsza od Ostaszewskiej :)bardziej naturalna itd . tamta byla dla mnie zbyt sztuczna
rzeczywiście dawniej nie było tak popularne trzymanie ciała w kostnicy, częściej ciało leżało w domu do dnia pogrzebu (w tym wypadku w miejscu gdzie się ukrywali). Mnie to również zaskoczyło, ale rozumiem, że ta scena miała dodać dramatyzmu do filmu ( no i może na przyszłość wyjaśnić dlaczego ten facet z kostnicy donosi, jeżeli będzie taki wątek... )
Jeśli już mowa o błędach, to w ogóle bez sensu była akcja podsumowująca pierwszy sezon, bo ratując życie Władka (nawet bez komplikacji jakie nastąpiły) narazili cały szpital i zakon na zemstę Niemców i śledztwo w tej sprawie. W końcu nie odbili go po drodze tylko postanowili to zrobić w szpitalu więc nawet jakby zabili tylko tych dwóch strażników, co przyjechali na początku to i tak sprowadziliby całe Gestapo na szpital.