PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470293}

Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 88839
7,5 11 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

Mjr Krawiec

ocenił(a) serial na 6

Nie dosc, ze w I sezonie byl dowodca lesnego oddzialu AL, to po bohaterskich kilku sezonach,
odszedl...z hukiem.

ocenił(a) serial na 8
gomi

jeszcze jakby zginął czołgając się nie zauważając miny, a tak z własnej głupoty ech

SnapeForever

Chcieli uśmiercić gościa to go uśmiercili trzymając się konwencji obowiązującej w polskich serialach vide Rysio z Klanu czy Hanka z M jak miłość. No mniej więcej tak to wygląda. Czołga się, czołga, nagle wstaje i bum. Bez sensu.

gomi

AL? Ludzie czytajcie więcej na temat II wojny światowej.

ocenił(a) serial na 8
KLAssurbanipal

Właśnie. AL powstała dopiero w 1944! I raczej wątpliwe, żeby Krawiec chciał w niej uczestniczyć. Mam nadzieję, że autorowi tematu po prostu się literki na klawiaturze zamieniły, w końcu k i l są tak blisko siebie.

ocenił(a) serial na 8
Krytykant

to była raczej Gwardia Ludowa później przekształcona w Armię Ludową. To jest odcinek 9 pierwszej serii.

ocenił(a) serial na 8
arek15

Wiem, chodziło mi o to, że Krawiec nie darzył komunistów sympatią. A zresztą GL też powstała dość późno, bo dopiero w 1942.

ocenił(a) serial na 6
Krytykant

GL to też nie była, bo ta powstała w 1942, a akcja I sezonu to 1941 r. W każdym razie "czerwona" partyzantka.

użytkownik usunięty
Krytykant

Aktor wcielił się w dwie różne postacie. Zagadka rozwiązana. Zresztą nie tylko on. Karolina Osmańska/Lola to dwie różne osoby, a grane przez tę samą aktorkę. Kolega Wandy z teatru był niemieckim żołnierzem w II sezonie. Najwyraźniej mamy w Polsce deficyt aktorów.

Dziwna sprawa. Przecież starczyłoby aktorów na te role.

Ja też się zastanawiałam nad tą Osmańską, ale w sumie to przecież może być ta sama postać, bo Lola to chyba skrót od Karolina :)

ocenił(a) serial na 8
nuttka19

No, to jeszcze da się wytłumaczyć, ale reszty aktorów już raczej nie. To tak jakby Adamczyk raz grał SSmana, a w innym sezonie AKowca.

ocenił(a) serial na 10
nuttka19

Po jej zabójstwie Brodowicz mówił, że była więźniarką Pawiaka... Więc możliwe, że to ta sama osoba, ale pewności nie ma,Zwróćcie uwagę, że na przyjęciu zaręczynowym Michała i Osmańskiej nie było Wandy, z którą właśnie Lola/Osmańska siedziała w celi. Być może to specjalny zabieg scenarzystów, bo gdyby Wanda była na tym przyjęciu, mogłaby rozpoznać Lolę.

Karolina Osmańska i Lola to jedna osoba.
Bodajże w ostatnim odcinku IV serii Brodowicz mówi, że Osmańska była agentem MI6, dała się zamknąć w Pawiaku aby wynosić stamtad informacje o więźniach.

użytkownik usunięty
ktb

Specjalnie obejrzałam ten fragment i faktycznie to ta sama osoba. Jakoś wcześniej mi to umknęło, jestem w szoku. Widać, że scenarzyści nie planowali tego podczas kręcenia II sezonu, bo nie widzę powodu dla którego wielka pani szpieg miałaby być chamska dla innych więźniarek. Chyba raczej nie miało to wpływu na zdobywanie informacji. Zresztą o rolę Karoliny ubiegały się inne aktorki, więc pomysł pewnie narodził się później.

ocenił(a) serial na 10

Po jej zabójstwie Brodowicz mówił, że była więźniarką Pawiaka... Więc możliwe, że to ta sama osoba, ale pewności nie ma,Zwróćcie uwagę, że na przyjęciu zaręczynowym Michała i Osmańskiej nie było Wandy, z którą właśnie Lola/Osmańska siedziała w celi. Być może to specjalny zabieg scenarzystów, bo gdyby Wanda była na tym przyjęciu, mogłaby rozpoznać Lolę.

ocenił(a) serial na 6

To była jakś zagadka? Napisałem to z przekąsem, że Krawiec zmienił poglądy w czasie wojny.

Natomiast Osmańska i Lola to jedna osoba, była mowa bodaj w ostatnim odcinku IV serii, że jako brytyjska agentka dała się zamknąć na Pawiaku.

ocenił(a) serial na 6
KLAssurbanipal

Mniejsza o to, nie wiem jaką nazwę miała komunistycza partyzantka w 1941 r.

ocenił(a) serial na 8
gomi

heh, śmierć Krawca była chyba jednym z nielicznych, jak nie jedynym efektem specjalnym w tym serialu. Facet wręcz rozpłynął się na ekranie.

ocenił(a) serial na 9
gomi

To pewnie miała być tragiczna scena, ale mnie raczej rozśmieszyła. Skojarzyła mi się ze Kojetem ze ''Strusia Pędziwiatra'', który myśli, że nic mu nie grozi, pułapka nie zadziwłała, a tu nagle BUM ;)

ocenił(a) serial na 6
Azzurro

haha dobre:D Rzeczywiście ten serial coraz bardziej przypomina bajkę, choc wychodzenie cało naszego Boysband"u z każdego zatrzymania przypomina bardziej pościg Toma i Jerrego:)

ocenił(a) serial na 1
gomi

chyba AK a nie AL

gomi

Nie AL tylko NOW i w tym odcinku bylo pokazane to ze ze inne organizacje niepodleglosciowe mialy za zle ze rzad londynski wspieral tylko AK a inne organizacje same musialy o siebie dbac, same musialy zdobywac pieniadze i bron. Stad pokazana jest kradziez zlota zakopanego w lesie.

adam7_filmweb

I to nie byla partyzantka komunistyczna, tylko partyzantka narodowa walczaca z komunistami wlacznie z bandytkami AL/GL

ocenił(a) serial na 8
gomi

Wiem, ze minęło już trochę czasu od kiedy wszyscy ekscytowali się serialem, dlatego małe są szanse, że ktoś jeazcze odpowie, ale spróbuję ;)
O tyle o ile w przypadku postaci Loli/ Osmańskiej wydaje mi się oczywistym, że to ta sama osoba ( choć faktycznie dziwne, że scenarzyści nie wykorzystali tego właściwie w żaden sposób) tak postać Krawca nie daje mi teraz spokoju. Dopóki nie weszlam na to forum byłam przekonana, że on po prostu zmienił funkcję. Przyznaję, że moja wiedza historyczna jest bardzo slaba, stąd moje pytanie - czy niemożliwym byłoby to, aby Krawiec z pierwszego sezonu i następnych był tą samą osobą ? Chodzi mi o kwestie polityczno/ poglądowo/ ideologiczne ? Czy te dwa ugrupowania się zupełnie wykluczały?
Jeśli tak to jest to zdecydowanie największy "fu**up" w tym serialu :|
Z góry dziękuję za rozwianie wątpliwości :)

ocenił(a) serial na 10
polokojo

Nie wykluczały się, wręcz przeciwnie - wraz z biegiem wojny wielu partyzantów trafiało tak jak Krawiec do AK.