PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470293}

Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 88752
7,5 11 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

Ogólnie miło, że powstają takie seriale, ale jako miłośnik seriali z lat 60-70 muszę wrzucić kilka uwag.
Przede wszystkim zżynanie pomysłów fabularnych z "Polskich dróg" - watęk Ryszkowskiego, to niemal kopia wątku Gorączki z PD - również wiele drobniejszych "podobieństw" w scenariuszu daje się co chwilę wyłapać (piszę na podstawie chyba pierwszych odcinków)

Język bohaterów uwspółcześniony, młodzi ludzie tak nie mówili przed wojną, mnie to razi.

Sporo niedoróbek w detalach o jakie warto zadbać w przypadku serialu historycznego: stroje (wygniecione czapki esesmanów), wdzianka naszych chłopaków, jak spod igły - ogólnie aparycja młodych aktorów taka za bardzo współczesna. W ogóle postacie hitlerowców jakieś takie bezbarwne, śmiesznawe wręcz - porównajcie z demonicznym Sewerynem czy Talarem w Polskich Drogach. Brakuje rozmachu w dekoracjach i charakteryzacji, ale rozumiem, że budżet itd

Zupełnie nie czuć atmosfery okupacyjnej, poczucia zagrożenia, dramatu młodego pokolenia. Ogólnie jest tak kolorowo i komiksowo, jeśli chodzi o fabułę.

Globisz ze swoją tuszą w roli pensjonariusza getta... W ogóle getto trochę przedstawione jak znośna dzielnica gorszej kategorii, a nie piekło na ziemi.

na plus: sam fakt, że taki serial powstał, muzyka, podoba mi się A. Pawlicki, ma coś z przedwojennego warszawskiego cwaniaka

ocenił(a) serial na 1
piopin

"ale rozumiem, że budżet itd"
A ja mam już dość zasłaniania się budżetem.... Podawałem już, linki do amatorskich filmików grup rekonstrukcyjnych które jakością wykonania bija na głowę polskie produkcie telewizyjne. Niestety odnoszę wrażenie że polskie filmy/seriale kreci się nadal tak jak w Misiu Bareii...przepasa się biało czerwoną szarfą o będzie polki dziedzic. byle po najmniejszej linii oporu. Zero zaangażowania...ZEROOO