PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470293}

Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 88922
7,5 13 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

Odcinek 11

ocenił(a) serial na 8

W sumie jestem świeżo po obejrzeniu tego odcinka.
Nie powiem że był najlepszym z dotychczasowych, ale przynajmniej się coś w nim działo.
Ogólnie cała seria "Powstanie" jest jakościowo beznadziejna - W wielu momentach nie czuć w ogóle
ducha powstania, które jakby w ogóle się nie toczyło, a wszelkie walki batalistyczne rozgrywają się
na jednym i tym samym gruzowisku oraz mamy wrażenie że w calutkiej Warszawie z Niemcami
potyczkuje się tylko grupa Bronka i Kmicica. Jedno trzeba im przyznać -> "AURA" serialu z tej trochę
niewinnej i wesołej zmienia się w mroczną - Nie mówię tutaj tylko o ewolucji piosenki przy napisach.
Przykładem jest choćby ten ostatni odcinek w którym pożegnaliśmy aż 4 postacie drugoplanowe.
A ta scena ze śmiercią Z. była naprawdę poruszająca (Oczywiście jak na serial) bo pokazała w 5
minutowym fragmencie wszystkie te negatywne emocje i cały dramat tego powstania - za co należą
im się brawa.

ocenił(a) serial na 6
Lodowy

Dokładnie, motyw z ojcem co spirytus ukradł beznadziejny i wepchany na siłe

ocenił(a) serial na 10
Lodowy

Cztery? zginęli Zosia, Wilk i Pabst został zabity przez Celinę

ocenił(a) serial na 8
maciekd_filmweb

Dokładnie Cztery.
Zapomniałeś chyba o majorze Słowińskim ?

ocenił(a) serial na 10
Lodowy

a sorka rzeczywiście. A jak ocenisz grę Musiała i Sawczuk, podczas sceny śmierci Zosi, ja już wcześniej wspominałem że zagrali ją b. dobrze.

ocenił(a) serial na 8
maciekd_filmweb

Tak jak napisałem powyżej :
Scena była naprawdę ujmująca, także dla odtwórców ról należą się brawa. Przyznam że nie znałem Musiała ze strony aktora dramatycznego, a tu proszę. Jeszcze kilka takich ról i wszyscy zapomną o jego wygłupach na planie rodzinki.pl . A co do Kasi Szczewczuk - w zasadzie do tej pory jedyne z czego zasłynęła to ładna buźka i jeszcze ładniejszy głos, także nie mam zastrzeżeń - nie każdy się musi urodzić aktorem kompletnym ;)

ocenił(a) serial na 10
Lodowy

zgoda, jeżeli chodzi o Musiała, to też zgoda, przylgnęła mu łatka rozwydrzonego nastolatka z Rodzinki.pl, a tu proszę w Czasie Honoru całkiem, przyzwoicie zagrał młodego żołnierza AK. Zastanawia mnie jedno jak by w takiej scenie zagrali Mroczki,
Co do Kasi Sawczuk, ładna z niej dziewczyna, głos ma rzeczywiście nie ziemski, ale tak jak w przypadku Musiała, zaczekajmy troszkę, na inne jej ambitne role, bo tak jak u Musiała to jej pierwsza rola w ambitniejszej produkcji TV.

ocenił(a) serial na 5
maciekd_filmweb

Mroczki zagrałyby SS-mannów :D

ocenił(a) serial na 8
andre_

dla takiego widoku pragnę, by powstała kolejna seria.

ocenił(a) serial na 10
naomi.clark

Mroczki oprócz MjM niejadaną się to żadnej roli

ocenił(a) serial na 10
Lodowy

A Wandy i Heleny jak nie było tak nie ma.

ocenił(a) serial na 8
KMC

Spokojnie, 2 odcinki do końca na pewno się jeszcze przewiną.

Lodowy

Tylko 1, ta seria ma 12 odcinków.

ocenił(a) serial na 8
janosik6

Heh, a to ci niespodzianka ;) Czyli przed nami ostatni odcinek w historii CH, szkoda .

użytkownik usunięty
Lodowy

Poważnie, scena śmierci Z. ujmująca? Dla mnie to było takie sztuczne i melodramatyczne... I powoli dochodzę do wniosku, że jedyną aktorką ze stałej obsady, która wiarygodnie wypada w napakowanych emocjami scenach tego typu jest Agnieszka Więdłocha, reszta to dno i wodorosty.

ocenił(a) serial na 10

Tu się z tobą niezgodę młodzi zagrali naprawdę bardzo dobrze w tej scenie.

użytkownik usunięty
maciekd_filmweb

Oczywiście masz do tego prawo :) Ja jednak zostanę przy swoim zdaniu, dla mnie cienizna.

ocenił(a) serial na 10

A dla mnie nie, scena tak pokazała że wbrew wielu heiterom, Musiał czasem ma przebłyski talentu, czekam na następne jego ambitniejsze role.

użytkownik usunięty
maciekd_filmweb

Ja go nie hejtuję, ale też żadnego "przebłysku talentu" nie zauważyłam jak do tej pory. Może się słabo przyglądałam, nie wiem...

ocenił(a) serial na 10

Ja widziałem w odcinku 11 Czasu Honoru: rozmowa z Jankiem, śmierć Zosi i rozmowa z Władkiem. Większość dalej go kojarzy przez pryzmat Rodzinki.pl

użytkownik usunięty
maciekd_filmweb

Cóż, ja nie. Sorry.

TVP nie wiedzieć czemu udostępniła ten fragment na swoje stronie więc już go widziałam. Czasami mniej znaczy więcej bo śmierć tej Zośki była by dużo bardziej przejmująca gdyby zwyczajnie umarła w tym dole z pozostałymi patrzącymi bezsilnie, bo nikt nie mógł po nią iść pod ostrzałem. Tymczasem zęby cierpły od podniosłej muzyki, momentów, okrzyków i przemów. Musiał i Sawczuk cóż, na pewno włożyli w to sporo serca ale to było na poziomie szkolnego przedstawienia. Dialog, który im wpakowano, nie pomógł. "Kocham cię", "Ja ciebie też!" Przy czym on dwa razy na nią burknął, a raz dla odmiany stwierdził, że jest "kochana". I już mamy love story. Scenarzystom (?) całkiem odbiło w tym sezonie.

I znowu czerwony barwnik unoszący się nad "trupem", a Władek jak się dorwał do radiostacji i ryknął w słusznym dowódczym gniewie, to oczywiście radziecka artyleria od razu zaczęła walić, aż się kurzyło.
Cuda, panie dziejku.

ocenił(a) serial na 8
Arya_2

Co do tego wyznania miłości to fakt fakt wyszło strrrrrrrrrrasznie sztucznie ;)

Lodowy

Obejrzałam cały odcinek.

Póki co chyba najlepszy, plus za zmianę scenografii - nareszcie - ta "kamienica na Wilanowskiej" to chyba była "kamienica na Wilanowskiej" z "Miasta 44" ;-) ostatnia, której bronili. Klatka schodowa wyglądała znajomo. Wypalone podwórka robiły wrażenie.
Kolejny plus za Bonaszewskiego. To jest aktor przez duże A, nawet najmniejszą rólkę, nawet przy najsłabszym scenariuszu i nawet mając za partnera Wesołowskiego z jego zagipsowaną twarzą, potrafi zamienić w klejnocik. Z drugiej strony to, co miał do powiedzenia Michałowi, było chyba najmocniejsze w całym sezonie.

Janek powiedział Apaczowi parę niegłupich rzeczy ale cały ten spicz sprawiał wrażenie sztucznie tam wciśniętego na zasadzie "A teraz pokazujemy rozgoryczenie powstańców". "Dla ciebie to wciąż jest zabawa?" zabrzmiało beznadziejnie głupio bo nie wiem co w wyglądzie zapuchniętego i posiniałego Musiała sugerowało, że się dobrze bawi. Zresztą sam Janek jeszcze dwa odcinki temu, zanim zagubił rodzinę wśród gruzów był cały "Hohoho jeszcze damy im popalić !" i"Hohohoho jeszcze Polska nie zginęła!", gorzej niż małolaty, a teraz nagle pozuje na 24 letniego starca. Jakby było mało mądrości Jankowych, to jeszcze Władek musiał dorzucić swoje trzy grosze "Każdy z nas ma swoje sekundy", eh mógłby konkurować z Paulo Coelho po prostu ;-)
Ze wszystkich tych dramatycznych przemów najlepiej wypadł Bolek mówiący Bronkowi, że ma dość. Tak po ludzku, siedząc z nim na progu wypalonego domu. To było takie naturalne.

"Wilk"poległ coś podobnie jak Andrzej "Morro". Scena ok poza tym, że Adam (a właściwie Pawłowski) zapomniał chyba, że ma grać.

Nawet nie będę wnikać jak Bronek przeżył ten granat zaledwie z malutką blizną na policzku w charakterze pamiątki.

ocenił(a) serial na 10
Arya_2

nie zgodzę się z tobą koleżanko.