Czy taka informacja pojawia się w książkach?
Wiemy, że Janek i Michał musieli być w podobnym wieku, skoro obaj przed wojną studiowali -
Janek architekturę, a Michał medycynę. Na początku serialu, tj. w 1941 mają stopnie
podporuczników po przeszkoleniu w Londynie. Bronek na pewno był od nich starszy o kilka lat,
bo i Wanda wygląda na o wiele od nich starszą, zwłaszcza że skończyła Szkołę Teatralną. No i
poza tym Bronek jest od chłopaków wyższy stopniem. Władek jest z nich wszystkich najstarszy.
Skoro wiosną 1945 Janek umarł w wieku 24 lat, to o ile lat młodsza mogła być od niego Lena?
Czy oni byli razem na roku przed wojną? No bo coś kojarzę, że rysowała portrety w I sezonie,
więc z tego wniosek, że albo marzyła, żeby iść po wojnie na architekturę, albo poznali się na
uczelni, a teraz w 1946 postanowiła dokończyć studia.
I to samo tyczy się reszty bohaterów. Czy wiadomo skądś, w którym roku się urodzili?
Janek to rocznik 1920 albo 1921.
Haha, wiek bohaterów to jeden wielki bigos. Na stronie głównej serialu (TVP) można wyczytać, że na początku serialu (1941) Bronek miał 28 lat, Władek 26, Michał 24, a Janek 20. Trochę nie przystaje to do treści samego serialu, w którym najmłodszy był Michał.
W samym serialu pada tylko data urodzenia Janka (1920), a ojciec Wandy ma jej zdjęcie z 1914, w wózku spacerniaku. W każdym razie ja tyle pamiętam. A Lena miała być chyba rówieśniczką Janka, bo studiowali razem.
A Michał na pewno był z nich wszystkich najmłodszy? To że się zachowywał jak dzieciuch, nie świadczy jeszcze o tym, że był najmłodszy. Skoro Wanda urodziła się jakoś w 1913, to by się może i ten jej wiek pokrywał z wiekiem Bronka, aczkolwiek nie spodziewałam się aż takiej różnicy wieku. No ale z drugiej strony Wanda miała już męża w 1941, czy tam byli po rozwodzie. Co do wieku Michała i Władka najmniej mi się to zgadza. Przede wszystkim gdyby Michał rzeczywiście miał 24 lata, to chyba byłby już po 5. albo 4. roku medycyny, to już by się na czymś tam znał.
Dzięki w każdym razie za inform. Nie zauważyłam jej na stronie.
Wanda według scenarzystów urodziła się aż trzy razy. W 1914, 1915 i 1918. Gratuluję!
Co do Michała to on miał być niby najmłodszy, ale wychodzi na to, że musiał być co najmniej w wieku Janka (czyli urodzić się w 1920), żeby mógł chociaż z rok tą medycynę postudiować (przy założeniu, że poszedł na studia w wieku 18 lat).
ale pamiętam jak Wandę przesłuchiwali na gestapo i pada tam data urodzenia 1909
W zapowiedziach pierwszego sezonu była informacja że Władek ma 30 lat (w 1941 r.), więc jest najstarszy, co chyba widać. Bronek pewnie jest ze dwa lata młodszy....
Z tym wiekiem w serialu jest coś nie tak. Przez cały pierwszy sezon myślałam że uznana aktorka i rozwódka Wanda ma co najmniej 30, a w drugim sezonie dowiedziałam się że urodziła się w 1918, czyli że ma tylko 23 lata. Skoro Michał i Janek studiowali przed wojną to mieliby co najmniej 19 lat w 1939, Michał wypadał zawsze jako ten najmłodszy, więc on mógł mieć 19, a Janek z 20-21, Lena (z moich wniosków) była w tym samym wieku skoro dużo mówiono o jej studiach. W tym serialu trudno powiedzieć kto, ile ma lat, ciągle się w tym mylą. Tak samo mylą się z imionami, na początku czwartego sezonu lektor wymienił imię Antek, co prawda Bronek w tym sezonie używał tego imienia, no ale bez przesady.
Wanda na przesłuchaniu na Gestapo mówi, że urodziła się w 1920, zaś w V sezonie jej ojciec Zawisza daje Helenie rodzinną fotografią, gdzie są oni + wózek z dzieckiem( Wandą), a Helena mówi, że to był 1918.. Z tym wiekiem są tu dziwne historie, nie pamiętam dokładnie, ale w książce było coś na temat studiów Janka, że przestudiował tylko jeden rok... Na początku V sezonu, gdy Janek wraca z Bolkiem z niewoli mówi, że urodził się w 1920, w chwili jego śmierci na nagrobku widnieje napis: ,,żył 24 lata", a wtedy był rok 1945... Czyli powinien mieć 25, ale można to tłumaczyć, że zginął przed 25 urodzinami.
No z tymi datami to jest tutaj nieźle pomieszane w jednym z odcinków Wanda dowiedziałem się nawet że wanda urodziła się w 1909.
Nie przypominam sobie, by kiedykolwiek taka data padła. Na pawiaku jasno powiedziała, że się urodziła w 1918r. Scena Zawiszy z Heleną rzeczywiście może być myląca, a to co wpisała w papierach w VI-tej serii nie brałbym na poważnie.
Tyle tych pomyłek w serialu że można by wymieniać i wymieniać, dobrze że przynajmniej imiona postaci są te same.