Hey, mam takie pytanie, czy było możliwe w podziemiu polskim, żeby taki szpieg jak Tadeusz mógł
wogóle wejść do organizacji? Przecież skoro był Niemcem, to sama nauka polskiego zajełaby mu
lata, i to jeszcze nigdy nie byłby w stanie mówić perfekcyjnie...z góry dziękuje za odpowiedz!!!
W książkach Jarosława Sokoła wszystko jest wyjaśnione. W drugiej części cyklu "czas honoru - przed burzą" jest zamieszczony dokładny życiorys Tadeusza. Wychowywał się przy granicy polsko-niemieckiej i uczęszczał razem z polakami do polskiej szkoły, więc po polsku mówił zupełnie tak samo jak rodowity polak. Przez to że był szykanowany przez polskie dzieciaki w szkole, znienawidził polaków i chciał im jak najbardziej zaszkodzić. Właśnie dlatego był on idealnym człowiekiem do przedostania się w struktury AK. To tyle jeśli chodzi o książkę, czy w rzeczywistości coś takiego miało miejsce, nie mam pojęcia.
super, dzięki za wyjaśnienie! właśnie oglądam powtórki trzeciego sezonu. I zastanwiałam się czemu nikt go nie rozszyfrował po akcencie, wymowie. Oczywiście w serialu wszyscy mówią po polsku, ale w rzeczywistości dałoby się wyczuć nienaturalny akcent.