PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399264}

Czysta krew

True Blood
2008 - 2014
7,3 75 tys. ocen
7,3 10 1 74707
6,5 8 krytyków
Czysta krew
powrót do forum serialu Czysta krew

Słuchajcie,
ciekawi mnie kilka spraw :)
Po pierwsze, skąd nagle wzięła się ta Portia? Skąd znała ją Sookie? Czemu tak nagle zostala wprowadzona do serialu? Czy w ksiazce bylo cos wiecej na ten temat?

Po drugie, ja nie zalapalam tego watku z czarownicami/wrozkami. Jak to jest ? Byly sobie wrozki, ale czesc z nich stala sie zla i zamienila w czarownice? A wlasciwie to nie czesc, tylko wszystkie? No bo nawet ta chrzestna mama okazala sie szakaradna... poza tym, po co im te "zbiory w ludziach"? Ja nic nie lapie... i o co chodzi tej niby krolowej Mab? Nie ogarniam watku. Pomocy!!! :)

Jaka jest roznica miedzy tymi wrozkami-wiedzmami, a ta wiedzma spalona na stosie, co zaatakowala Erica i Pam? To sa te same stworzenia, czy zupelnie inne? :)

I dla tych co czytali ksiazki (ja niestety nie...) Jason zamieni sie w Panterołaka? Co ta Debi kombinuje? Byl w ksiazce watek dziecka Arlene? Albo Luny - czym jest dziecko zmiennoksztaltnej i wilkolaka?? :)))

Pomozcie prosze w rozwianiu mych watpliwosci :))))

Kesti22

Czy ty w ogóle oglądałaś ten serial???

katia2424

Hmm.. udam, że nie dostrzegłam złośliwości, a Twoje pytanie poddyktowane jest ciekawością, czy oglądałam serial :) Tak, oglądałam, choć umknęły mi niektóre odcinki. Może też niezrozumiałam wszystkiego, bywa. :) Czy znasz zatem odpowiedzi na moje pytania? :) Zdaje się, że Tobie wydają się oczywiste, a mnie nurtują :)

Kesti22

I dobrze uznałaś, nie pytałam złośliwie, po prostu nie rozumiem, jak można oglądać serial i nie znać odpowiedzi na te pytania :D

katia2424

No a skończyło się tak, że ja zaspokoiłam Twoją ciekawość, a Ty mojej nie...

ocenił(a) serial na 7
Kesti22

Nie pamietam dokładnie bo ksiązki przeczytałam "na raz" i dosyć dawno ale z tego co pamietam to

Portia jest w ksiązkach od początku znaja się z Sookie ponieważ w Bon Temps wszyscy sie znają

co do twojego po drugie to tak pomieszałas ze nie wiem jak ci odpowiedziec

wróżki to jedno a wiedzmy to drugie wiedzmy to ludzie normalni z jakimś tam "darem" ale w sumie każdy może być wiedzmą a wróżki to istoty nadprzyrodzone

W ksiązce Jason zmienił sie w jakiegoś ludzio pantere wybryk natury

Debie pamietam ze zostałą podziabana nozyczkami przez Sookie i Zastrzelona ale nie pamietam dokładnie wątku wiem ze Debie probowała ją zabic kilkakrotnie

Wątku dziecka Arlene chybe niebyło albo nie pamietam

A Luny wogóle nie było w książce

Serial i ksiązka nie zawsze się pokrywają rozne wydarzenia nie są w takiej samiej kolejności niektóre postacie są w książce zabite inne wogole sie nie pojawiają takze ksiązka nie zawsze jest wiarygodnym spoilerem

KatVonR

Z tymi wróżkami Kesti chyba chodziło, że kiedy Sookie zorientowała się, żez bierają ludzi, one zamieniły się w te wiedźmole, a nie o to, że każdy, kto przyjdzie na sabat może sta się neromantą/czarwnicą/etc. I tak samo, jak Eric zabił Claudine (Claudette?) ona tez zamieniła się w wiedźme zanim się rozsypała.

tempestad

Dziekuje za odpowiedzi KatVonR :)
Temestad, dokladnie o to mi chodzilo :)) Dlaczego czesc wrozek jest wiedzmolami? I co oznacza, ze zbieraja ludzi?

ocenił(a) serial na 8
Kesti22

Wóżki nie są wiedźmami, Tak jak wspomniała w krolowa wróżek, wieki temu wrózki i wróże włóczyli się po ziemi i płodziły potomków, czyli takie hybrydy takie jak Sookie, pół-wróżka, pół-człowiek. Potem wampiry zorientowały się, że wróżki mogą pozwolić im chodzić w słońcu i zabrali się za nie, czyli wypili większość z nich, Te zo ocalały uciekły do tego świata w którym są teraz. Jeśli chodzi o rzniwa to chodziło o to, że teraz zbierają wszystkie pół-wróżki, żeby wampry nie urosły w siłę a ich gatunek przetrwał.

Wiedźmy to co innego, nie bardzo wiem jak to wyjaśnić, ale chodzi o to, że wróżki to gatunek tak ja wampiry i ludzie a wiedźmy to ludzie, którzy za pomocą formułek mogą coś zrobić.

CAROLL_2

Ahh, teraz mi się rozjaśniło :) Dziękuję! CZyli wrózki w rzeczywistości mają taki "wiedźmowaty" wygląd, a dzięki "magii" mogą wyglądać pięknie?

ocenił(a) serial na 8
Kesti22

No mniej więcej tak:) wróżki wydają sie ludzom przepiękne i pociągające, czy jest magia czy ich urok osobisty maskuje ich prawdziwe wygląd nie umiem powiedzieć :/
Chociaż patrząc na Barrego widać, że hybrydy nie do końca odziedziczyły piękny "wygląd" w ludzkiej postaci ;)

P.S. miało być napisane żniwa, sorry za ort.

ocenił(a) serial na 8
KatVonR

jeśli chodzię o Lunę, to Ona była w książce tylko inaczej przedstawiona, odwoziła kiedyś Sookie do domu po którejś akcji (nie wiem w którym to było tomie). I wtedy Luna wspomniała Sookie, że zmiennokształtnych jest dużo więcej i spotykają się itp. więc wynika z tego, że Sam przyłączył się grupki wsparcia zmiennokształtnych.

ocenił(a) serial na 7
CAROLL_2

musiałam nie zapamietac "zaliczałam" te ksiązki wiec duzo treści mi wypadło

Kesti22

Portia w książce była jakąś zahukaną nunią o ile pamiętam

ocenił(a) serial na 9
Kesti22

o wróżkach i wiedźmach powinnaś wiedzieć już wszystko, co chciałaś. a teraz inne kwestie:
Portia jest w książkach od początku. jest taką zarozumiałą zołzą. nienawidzi wampirów.
Luna pojawia się na moment w drugiej książce. nie jest to jakaś bardzo ważna postać. w serialu ją rozbudowali oraz zmienili.
Jason zmienia się w panterołaka (serial), pumołaka (książka). Ci, którzy odziedziczyli gen pumo-panterołactwa jak Crystall są w stanie zmieniać się w pumę-panterę. Jason został ugryziony, więc może się przemieniać tylko w częściowo, w hybrydę pumy i człowieka. tak jest w książce. w serialu będzie się zmieniał w panterę jak reszta. jest natomiast pewna różnica w odniesieniu do książek odnośnie Crystall. w książce to nie ona przemienia Jasona. w książce Crystall i Jason pobierają się, ale nie jest mu wierna. mimo to zachodzi w ciążę z nim. ginie ukrzyżowana.
Debbie kończy swój żywot na czwartej książce. w serialu pewnie w obecnym sezonie. będzie próbowała zamordować Sookie. Alcide wyrzeknie się jej, co w świecie zmiennokształtnych jest bardzo poważną sprawą. obwini za wszystko Sookie, zaczai się na nią w jej domu z pistoletem. Eric osłoni ją własnym ciałem, a później zabiją Debbie i zakopią jej ciało w lesie.

raven46

Dzięki Raven za wyczerpującą odpowiedź! Aż nabrałam ochoty, aby samej przeczytać serię o Sookie... Czy czytałaś książki w oryginale, a może tłumaczenia? A jeśli tłumaczenia, to tez z empiku? Przejrzałam na różnych forach informacje i az roi się od uwag na temat kiepskiej jakości tłumaczeń tej serii w empiku...

użytkownik usunięty
Kesti22

ja też nabrałam ochoty na przeczytanie serii:P i chyba tak zrobię^^

ocenił(a) serial na 8
Kesti22

Wydawnictwo MAG nie popisało sie tłumaczeniem, więc powiem szczerze, że nie warto wydawać na nie pieniędzy... lepiej wypożyczyć z biblioteki, albo pożyczyć od kogoś. W oryginale niby lepiej, ale książki same z siebie są mniej ciekawe i mniej przemyślane niż serial, ale pomagają zrozumieć skąd biorą się niektóre postacie w serialu (np. Portia, Luna itp).

ocenił(a) serial na 7
raven46

a potem chyba było ze demon wyniuchał debbie ciekawe czy demony też będą w serialu

ocenił(a) serial na 7
KatVonR

albo moze to nie była debbie w ksiązce sookie co chwila kogoś zabijała xD

ocenił(a) serial na 9
KatVonR

Rzeczywiście książki różnią się od filmu,jednak nie aż tak bardzo. Po prostu w książkach jest wielu bohaterów,ich wszystkich dać do serialu ciężko. Parę spraw jest inaczej przedstawionych, w książce na przykład Bill nigdy nie został królem,zawsze był w hierarchi niżej niż Eric. Niemniej jednak książki są bardzo interesujące, a już na pewno zadowolą wszystkie fanki pary Eric-Sookie

ocenił(a) serial na 10
sara__m

Dokładnie w książce Debbie zostaje zastrzelona przez Sook a Eric ją zakopuje !! Portia w książce występuje ale jest opisana nie dość że zołzowata to na dodatek nie brakuje jej zbędnego ciałka o ile dobrze pamiętam... W książce Bill nie jest królem za to jest właścicielem jakiegoś centrum handlowego w którym pracuje Tarra ... Crystall fakt zachodzi w ciąże ale jeśli dobrze pamiętam to później poroni... Poza tym Jeson zostaje porwany przez tego chłoptasia Crystall która o niczym nie wie, przetrzymuję go w jakiejś szopie czy gdzieś poza tym kiedy ma nastąpić jego przemiana opiekuje się i tłumaczy mu wszystko ten cholerka zapomniałam jak ona się nazywa ten ojciec Crystall a przecież w serialu zostaje on zastrzelony....

ocenił(a) serial na 9
ollcia020

crystall rzeczywiście poroni. ale potem ponownie zachodzi w ciążę. mogę się mylić, ale wydaje mi się, że ginie ukrzyżowana przez wróża, który był ojcem dziecka claudine, która także zostaje zamordowana będąc w ciąży

ocenił(a) serial na 9
raven46

sam się zakręciłem. Crystall ginie ukrzyżowana przez wróżki, ale jej mordercą nie był facet Claudine

raven46

Crystal zabili jacyś ludzie którzy nie mogli zaakceptować zmiennokształtnych, po ich ujawnieniu się, a nie wróżki, o ile dobrze pamiętam i nawet Arlene im w tym pomagała chyba, nie pamiętam, ale na pewno chciała im potem pomóc ukrzyżować Sookie.

ocenił(a) serial na 9
katia2424

fellowdhip of the sun byli podejrzani o zamordowanie Crystall, ale okazało się, ża zabił ją klan wróżek, którzy wykańczali ludzi z domieszką krwi wróżek. a Crystall była w ciąży z Jasonem, który jest w 1/8 wróżem. ten sam klan wróżek porwie Sookie i będzie ją torturował, aby zmusić jej prawdziwego dziadka wróża do poddania się

raven46

a claudine to wróżka chrzestna sookie? Ta, ktora zostala zabita przez erica?

Kesti22

Tak i w serialu zabił ją Eric.

ocenił(a) serial na 9
ollcia020

chodzi Ci o calvina norrisa. z tym, że w książce był wujkiem Crystall. i nie był z niego taki beznadziejny typ. w końcu Sookie lubiła go (przynajmniej do czasu), a on się w niej bujał

ocenił(a) serial na 9
KatVonR

demon pojawił się. i wyczuł coś w lesie, ale było to ciało jego siostrzenicy. pół-demonki, która pojawiła się tam, żeby poinformować Sookie o prawdziwej śmierci jej kuzynki Hadley.

ciekawe, jak zorganizują kolejny sezon. prawdopodobnie będzie się totalnie różnił od książek. o ile wątek Jasona, który jest podejrzewany o mordowanie zmiennokształtnych jest możliwe to ciekawe, jak poradzą sobie z całym wątkiem pracy Sookie dla królowej Sophie Ann skoro królowa już nie żyje. chyba, że zamiast niej Sookie będzie pracowała dla króla Billa

ocenił(a) serial na 10
raven46

Tak chodziło mi o Calvina :D :D Też jestem ciekawa kwestii pracy Sook i ciekawi mnie jeszcze to czy w serialu uśmiercą też jej kuzynkę bo przecież w książce ona została zabita a poza tym Hadley była w książce wampirzycą więc jestem ciekawa czy tą kwestią coś zrobią czy jej w ogóle nie poruszą :) Tak Claudine była matką chrzestna Sook... Poza tym bardzo wkurza mnie wątek królowania Billa gdyż w książce praktycznie nie ma go w 4 tomie pojawia się dopiero pod koniec i powiem szczerze była bym bardzo uradowana gdyby do serialu to przenieśli nie nie musiała bym go oglądać bo tylko się irytuję ;/

ollcia020

A czy w książce Claudine także zginęła wyssana przez Erica? Bo z tego, co tutaj piszecie, chyba jej watek byl jest duzo bardziej rozbudowany: ciaza, jakis facet... chyba, ze dopiero po jej smierci sie okaza te rzeczy :)
Aha, i widze, ze w ksiazce Sookie ma jakies powiazania z grupa panterolakow, a w serialu wyglada, jakby sie w ogole nie znali :)

ocenił(a) serial na 10
Kesti22

Ja czytałam na razie tylko 6 cz 7 tomów więc nie wiem jak jest potem ale w tym częściach co czytałam nie było wzmianki że Eric ją wyssał... Poza tym w książce Claudine znaczy się jej wątek jest bardziej rozbudowany w książce Sook widuje się z nią często i dość często nawet widuje się z jej bratem bliźniakiem nawet na jego prośbę pozowała z nim do jakiś zdjęć :D Tak można powiedzieć, że ma powiązanie... Calvin czyli wujek Crystall można powiedzieć starał się o względy Sook nawet chciał z nią być czy coś takiego :)

ocenił(a) serial na 9
Kesti22

Claudine ginie w 8 lub 9 tomie. miała urodzić dziecko wróża, co ostatnio rzadko się zdarzało (chodzi o dziecko, którego oboje rodzice są wróżkami). zginęłą zabita przez inny klan wróżek, którzy nie tolerowali mieszania ras z ludźmi. dlatego też porwali oraz torturowali Sookie. Claudine, która w książce jest jak najbardziej pozytywną postacią, umarła podczas ratowania Sookie

Kesti22

W książce Claudine zginęła w walce wróżek, i w ogóle jej wątek był przedstawiony bardziej szczegółowo, a co do panterołaków w książce to jest w ogóle inaczej przedstawione niż w serialu, w książce są jakby bardziej przyjaźnie nastawieni, przynajmniej Calvin, jest on przyjacielem Sookie, a w serialu Sookie nie ma nic wspólnego z panterołakami.

ocenił(a) serial na 10
katia2424

Dokładnie panterołaki są przyjaźniejsze niż w serialu :) No ja niedługo muszę się zabrać za czytanie dalszych części :)

ocenił(a) serial na 7
raven46

no tak wiedziałam ze gdzieś dzwoni ale nie w którym kościele mysle ze spowodowane jest to tym ze czytając ksiązkę stworzyłam swoje własne Bon Temps i własnych bohaterów i po prostu aktorzy nie pokrywają się z mim wyobrażeniem i nie potrawie dobrze ich połączyć i skojarzyc faktów dlatego książka i serial to dla mnie dwie różne bajki ;)