Czytałam pierwszą część i była dość podobna do serialu. zamierzam przeczytać resztę zaczynając od części która zaczyna się po 3 sezonie serialu. to będzie normalnie 4 część książki? duża jest różnica pomiędzy 2 i 3 sezonem a książkami? Z góry dzięki za odpowiedź =)
Radzę Ci czytać po kolei, nie przeskakuj od razu do czwartego tomu. Pierwszy sezon i pierwszy tom są bardzo podobne, ale im dalej tym więcej rozbieżności. Przede wszystkim w książkach świat jest pokazany z perspektywy Sookie, nie ma tylu wątków pobocznych i tak rozbudowanych jak w serialu.
Książki nie są bardzo długie, więc polecam Ci z całego serca przeczytać najpierw te dwa tomy, zanim zabierzesz się za resztę :) Wiele rzeczy jest innych niż w serialu i możesz mieć problemy, jeśli opuścisz poprzednie tomy.
okej. tak zrobię. dzięki. z tego co pamiętam to w 1 części nie było niektórych postaci jak np Tara i Lafayette. Pojąwią się czy w ogóle ich nie będzie? Bo Tara mnie trochę irytuje w tym serialu.
Tak, Tara się pojawi później, ale nie będzie aż tak ważną i tak irytującą postacią ;P Za to mogę Ci powiedzieć już teraz, że z ludzkich bohaterów najbardziej wkurzy Cię Arlene w późniejszych tomach ;] Po przeczytaniu książek przestałam lubić serialową Arlene, taka byłam wkurzona na jej książkową wersję XD
Ktoś już zakładał taki temat:
http://www.filmweb.pl/serial/Czysta+krew-2008-399264/discussion/Pytanie+do+czyta jących,1459137
Faktycznie, sorki, nawet nie pomyślałam żeby sprawdzić ;P po 1 rozdziale 2 części już wiem, że Lafayette też nie będzie główną postacią. Szkoda
ja zaczęłam czytać książkę po obejrzeniu połowy 3 sezonu i muszę stwierdzić, że książki mi jakoś nie spodobały, nie wciągnęły mnie. Tak samo jak serial czysta krew, dla mnie robi się nudny. Nie wiem jak bardzo się różnią książki i serial, ale nie zamierzam dłużej czytać ani oglądać serialu.