Zastanawiam sie nad paroma aspektami dotyczacymi serialu , które nie zostały tam dokładnie wyjaśnione :
1) To jak w końcu ludzie stają się wampirami ? Niby przez ugryzienie , a potem przez wypicie wampirzej krwi ( tak jak został zmieniony Bill przez tą kobietę ). OK , tylko , że Dawn i ta druga dziewczyna która zgineła były ugryzione przez wampiry i jakoś nimi się nie stały. Z kolei Sookie piła krew Billa i jedyne co się stało to diametralna poprawa jej zdrowia. Wiec ?
2) Moze to glupie ale w serialu jasno okreslone jest , ze wampiry maja swoja partie , wyszly z ukrycia , itd. Jedno mnie tylko zastanawia - skad maja pieniadze na placenie rachunkow w knajpach , samochody , itd. ? Idealny przyklad to Bill - jego jedyne zajecie to w sumie widywanie sie z Sookie i spedzanie samotnych wieczorów w domu , mimo tego ma fajne ciuchy , skad bierze pieniadze na placenie rachunkow w lokalach , jezdzi BMW ...
Macie jakies pomysly ?
nad pierwszym sama się zastanawiałam. to jest w ogóle nie wiadome. może cokolwiek stanie się jaśniejsze po przeczytaniu książek, na których oparty jest serial.
a co do dwójki, hm.
brak pomysłów.
co prawda jestem dopiero po kilku odcinkach (dzięki HBO) ale w necie znalazłam sporo informacji na temat przyszłych odcinków i trochę mnie zdziwił fakt że Bill wchodzi do domu Sookie "bez zaproszenia", a przecież sam informował ją że to jest niemożliwe (no chyba że to jest wytłumaczone w odcinkach których jeszcze nie widziałam...)
co do kasy Billa to może sprzedaje rzeczy, które zbierał przez te długie lata,a one są obecnie antykami, a wiadome że takie starocie to swoje kosztują :)
1) Człowiek staje wampirem nawet nie tyle po ugryzieniu , ile w sytuacji gdy wampir wypija tak dużą ilość krwi, że może umrzeć. Następnie podaje mu się krew wampira, a potem zostaje pogrzebany razem ze stwórcą w dole. Co do Dawn i Maudette- one zostały tylko ugryzione i właściwie "spróbowane", a same nie piły krwi. Sookie piła krew, ale nie została wtedy ugryziona, a nawet jeśli później zostaje ugryziona przez Billa, to są to niewielkie ilości.
2) Dobre pytanie. Rozumiem skąd pieniądze ma Eric- w końcu prowadzi knajpę. Ale reszta to dla mnie wielka zagadka.:)
Tak. W 11 odcinku jest mowa o tym, że oprócz wypicia ludzkiej krwi i oddania swojej wampirzej krwi(soku) człowiekowi trzeba być jeszcze z tym człowiekiem wspólnie pogrzebanym i tam (w grobie) też dochodzi do jakigoś procesu, bo cytując za Billem ,,gdy byliśmy pogrzebani użyczyłem ci swojej esencji życia" (lub coś w tym rodzaju, nie chodzi o seks). Sam Bill przyznaje, że jest w tym coś z magii, ale o co dokładnie chodzi- nie wiadomo.
Jeśli chodzi o drugie pytanie, to Eric prowadzi klub Fangtazja, a inne wampiry ...no cóż chyba przez stulecia nauczyły się zarabiać(może na papierach wartościowych...albo wykorzystują umiejętność zauroczania, aby wyciągać pieniądze od ofiar...ale to tylko moje spekulacje)
Jeśli one są strasznie szybkie że nie widać nawet jak biegną to co za problem coś ukraść ?? A zresztą jeśli żyjesz 100 lat i włożysz jakieś pieniądze do banku to one trochę się pomnożą stwierdziła bym nawet że bardzo.