PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399264}

Czysta krew

True Blood
2008 - 2014
7,3 75 tys. ocen
7,3 10 1 74705
6,5 8 krytyków
Czysta krew
powrót do forum serialu Czysta krew

Zastanawiam sie nad paroma aspektami dotyczacymi serialu , które nie zostały tam dokładnie wyjaśnione :

1) To jak w końcu ludzie stają się wampirami ? Niby przez ugryzienie , a potem przez wypicie wampirzej krwi ( tak jak został zmieniony Bill przez tą kobietę ). OK , tylko , że Dawn i ta druga dziewczyna która zgineła były ugryzione przez wampiry i jakoś nimi się nie stały. Z kolei Sookie piła krew Billa i jedyne co się stało to diametralna poprawa jej zdrowia. Wiec ?

2) Moze to glupie ale w serialu jasno okreslone jest , ze wampiry maja swoja partie , wyszly z ukrycia , itd. Jedno mnie tylko zastanawia - skad maja pieniadze na placenie rachunkow w knajpach , samochody , itd. ? Idealny przyklad to Bill - jego jedyne zajecie to w sumie widywanie sie z Sookie i spedzanie samotnych wieczorów w domu , mimo tego ma fajne ciuchy , skad bierze pieniadze na placenie rachunkow w lokalach , jezdzi BMW ...

Macie jakies pomysly ?

ocenił(a) serial na 10
gsitune

nad pierwszym sama się zastanawiałam. to jest w ogóle nie wiadome. może cokolwiek stanie się jaśniejsze po przeczytaniu książek, na których oparty jest serial.

a co do dwójki, hm.
brak pomysłów.

gsitune

co prawda jestem dopiero po kilku odcinkach (dzięki HBO) ale w necie znalazłam sporo informacji na temat przyszłych odcinków i trochę mnie zdziwił fakt że Bill wchodzi do domu Sookie "bez zaproszenia", a przecież sam informował ją że to jest niemożliwe (no chyba że to jest wytłumaczone w odcinkach których jeszcze nie widziałam...)

co do kasy Billa to może sprzedaje rzeczy, które zbierał przez te długie lata,a one są obecnie antykami, a wiadome że takie starocie to swoje kosztują :)

ocenił(a) serial na 7
mini_one

Sooki zaprosiła go tylko raz i działa to do momentu odwołania zaproszenia:)

Sol_80

Dzięki serdeczne za wyjaśnienie sprawy :)

ocenił(a) serial na 8
gsitune

1) Człowiek staje wampirem nawet nie tyle po ugryzieniu , ile w sytuacji gdy wampir wypija tak dużą ilość krwi, że może umrzeć. Następnie podaje mu się krew wampira, a potem zostaje pogrzebany razem ze stwórcą w dole. Co do Dawn i Maudette- one zostały tylko ugryzione i właściwie "spróbowane", a same nie piły krwi. Sookie piła krew, ale nie została wtedy ugryziona, a nawet jeśli później zostaje ugryziona przez Billa, to są to niewielkie ilości.
2) Dobre pytanie. Rozumiem skąd pieniądze ma Eric- w końcu prowadzi knajpę. Ale reszta to dla mnie wielka zagadka.:)

ocenił(a) serial na 10
moscoviada

hm, na pierwsze pytanie odpowiedź jest w 11 odcinku :)

gsitune

Tak. W 11 odcinku jest mowa o tym, że oprócz wypicia ludzkiej krwi i oddania swojej wampirzej krwi(soku) człowiekowi trzeba być jeszcze z tym człowiekiem wspólnie pogrzebanym i tam (w grobie) też dochodzi do jakigoś procesu, bo cytując za Billem ,,gdy byliśmy pogrzebani użyczyłem ci swojej esencji życia" (lub coś w tym rodzaju, nie chodzi o seks). Sam Bill przyznaje, że jest w tym coś z magii, ale o co dokładnie chodzi- nie wiadomo.

Jeśli chodzi o drugie pytanie, to Eric prowadzi klub Fangtazja, a inne wampiry ...no cóż chyba przez stulecia nauczyły się zarabiać(może na papierach wartościowych...albo wykorzystują umiejętność zauroczania, aby wyciągać pieniądze od ofiar...ale to tylko moje spekulacje)

ocenił(a) serial na 10
sarah_22

Jeśli one są strasznie szybkie że nie widać nawet jak biegną to co za problem coś ukraść ?? A zresztą jeśli żyjesz 100 lat i włożysz jakieś pieniądze do banku to one trochę się pomnożą stwierdziła bym nawet że bardzo.

dominika1092

No to kwestie przeobrazania w wampira powiedzmy ze sobie wyjasnilismy ;)
Co do drugiego pytania - najbardziej obstawialbym ta Twoja sugestie z odkladaniem kasy w banku itd. Wydaje sie najbardziej logiczna ;)