Zainteresowałem się serialami o wampirach , widzę że ostatnio są szczególnie popularne i szczególnie true blood ale pamiętnik za to jest o wiele wyżej w rankingu ? Jaki serial polecicie mi bardziej ? Pozdrawiam.
Skoro lubisz Dexa, to są duże szanse, że TB Ci się spodoba. Kilka odcinków wyreżyserował Michael Cuesta, czyli główny reżyser pierwszego sezonu Dextera. W obu serialach można uświadczyć czarny humor. Czysta krew to czysta rozrywka dla ludzi zmęczonych grzecznymi serialami. Jest krew, seks, tajemniczość i duszny południowo-amerykański klimat.
Pamiętników nie oglądam, ale wydają się być ugrzecznioną wersją TB dla nastolatków [stąd większa popularność i wyższa pozycja w rankingu].
PS.Polecam Breaking Bad
Tak, Pamiętniki są grzeczniejsze, ale nie znaczy, że gorsze ;P Jak dla mnie TB nigdy nie będzie się równał z poziomem Dextera...
Jestem fanką TB gdzieś od połowy drugiego sezonu - pierwszy był dla mnie totalną porażką, a wampiry wydawały mi się bardzo nierealne, sztuczne, plastikowe. Tak na prawdę wciągnął mnie dopiero trzeci sezon :)
Ja też uważam, że nie jest to poziom Dexa, bo nawet kicz zamierzony, pozostaje kiczem. Drugi sezon był najlepszy, dzięki postaci Godrica. Maryann też dawała radę. A Jason [i jego przygody] powodował u mnie niekontrolowane ataki śmiechu ;D W trzecim sezonie gdzieś się to zagubiło.
Każdy z nich jest inny.
Pamiętniki są bardziej "grzeczne" niż Czysta Krew. :) Niektórych razi duża ilość seksu, wyuzdania, przekleństw itd. w TB.
Jeśli chodzi o fabułę, to wolę Pamiętniki - historia jest ciekawsza i konkretniejsza.
Co do 'dreszczyku emocji' to jednak Czysta... potrafi go zagwarantować o wiele bardziej :)
Z seriali o wampirach bardzo też lubię 'The Gates' - na początku wydaje się trochę sztuczny, ale później się rozkręca. Główna para tamtejszych wampirów - Dylan & Claire - jest moją ulubioną ze wszystkich filmowych obrazów, które kiedykolwiek widziałam. Mają w sobie "to coś" :)
Wszystko zależy od Twoich upodobań :) Jeśli na prawdę interesują Cię wampiry to zaczęłabym od 'The Gates', później 'Pamiętniki...' i na końcu 'Czysta...' - takie "zdrowe" dawkowanie emocji ;P Powiem Ci na koniec jeszcze jedno - żaden z tych trzech nie przypomina przesłodzonego 'Zmierzchu' - prędzej, czy później w każdym wychodzi na jaw prawdziwa, mroczna natura wampirów.
Pozdrawiam :)
Nie tyle co interesuję się tematyką wampirów co po prostu chcę właśnie sprawdzić czy ta tematyka jest ciekawa , na 2 seriale(może jeszcze na 2 się znajdzie ale nie na 2 o tej samej tematyce) nie mam czasu , Breaking Bad zamierzam zacząć oglądać w tym tyg ;D Seks,przekleństwa,brutalność to mi się w serialach podoba , teraz bardzo dużo seriali to ma zaczynając od Dextera kończąc na Spartakusie , lubię po prostu realizm, ale fabuła musi być ciekawa i wciągająca żeby każdy odcinek zachęcał cię do następnego :P
To w takim razie polecam TB, a nie Pamiętniki - nie obiecuję jednak, że od razu Cię wciągnie :)
Dzięki wam za rady ;D A możecie teraz np w punktach napisać zalety obu seriali bez wad żebym podczas oglądania specjalnie ich nie szukał, np :
TB : Brutalność
TVD : Ciekawa fabuła
i także gdzie fabuła jest ciekawsza ;-) Dzięki i pozdro.
Zarówno jeśli chodzi o TB jak i VD, to nie wyszło jak na razie zbyt dużo odcinków. 3 sezon TB skończył się niedawno (każdy po 12 odcinków), następny będzie dopiero w czerwcu. VD na razie wydał 1 pełny sezon (22 odcinki) i dwa odcinki następnego. Możesz najpierw obejrzeć jeden, potem drugi, jeśli ta tematyka Ci przypasuje. Lepiej zacząć od VD. Co prawda serial ten jest łagodniejszy od TB, ale też nie stroni od przemocy. Poza tym ma ciekawy, mroczny klimat, dużo jest w nim tajemnic skłaniających do myślenia. Jeśli lubisz takie klimaty to powinien Ci się spodobać. W TB jest sporo przemocy i seksu, ale tylko w 1 sezonie. Potem jest tego znacznie mniej (a może się przyzwyczaiłam?:D), ale za to więcej akcji. W każdym razie nie uważam tego serialu za aż tak pikantny jak niektórzy sądzą, a już na pewno nie uważam aby był niesmaczny, czy obrzydliwy. To po prostu serial dla dorosłych i tyle. No i co istotne, w obu serialach najważniejszy jest wątek miłosny. Cóż, trudny wybór. Możesz najpierw obejrzeć jeden, potem drugi lub też obejrzeć najpierw kilka odcinków VD, potem kilka odcinków TB i kontynuuować ten, który bardziej Ci podejdzie.
W TB masz dokładnie to co sam Kolego wymieniłeś, czyli seks&brutalność&przekleństwa;)
Tak jakbyś oglądałXD
VD mają fajny klimacik, ale są bardziej lajtowe. Dużo bardziej;)
BTW, zapraszam sympatyków obu seriali na forum VD! Brakuje tam Was, a tu powoli zaczyna się robić mały zastój ;p
Obejrzałem True Blood - Bardzo dobry
Obejrzałem Gates - dobry, mniej więcej od połowy jedynego sezonu twórcom udał się efekt "wciągnięcia widza" (zupełnie jak we wszystkich sezonach True Blood)
Jeżeli ktoś docelowo natomiast będzie chciał obejrzeć właśnie te trzy seriale, to chyba powinien zacząć od Pamiętników bo są: a) najbardziej drętwe, b) skierowane do widza 15-20 (sporo przemyśleń o życiu małolata, wypowiadanych w myślach podczas pisania pamiętnika siedząc na parapecie i ściskania się z rówieśniczkami), a to specyficzny rodzaj kina, jest tego znacznie więcej niż w Gates z tego co widzę.
Może inaczej bym odbierał ten serial (Kroniki) gdybym właśnie od niego zaczął, teraz ciężko jest mi przemóc się do oglądania kolejnych odcinków.
Po chwili zastanowienia powiem tak:- Na dobrą sprawę w ogóle można darować sobie Gates, bo nie ma sensu oglądać choćby i udanego, ale serialu jakby na to nie patrzeć porzuconego przez twórców. Chyba że ktoś chce zmarnować 13 h na oglądanie czegoś, czego zakończenia nie pozna, bo pierwszy sezon tak na prawdę rozgrzebuje prawdziwą fabułę. Teraz mając czas na jeden serial wybrałbym True Blood. Gdybym miał natomiast obejrzeć oba, to najpierw obejrzałbym Kroniki, potem True Blood na deser.
Hmm, według mnie to oba seriale są dobre. VD są dla nastolatek, które chcą wierzyć, że nie wszystko kończy się tragicznie i że istnieją happy endy. Po za tym jest przewidywalny...
A TB jest prawdziwe. Jest akcja, ciągle coś się dzieje i nie jesteśmy w stanie przewidzieć, co się stanie. Także, na dłuższą metę, polecam True Blood.
Może i jest w większości dla nastolatek ale ja nie jestem nastolatkiem a serial mi się podoba, ma bardzo ciekawą fabułę, oglądałem 1 odc TB i jakoś słabo mi się podoba, wampiry mają kły jak z plastiku, i wampir który dał się złapać jakimś tam cieniasom co chcieli jego krwi i ogólnie dużo odcinków jest do nadrobienia więc nie wiem czy kiedykolwiek zacznę oglądać ten serial.
już kilka razy próbowałam się zabrać za TB. zawsze kończyło się na pierwszym odcinku. jakoś ten serial nie był w stanie przyciągnąć mnie przed komputer.
zapewne będę jeszcze próbowała do niego wrócić, może się w końcu przełamię. plusem jest fakt, (tyle ile moge stwierdzić po pierwszym odcinku) że hot trzynastki na pewno nie będą szaleć tylko za piękną twarzyczką głównych bohaterów. Bynajmniej mi się oni nie podobają ;p
A mi sie bohaterowie podobają bardzo : ) Na początku mi sie nie podobali, Bill mi sie po prostu wydał śmieszny. Fakt, nie wyglądają jak stereotypowi idole nastolatek, ale te ich role sprawiają że mają ''to coś'' w sobie.
Zacznij oglądać, ja 3 pierwsze odcinki sie przełamałam, bo też mnie nie wiadomo jak nie zainteresował, ale później jak sie wciągasz w ten świat to oglądanie serialu wygląda zupełnie inaczej.
Miałam tak samo. Oglądałam pierwsze docinki i dałam sobie spokój, bo nic w tym serialu nie zobaczyłam. Potem jednak postanowiłam obejrzeć chociaż całą pierwszą serię i wciągnęło mnie na dobre ;] Z tego co wiem wiele osób zniechęciło się po pierwszych odcinkach a potem całkowicie zmieniło zdanie...dlatego radzę tak szybko się nie zrażać i pooglądać trochę więcej niż 1-2 odcinki ;D Mi też bohaterowie baaardzo się podobają właśnie dlatego, że nie są tak plastikowo piękni jak w innych tego typu produkcjach ;P
...ja, już dawno przeczytałem "Wywiad z wampirem" Anne Rice, i wtedy się tym zaraziłem, to było na długo przed tym nim nakręcili film. Dla mnie "Czysta Krew" jest najlepsza, szczególnie trzeci sezon, bo idzie w tym, moim ulubionym klimacie. "Zaćmienie" oraz podobne mu seriale...... nie widziałem "Pamiętników..."
Hm.
Przyznam Ci się, że oglądając rzeczoną scenkę - też miałam podobne odczucia.
Myślę se: No co jest kurde?! Wielce wampir;), zdawałoby się na oko kumaty, a tak łatwiutko dał się rozłożyć na łopatki??
I to jeszcze komu! Dwóm burakom;) Ale cienkie te wampajersy w TB, hihi.
Tylko właśnie w tym cały szkopuł, że to nie jest to, na co wygląda;) Nie chce Ci tu spoilerować, gdybyś przypadkiem jeszcze kiedyś poczuł jednak chętkę na kontynuowanie przygody z TB. Wspomnę tylko, że w serialu wyjaśnia się to duuużo później i jest znaczącym punktem, jak się okazuje...
Ale wracając - nie tylko Tobie ta scenka wydawała się dziwna and podejrzana;)
Ja tyż miałam ślepia jak 5 zeta przy tej akcji i ogólnie WTF:)
ja wczoraj obejrzałem pierwszy odcinek Pamiętników, i mam dość, to cukierkowy romansik dla nastolatek, ale nie mowie ze to źle, ja nie trawie, wole PRAWDZIWA KREW :) hahahha
white_shadow
Dokładnie!!!!!
Ja też !
Tylko że jak obejrzałam 1 sezon i ....jakieś to zbyt...zmierzchowe...:P
E tam gadacie, ja też chciałem zakończyć oglądanie TVD i mi się nie podobało aż 11 odcinków musiałem oglądać na siłę a potem... Serial jest na prawdę rozbudowany, ciekawy fabularnie i wciągający.
ja lubię te odniesienia do dawnych czasów, zostało mi to z fascynaci książkami Ann Rice, której jestem wielbicielem. Według mnie to najlepszy cykl, dużo tam filozofii i sztuki. Wenecja, Paryż, Nowy Orlean w 18 wieku...
Jak już pisałem ciebie zraził 1 odcinek a mnie pierwsze 11, więc warto poczekać, nie oglądałem nic z sagi zmierzch i nie zamierzam, nie jestem fanem wampirzej tematyki, TVD oglądałem na próbę i się nie zawiodłem, może i serial jest mniej brutalny i nie ma w nim seksu ale ma o wiele ciekawszą fabułę(chociaż oglądałem tylko 2 odc TB ale tak myślę), wiele osób które oglądały/oglądają oba seriale mówią że TVD jest ciekawsze ale to zależy kto co woli.
Pierwsze odcinki nie są zbyt dobre, ale później to już inna bajka :) Drugi sezon jest jeszcze lepszy. Poza tym... przypomnij sobie pierwszy odcinek TB - jak zobaczyłam te kły, to odechciało mi się oglądania ;P
Zaczęłam od pamiętników, i cholernie wciągnęłam się w tematykę wampirów chociaż po obejrzeniu zmierzchu miałam ochotę wykopać tv przez okno. nie sądziłam, że coś o tej tematyce mnie bardziej wciągnie. usłyszałam, że świetne jest True Blood, pierwszy odcinek wydał mi się okropny, sztuczny, nieciekawy itp, kolejne tak samo, ale siłą się zmuszałam, miałam nadzieję, że będzie lepiej i.... było dużooo lepiej! Serial stał się cholernie wciągajacy, z czarnym poczuciem humoru, z elementami seksownymi, z nieoczekiwanymi zmianami akcji, świetny! w porównaniu do TVD jednak jest lepszy, Pamiętniki wymiękają ze względu na schemat dla nastolatków, dużo całusków, miłości, itp, itd... I najbardziej mnie śmieszą opinie takie jak kilku użytkowników wyzej np. Lecho, ze woli Pamiętniki pomimo ze nie jest nastolatkiem, ok wszystko fajnie, tylko zeby się wypowiedziec nie wystarczy obejzec jednego czy dwóch odcinków, ludzie opanujcie się! zeby miec porównanie najpierw obejrzyjcie te odcinki, ktore wyszly. Pozdrawiam wszytskich fanow TVD i TB:)
Mnie zaciekawiło na maksa po jakichś 5-6...
Potem "wciągnęłam" resztę jak spaghettiXD
True Blood przeczytałam książki i kurde nie mogę się zabrać do oglądania... Obejrzałam 3 odcinki i to naprawdę musiałam się zmusić... nie wiem czy dam radę z pozostałymi;)) I te kły, olaboga :P
Mi z kolei wszystkie odcinki Czystej Krwi poszły gładko. Jak to się mówi: zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Za książki zabrałam się równocześnie z premierą trzeciego sezonu w Ameryce. Każda kolejna coraz lepsza. Strasznie mnie to wciągnęło, zarówno serial, jak i książka. Wielkie podziękowania dla siostry, która truła mi przez kilka tygodni, żebym obejrzała TB.
Co do pytania, nie umiem na nie odpowiedzieć. Obejrzałam jedynie kilka odcinków Pamiętników. Muszę powiedzieć, że ten serial również mi się podoba, jednak TB bardziej mnie zaintrygowało. To coś znaczy. Wydaje mi się, że VD jest grzeczniejsze, a ja pomimo mojej spokojnej natury lubię krew i niegrzecznych chłopców, takich jak Eric ♥