hej, nie czytałam książki, może tam to jest wyjaśnione, ale niech ktoś mi powie dlaczego Sookie albo Lafayette mimo, że i pili krew wampirów a wcześniej sami byli ugryzieni nie zamienili się w wampiry? Przecież na tym to niby polega.
A drugie pytanie to dlaczego jednemu 1 kropla V (krwi wampira) daje odlot na maksa i uzależnia a inny wypije sporo i "tylko" uleczą mu się rany i nie ma efektów jak po V
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
1. Przemiana w wampira w TB wygląda następująco: wampir musi osuszyć człowieka, następnie podać mu swoją krew, a potem zakopać się ze swoim "dzieckiem" w ziemi :P Tylko wtedy przemiana dojdzie do skutku. Pod koniec 1 sezonu Bill przemienia Jessicę. Wtedy najlepiej widać jak to wygląda.
2. Na każdego V działa inaczej. Zauważyłam, że też inaczej działa na zwykłych ludzi, a inaczej na różne istoty nadprzyrodzone. Poza tym wiek wampira, od którego pochodzi krew też ma znaczenie.
Z dołu tez dziękuję za odpowiedź ;)
1.Faktycznie przemiana Jessiki jest pokazana dokładnie, nie sądziłam jednak, że takie "drobiazgi" jak spędzenie razem pierwszej nocy w ziemi ma znaczenie. Bo w retrospekcjach Billa i Erica nie było to pokazane, tylko sam moment ugryzienia przez stwórcę i picie jego krwi (choć u Erica chyba nawet tego nie było?)
2. No i chyba musi działać też działać inaczej na ta sama osoba w zależności od sytuacji, bo np Jason po wypiciu całej fiolki miał tylko "małe" problemy ze wzwodem ;) a po 1 kropli "fruwał" z Amy i nawet nie zauważył, że się nie kochali. Może się czepiam, ale mogłoby to być bardziej unormowane :)
Wydaje mi się, że to zakopanie się z przyszłym wampirem w ziemi to tylko rytuał, a nie konieczny wymóg przemiany.
No to też mi się nie zgadzało, że w małej dawce V to jakiś odlotowy narkotyk, a w przedawkowaniu zero "odmiennych stanów świadomości"?
Z tego, co pamiętam z książki, to chyba nie było tam niczego na temat zakopywania się z stwórcy z "dzieckiem". Wymogiem jednak było zakopanie w ziemi zmarłego człowieka (oczywiście osuszonego i z krwią stwórcy) na 3 (chyba) dni, po których "budził się" już jako wampir.
A o skutkach działania V był już na tym forum cały temat :) Krew działa na każdego inaczej i zależy też od wieku wampira. W książce jest np. wspomniane jakiego odlotu Sookie dostała, gdy po raz pierwszy wypiła krew Erica i to w znacznych ilościach (bo ta od Billa aż tak na nią nie podziałała XD).
Poza tym tu macie szerszy opis:
http://trueblood.wikia.com/wiki/Vampire_blood
"Wydaje mi się, że to zakopanie się z przyszłym wampirem w ziemi to tylko rytuał, a nie konieczny wymóg przemiany."
Pam pomagała Billowi wykopać dół na ciało Jessici. Powiedziała wówczas do Billa coś w rodzaju "Musisz umieścić ją w ziemi, wtedy zacznie się proces przemiany", a Bill na to "Wiem o tym". Więc wynika z tego, że to jednak konieczne.
To są te nieścisłosci w książce.Harris tez o tym mowi, ze zdarzylo jej sie ze jest parę "wtop" w książce , niby potem zatrudnila kogos do wylapywania takich bledow...no ale to fakt.
Co do "V" fakt na każdego działa inaczej i zależy od ilu letniego wampira krew pochodzi :) Poza tym w książce akurat tego nie ma tylko w serialu jak to Amy tłumaczyła Jasonowi iż działanie zależy też od nastawienia, otoczenia a nawet od tego jak oczyszczone jest ciało dlatego też kazała mu jeść same naturalne i świeże produkty :)