Witam, mam takie pytanie do osób które czytały książki. Jako że w praktyce mamy sporą menażerie postaci że świata mroku( patrz: schierarchizowane vampiry z Vampire: The masquarade, Magowie z :Mage, Wilkołaki z Werewolfa, wróżki z Faerie, zmiennokształtni z changelings), czy w ksiązkach pojawia sie kiedyś druga nacja wampirów odpowiadająca Sabatowi, wampiry niezrzeszone typu rody Giovanni cz Kemrii ze SM, mumie i na finiszu Upiory(Wraith)? Bo gdzieś od 2 sezonu zacząłem stwierdzać,że serial czyli raczej też książka, bardzo mocno wzorują się na tym systemie storytelling rpg.
Nie przepadam za grami RPG, ale mniej więcej orientuję się w tym świecie. Kiedyś miałam znajomych, którzy grali i z tego co wiem grają nadal. Z książek o przygodach Sookie Stackhouse przeczytałam 7 części i nie ma tam takiego systemu hierarchicznego o jakim piszesz. Są wampiry, wilkołaki, zmiennokształtni, wróżki i czarodzieje/czarodziejki. Nic poza tym. Jeśli chodzi o wampiry to hierarchia jest taka jak w serialu - królowie i szeryfowie i im starszy wampir tym silniejszy. Jeśli chciałbyś dowiedzieć się więcej o serialu i książkach to zapraszam na mojego bloga ---- > http://przyjemnostki.wordpress.com/2011/07/01/seria-o-sookie-stackhouse-serial-t rue-blood/ Trochę się tam rozpisałam na ten temat ;)