PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399264}

Czysta krew

True Blood
2008 - 2014
7,3 75 tys. ocen
7,3 10 1 74725
6,5 8 krytyków
Czysta krew
powrót do forum serialu Czysta krew

Chciałabym ten temat przeznaczyc na serię książek, na podstawie której kręcony jest serial TB....

i prośba do wszystkich SPOILERUJACYCH, naprawde proszę was piszcie na poczatku postu której ksiazki dotycza spoilery :)

-------------SPOILERY 3 cześć sagi----------------

własnie zaczelam czytac , czyli "Club Dead" i wiecie jaki wniosek mi sie nasowa, byc moze bledny, otóż: Zmierzch mozna nazwac plagiatem TB(piszac tb mam na mysli poprzednie czesci ksiazek TB jest krócej :P). no bo spojrzmy mamy vampiry, które zyja w normalnym spoleczenstwie, smiertelniczke zakochana w wampirze, ktory jest takim starodawnym romantykiem (wg mnie ksiazkowy bill to tez cipka).
teraz w tej 3 czesci znikniecie billa, moze to naciagane ale za duzo podobienstw

macie jakies własne spostrzezenia?? piszcie prosze

ocenił(a) serial na 7
Wypasiona_Foczka

Billa można porównać do Edzia ze Zmierzchu,obydwoje to pipy. A Sokkie i Belle,naciągając też można tak rzec,bo Sook miała telepatyczne zdolności,a Bells miała taka zdolność że Edziu nie mógł jej czytać. Podobieństwa są,ale nie trudno o takie w twórczości o wampirach,bo w tej materii trudno coś nowego wymyślić,jednakże TB jest oczywiście niebo lepsze od Zmierzchu,co nie podlega tu żadnej dyskusji

ocenił(a) serial na 8
anjagu

W sumie to macie rację, jednak TB jest dużo bardziej rozbudowane i występuję tam znacznie więcej postaci nadprzyrodzonych. A poza tym przecież w zmierzchu wampiry chowają się przed społeczeństwem i nie ujawniają swojej tożsamości. Myślę, że pewne podobieństwo jest ale znikome.

ocenił(a) serial na 7
LadySelene

Poza tym jak dobrze zauważyłaś wilkołaki czy inne supernatural stworzenia(shapeshiftery,wampiry) w Zmierzchu się ukrywają a w TB są,prawie,pełnoprawnymi członkami społeczeństwa

ocenił(a) serial na 8
anjagu

Tak własnie o to mi chodzi. Małe podobieństwo. Tak samo można porównać Pana Kleksa do Harrego Pottera.. przecież w obu jest to szkoła w której uczy się sztuczek magicznych.. to tylko takie przemyśllenia.

LadySelene

Idąc tym tokiem myślenia możemy powiedzieć, że True Blood idzie na fali Pamiętników Wampirów.

ocenił(a) serial na 10
Wypasiona_Foczka

wracajac do książki

-------------spoiler 2 czesc--------

nic nie przebije widoku Erica w różowych legginsach :)
musze przyznac ze ta postac w ksiazce jest swietna, te jego teksty do Sookie, smialam sie przez wiekszosc ich wspolnych scen

ocenił(a) serial na 7
Wypasiona_Foczka

mogę zapewnić,że przebije,jak dojdziesz do części 4tej:)

ocenił(a) serial na 10
anjagu

niemozliwe! ale mi smaka narobilas a ja dopiero w polowie 3 cz :( nie mam kiedy czytac tyle mam pracy w dzien :P no nic zarwe nocke i postaram sie dojsc do 4 cz :)

co moze byc bardziej hardcorowe od rózowych legginsów ?! tylko nie odpowiadaj na to pytanie ! :D

ocenił(a) serial na 7
Wypasiona_Foczka

Może nie koniecznie bardziej hardkorowe,ale działające na wyobraźnie,skoro nie chcesz to więcej nic nie powiem. Mam nadzieję tylko że czwarta część sprosta twoim oczekiwaniom:)

ocenił(a) serial na 10
anjagu

przestan bo zaraz rzuce robote i zaczne czytac :P

ocenił(a) serial na 7
Wypasiona_Foczka

ja dopiero co przeszłam przez 9 części,wiec teraz mogę kusić;P

ocenił(a) serial na 10
anjagu

------------s 2 cz------
powiedz mi warto czytac dla momentów sookie eric takich jak w 2 czesci na orgii itp :D

ocenił(a) serial na 7
Wypasiona_Foczka

oj,moja droga,momenty były,oj były:D
więcej nie zdradzę,oprócz tego że w 4tej części Eric jest taki słodki:)

ocenił(a) serial na 10
anjagu

słodki?!? eric nie moze byc słodki!!!! eric ma byc niegrzeczny ironiczny, podniecajacy, ekscytujacy jednym słowem ma byc ericiem a nie pipa-billem-edkiem

ocenił(a) serial na 7
Wypasiona_Foczka

ale tam taki jest,nawet Sook tak o nim mówi. a z Erica nigdy nie może być pipa Bil,to se ne da. ale za to później będzie jeszcze lepszy,po etapie słodkiego Erica,jeszcze bardziej ekscytujący i w ogóle taki jakiego go kochamy,także czytaj,czytaj:)

ocenił(a) serial na 9
anjagu

-----spoiler 4 cz.------

ale bym się skuuuuusiłaaaa na pryyyyysznic ;> anjagu pewnie wiesz co mam na mysli :D

-----spoiler 2 cz.------

ja prawie posikałam się ze śmiechu jak Sook rozmawiała z nim przez telefon i poprosiła o udawanie geja :D i ten jego strój :D ostatnie rozdziały to moje ciągłe wybuchy śmiechu ;d i oczywiście bill zjawia się w złym momencie (potem miejsce billa zajął Bubba w 3 cz. ze swoimi mega tekstami :D)

ocenił(a) serial na 7
natou

prysznic,tak,to było coś;)
a mnie rozwalił tekst Sookie o tych zawodach na najzgrabniejszy tyłek:D

ocenił(a) serial na 10
Wypasiona_Foczka

--------------spoilery 3 czesc---------

uhhh własnie skonczylam czytac i powiem krótko sceny miedzy Sookie a Ericiem sa naprawde HOT! :) poza tym uwielbiam ksiazkowego Erica jest taki smieszny śmiem nawet stwierdzic ze ksiazka fajniejsza od serialu :)

ocenił(a) serial na 8
Wypasiona_Foczka

czyli z zaszej dyskusji wynika że warto czytać.. ostatnio nie mam co czytać.. i rozpaczliwie poszukuje czegoś co wciągnie mnie na dłużej.. jak myślicie brać się za to?

ocenił(a) serial na 7
LadySelene

jeśli chodzi o wampiry to seria o Anicie Blake jest dobra i wciągnie na dłużej bo ma coś ok 15 części jak na razie

ocenił(a) serial na 10
anjagu

ja się wciagnelam i to ostro ! od czasów serii Anne Rice nie czytałam tak dobrych ksiazek wampirzych. (mangi sie nie licza:P)

A JA juz skończyłam pracę :) teraz jeszcze tylko kawa z klientem, zakupy i wracam do domu czytac 4 cześć :D:D:D

ocenił(a) serial na 7
Wypasiona_Foczka

powiedz potem czy Eric nie był sweet;)

ocenił(a) serial na 10
anjagu

ciotka do mnie przyjechała;) i zostaje dziś w domu :( wiec mysle ze powinnam skonczyc 4 czesc :) jak przeczytam to dam znac, no ale nie wiem (PIERD.... spoilery:P ) czy cos przebije rózowe legginsy i scene w której Sookie pije krew Erica :)

ocenił(a) serial na 7
Wypasiona_Foczka

jak dla mnie przebije,w czwartej części SPOILER Sook uznaje że jeśli byłby konkurs na najlepszy tyłek to Eric by go wygrał,nic więcej nie dodam;p

ocenił(a) serial na 7
anjagu

“if there were an international butt competition, Eric would win, hands down – or cheeks up.”
tak to brzmiało w oryginale

ocenił(a) serial na 10
anjagu

jestem po prysznicu z Ericiem........nie moge oddychac ;) ahhhhhhh!

ocenił(a) serial na 10
Wypasiona_Foczka

Wiecie co, chyba wykosztuję się na KINDLE 2

http://blog.beliefnet.com/viamedia/imgs/amazon-kindle-2-photo.jpg

cena ok 300$

ocenił(a) serial na 7
Wypasiona_Foczka

żeby można było czytać w każdym miejscu,nie koniecznie przed komputerem? fajna rzecz

ocenił(a) serial na 8
anjagu

Zmierzch to gówno i tyle.
króóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóótki

ocenił(a) serial na 10
Wypasiona_Foczka

-----------spoilery 4 czesc--------

powiem krótko dobrze ze Eric wrócil, ten cukiereczek bez pamieci za bardzo mi przypominal Billa

warto czytac 5 czesc?

ocenił(a) serial na 7
Wypasiona_Foczka

SPOILERY
Eric był uroczy w cz 4,jak się krył za nogami Sook;P
warto,bo fajny jest jak sobie potem nie może przypomnieć co się działo jak wtedy mieszkał u niej i chce to wyciągnąć od Sookie,a w cz 9 dowiadujemy się jak brzmiała klątwa, i tam się dopiero dzieje:)

ocenił(a) serial na 8
anjagu

właśnie wczoraj skończyłam 1 część i powiem szczerzę to książka dobra. Fajnie napisana i ogólnie ;) podobało mi się i chcę wiecej <lol2> jaka jest 2 częśc?

ocenił(a) serial na 8
anjagu

czy na język polski przetłumaczona jest tylko 1 część?

ocenił(a) serial na 7
LadySelene

na polski przetłumaczona jest tylko pierwsza część,ale chyba jakoś na jesień ma być druga,która ma tytuł Living dead in Dallas

ocenił(a) serial na 8
anjagu

Ja mam pierwszą i drugą częśc po polsku jak by ktoś chciał to
http://chomikuj.pl/Ayerdena ->Ebooki->Charlaine Harris

ocenił(a) serial na 10
Wypasiona_Foczka

jestem ciekawa czy w serialu pojawi sie Bubba :) bo jak dla mnie ta postac(choć 2 planowa) jest swietna

no i Alcide... hmmm kto by mogł go zagrac, moze Colgate ze zmierzchu :P hehehhe ma juz doswiadczenie chłopak :) albo Lucjan z Underworld :P

ocenił(a) serial na 9
Wypasiona_Foczka

ja dzisiaj sobie ściągnęłam 1 częśc, czy ktoś ma reszte? ^^ Czytać bedę dla Erica, a co!

będę okrutna i podzielę się spoilerem, który przypadkowo dzisiaj znalazłam:

*********************SPOILER!!!!!*********************************
It's bad enough that Sookie and Eric's relationship is still undefined in the Sookie series, after all they've been through. (Eric's saved Sookie's life so many times, and vice versa. They've shared blood three times, which creates a very deep bond between them such that each can feel whatever the other feels. They made love when Eric lost his memories, but ever since Eric regained his memories, they've avoided each other. Sookie goes out with other men, but can't shake off her feelings for Eric. Eric himself is utterly confused about how he feels for Sookie, whether he likes her because of her fairy blood, or their blood bond, or if he truly loves her.) I cannot wait for the 9th installation of the Sookie books, Dead and Gone. I really hope Sookie and Eric end up together!

Wypasiona_Foczka

a mógłby ktoś dać namiary skąd mogę wziąć kolejne części książek w ebookach? będę wdzięczna za pomoc,:P pozdrawiam

ocenił(a) serial na 10
aweno_b

wpisz w google tytuł danej ksiazki + chomikuj badz rapidshare i masz wszystkie czesci

Wypasiona_Foczka

dziękuje ślicznie za odpowiedź:)

ocenił(a) serial na 9
Wypasiona_Foczka

a czy ktoś mógłby tytuły wszystkich które się ukazały tu wrzucić? ^^ po kolei jeśli można :)

ocenił(a) serial na 9
rashda

Dead Until Dark
Living Dead in Dallas
Club Dead
Dead to the World
Dead as a Doornail
Definitely Dead
All Together Dead
From Dead to Worse
Dead and Gone

proszę :)

ocenił(a) serial na 10
Wypasiona_Foczka

na Viki dodali kolejną część

10.Dead in the Family (May 2010)

ja jestem narazie po 5 i nie powiem robi sie ciekawie

p.s. ja chce Bubbe w serialu!!!! :)

ocenił(a) serial na 10
Wypasiona_Foczka

skonczyłam własnie 6 ksiazke i stwierdzam ze to najsłabsza i najnudniejsza czesc,

wogole nie czuje chemi miedzy Sookie a Queenem, królowa to jakas porażka, i Sookie wrózka, come on dajcie spokój przez pierwsze 5 czesci nikt nie wiedział dopiero teraz nagle olsnienie

mam nadzieje ze 7 czesc bedzie lepsza!

Wypasiona_Foczka

Ja dopiero 3 godziny temu zainteresowałam się książką, bo skończyłam oglądać 2 serie Szkoda, że po polsku wydano jak na razie tylko jeden tom.

deathhause

Ja jestem po 8 tomie. Końcowy wątek z tym Hunterem jest niezły XD
Kurde mam ochotę zabrać się za 9, ale kurde to juz wrzesień i mało czasu na cokolwiek. Ktoś wie może kiedy wydadzą kolejną część?